Δύο Air Tractor έστειλε η Κύπρος στη Β. Μακεδονία για αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών

Βοήθεια προς τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στις περιοχές Chashka και Sveti Nikole μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέστειλε η Κύπρος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Το αίτημα του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ αφορούσε στην αποστολή δύο πτητικών Μέσων από την Κύπρο στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στις παραπάνω περιοχές.

Συγκεκριμένα, με εντολή του Διευθυντή Τμήματος Δασών, Δρ Σάββα Ιεζεκιήλ και έπειτα από συνεννόηση με την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ Μαρία Παναγιώτου, καθώς και σχετική ενημέρωση του Υπουργού Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνου Κόμπου, αποφασίστηκε η αποστολή δύο αεροπλάνων τύπου Air Tractor του Τμήματος Δασών με τέσσερα άτομα πλήρωμα και πέντε άτομα υποστηρικτικό προσωπικό εδάφους.

Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, η αναχώρηση των αεροπλάνων έγινε σήμερα Τετάρτη 7/8/2024 και ώρα 10:15 από το αεροδρόμιο Πάφου με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο Σκοπίων (με ενδιάμεσο σταθμό στο αεροδρόμιο Ρόδου για ανεφοδιασμό). Εκτιμάται ότι η αποστολή θα βρίσκεται στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας γύρω στις 5 μ.μ. όπου θα τύχει ενημέρωσης και θα λάβει λεπτομέρειες για την αποστολή, η οποία θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί της επόμενης μέρας (8/8/2024) και θα παραμείνει στη Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας για πέντε μέρες.

Προστίθεται ότι τα εν λόγω πτητικά μέσα είναι εφοδιασμένα με κατάλληλο εξοπλισμό για ανεφοδιασμό και χρήση αφρού, ενώ είναι επίσης εφοδιασμένα με κατάλληλο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό τόσο για επικοινωνία με τη Μονάδα Πτητικών Μέσων στη Λάρνακα, όσο και για μεταφορά πληροφοριών και φωτογραφικού υλικού σε αυτήν.

Συμπληρώνεται ότι τα δύο αυτά πτητικά μέσα έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό rescEU από τα μέσα Ιουνίου 2024 (σύμφωνα με τον οποίο Κράτη-Μέλη χρηματοδοτούνται για να ενισχύσουν τα μέσα που διαθέτουν για αντιμετώπιση καταστροφών με τη δέσμευση να αξιοποιούν τα μέσα αυτά προς όφελος και άλλων κρατών-μελών όταν παρουσιάζεται ανάγκη) και η συγκεκριμένη είναι η πρώτη αποστολή τους.

Η Κυπριακή Δημοκρατία διαχρονικά ανταποκρίνεται για παροχή βοήθειας προς τις γειτονικές χώρες είτε αξιοποιώντας πρόνοιες διακρατικών συμφωνιών είτε μέσα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τραγωδία στην άσφαλτο-Νεκρός 16χρονος που προσέκρουσε βίαια σε δέντρο
Εν αναμονή της επιστημονικής γνωμάτευσης το Συνοδικό-Δεν αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες μέρες
Καταγγελία 89χρονου πως ήταν φίλη του η 25χρονη που τον λήστεψε-Σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών
Μοιραίο μπάνιο για γυναίκα στη Λεμεσό-Ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα
Στο κελί για τρεις μέρες η 25χρονη που λήστεψε και παρέσυρε με το όχημά της τον 89χρονο
Επιχείρησε να πηδήξει σε πισίνα από μπαλκόνι και τραυματίστηκε 55χρονος-Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
Συνελήφθη 60χρονος που καταζητείτο για θανατηφόρο που σημειώθηκε το 2006
Γυναίκα έκλεψε το πορτοφόλι 89χρονου στην Ορόκλινη-Τον παρέσυρε με το όχημά της και τον εγκατέλειψε
Έσπασαν κάθε ρεκόρ τα ρατσιστικά περιστατικά το 2023-Επιθέσεις για καταγωγή και σεξουαλικό προσανατολισμό
Οδεύει προς... καταδίκη το e-justice, δεν επιλύονται τα προβλήματα-«Αγορεύσεις» για την τύχη του συστήματος