Εντός της ημέρας αναμένεται η οριστικοποίηση της προσωρινής Κυβέρνησης Γιουνούς στο Μπαγκλαντές

Οι επικεφαλής της διαμαρτυρίας του Μπαγκλαντές δήλωσαν ότι αναμένουν τα μέλη της προσωρινής κυβέρνησης, υπό την ηγεσία του νομπελίστα Μοχάμεντ Γιουνούς, να οριστικοποιηθούν την Τετάρτη μετά την παραίτηση της Πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα και τη φυγή της στην Ινδία μετά τη βίαιη καταστολή φοιτητικής εξέγερσης.

Ο Πρόεδρος του Μπαγκλαντές διόρισε τον Γιουνούς, τον οποίο συνέστησαν φοιτητικοί ηγέτες, επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης αργά την Τρίτη και είπε ότι τα υπόλοιπα μέλη πρέπει να οριστικοποιηθούν σύντομα για να ξεπεραστεί η τρέχουσα κρίση και να ανοίξει ο δρόμος για εκλογές.

Η προσωρινή κυβέρνηση θα καλύψει το κενό εξουσίας που έμεινε αφότου ο αρχηγός του στρατού του Μπαγκλαντές ανακοίνωσε την παραίτηση της Χασίνα σε τηλεοπτικό διάγγελμα τη Δευτέρα μετά από εβδομάδες φονικής βίας που έπληξαν τη χώρα, και είχε ως απολογισμό τον θάνατο περίπου 300 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων. 

«Είναι κρίσιμο να αποκατασταθεί γρήγορα η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση», είπε ο 84χρονος Γιουνούς στους Financial Times την Τετάρτη, λέγοντας ότι δεν επιδιώκει εκλεγμένο ρόλο ή διορισμό πέρα από την ενδιάμεση περίοδο.

Ο εκπρόσωπός του είπε ότι αναμένεται να επιστρέψει στη Ντάκα την Πέμπτη μετά από ιατρική επέμβαση στο Παρίσι.

«Χρειαζόμαστε ηρεμία, χρειαζόμαστε έναν οδικό χάρτη για νέες εκλογές και πρέπει να πιάσουμε δουλειά για να προετοιμαστούμε για νέα ηγεσία», είπε ο Γιουνούς στην εφημερίδα.

«Τις επόμενες ημέρες, θα μιλήσω με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για την ανοικοδόμηση του Μπαγκλαντές και πώς μπορούν να βοηθήσουν».

Η παραίτηση της Χασίνα είχε προκαλέσει αγαλλίαση σε όλη τη χώρα και πλήθη εισέβαλαν στην επίσημη κατοικία της μετά τη φυγή της, τερματίζοντας μια δεύτερη θητεία 15 ετών στην εξουσία στο κράτος των 170 εκατομμυρίων που υποφέρει από οικονομική δυσπραγία τα τελευταία χρόνια.

Η κανονικότητα άρχισε σιγά-σιγά να επιστρέφει μετά το χάος της Δευτέρας, αλλά νέες διαδηλώσεις ξέσπασαν σε μια γειτονιά της Ντάκα την Τετάρτη, όταν εκατοντάδες αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ανάγκασαν τέσσερις από τους υποδιοικητές της να παραιτηθούν για κατ' ισχυρισμόν διαφθορά, ανέφεραν πηγές της Τράπεζας του Μπαγκλαντές.

Η Τράπεζα δεν σχολίασε αμέσως.

Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε συγκέντρωση στη Ντάκα του Εθνικιστικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Μπαγκλαντές, του οποίου η ηγέτιδα Χαλέντα Ζία αφέθηκε ελεύθερη από τον κατ' οίκον περιορισμό από τον Πρόεδρο την Τρίτη.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Η γειτονική Ινδία, η οποία έχει ισχυρούς πολιτιστικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς με το Μπανγκλαντές, απομάκρυνε όλο το μη απαραίτητο προσωπικό και τις οικογένειές τους από την πρεσβεία και τα τέσσερα προξενεία της στη χώρα, δήλωσαν δύο ινδικές κυβερνητικές πηγές.

Τα περισσότερα σχολεία και πανεπιστημιουπόλεις στη Ντάκα και σε άλλες πόλεις που έκλεισαν στα μέσα Ιουλίου λόγω των διαδηλώσεων, άνοιξαν ξανά ενώ οι άνθρωποι πήγαιναν με λεωφορεία και άλλα μέσα μεταφοράς προς γραφεία και τράπεζες. Τα βασικά εργοστάσια ενδυμάτων της χώρας που ήταν κλειστά για μέρες άρχισαν να ανοίγουν την Τετάρτη.

Το κίνημα που ανέτρεψε τη Χασίνα προέκυψε από διαδηλώσεις κατά των ποσοστώσεων θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα για οικογένειες βετεράνων του πολέμου της ανεξαρτησίας του 1971 από το Πακιστάν, οι οποίες θεωρούνται από τους επικριτές ως μέσο για να κρατήσουν θέσεις εργασίας για συμμάχους του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Πρόεδρος Μοχάμεντ Σαχαμπουντίν συνέστησε επίσης να διοριστεί ένας βετεράνος του πολέμου στην προσωρινή κυβέρνηση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν, σε σχόλιο για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις, ανέφερε την Τετάρτη ότι «η κυβέρνηση και ο λαός του Πακιστάν στέκονται αλληλέγγυοι με τον λαό του Μπανγκλαντές, ελπίζοντας ειλικρινά σε μια ειρηνική και ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα».

Ο Ναχίντ Ισλάμ, ένας από τους κύριους ηγέτες του φοιτητικού κινήματος, είπε στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση του Προέδρου ότι οι φοιτητές έχουν προτείνει 10-15 μέλη για την προσωρινή κυβέρνηση σε έναν αρχικό κατάλογο που μοιράστηκαν με τον Πρόεδρο.

Ο Ισλάμ είπε ότι αναμένει ότι τα μέλη της προσωρινής κυβέρνησης θα οριστικοποιηθούν σε 24 ώρες από αργά το βράδυ της Τρίτης. Οι συστάσεις των φοιτητών προς την κυβέρνηση περιλαμβάνουν μέλη της κοινωνίας των πολιτών και επίσης εκπροσώπους φοιτητών, είπε ο Ισλάμ.

Η Χασίνα προσγειώθηκε στο Νέο Δελχί τη Δευτέρα και μένει σε ασφαλές σπίτι στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Τα ινδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι σχεδιάζει να ταξιδέψει στη Βρετανία, αλλά το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει σχολιάσει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νεκρή τουρίστρια μετά από επίθεση καρχαρία-Έχασε το πόδι της και πέθανε από ανακοπή
Νέος συναγερμός στην Ευρώπη-Φωτιά κοντά στο Τσέρνομπιλ αύξησε τα επίπεδα ραδιενέργειας
Τρεις νεκροί μετά από νέες εκρήξεις στον Λίβανο-Αναφορές για εκατοντάδες τραυματίες
Νέες εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο-Εξερράγησαν ασύρματοι πομποδέκτες
Μικρό αεροσκάφος με τρεις επιβάτες εξαφανίστηκε από την Ιταλία ενώ πετούσε προς τη Γαλλία
Υπέρ της αγοράς όπλων από το Ισραήλ και κατά της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους τάσσεται η Φινλανδία
Η κακοκαιρία «Boris» απειλεί ξανά την κεντρική Ευρώπη-Οχυρώνονται ενόψει πλημμυρών Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία
Στη Βουδαπέστη κατασκευάστηκαν οι βομβητές που έγιναν βόμβες-Η Χεζμπολάχ υπόσχεται εκδίκηση
Θρίλερ με τους βομβητές που έγιναν βόμβες κατά της Χεζμπολάχ-Τα σενάρια για τη δράση της Μοσάντ και η επόμενη μέρα
Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει ομοβροντία βαλλιστικών πυραύλων