ΒΙΝΤΕΟ: Επίδειξη ισχύος από ισραηλινά μαχητικά-Έσπασαν το φράγμα ήχου πάνω από τη Βηρυτό

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έσπασαν το φράγμα του ήχου τρεις φορές με χαμηλές πτήσεις τους σήμερα πάνω από τη Βηρυτό, που έγιναν μέσα σε διάστημα 30 λεπτών, δημιουργώντας εκκωφαντικούς υπερηχητικούς κρότους και σπέρνοντας πανικό στους κατοίκους της λιβανέζικης πρωτεύουσας που έτρεξαν να βρουν χώρους να προφυλαχτούν.

Οι υπερπτήσεις συνέβησαν λίγα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, για το μνημόσυνο στον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της λιβανικής οργάνωσης Φουάντ Σουκρ, που σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τα ισραηλινά μαχητικά ήταν ορατά διά γυμνού οφθαλμού. Οι κρότοι ήταν οι πιο εκκωφαντικοί που έχουν ακουστεί στη Βηρυτό τα τελευταία χρόνια, τόνισαν ορισμένοι.

Ορισμένοι κάτοικοι έσπευσαν να ανοίξουν τα παράθυρα των σπιτιών τους για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να σπάσουν τα τζάμια από τους ισχυρούς κρότους. Άλλοι στέκονταν στα μπαλκόνια τους για να δουν τα αεροπλάνα να πετούν από πάνω.

Ένας δημοσιογράφος του Reuters δήλωσε ότι είδε ανθρώπους που κάθονταν σε μια καφετέρια στη συνοικία Μπαντάρο της πρωτεύουσας να διασκορπίζονται, καθώς ο ήχος αντηχούσε σε ολόκληρη την πόλη.

Στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, προπύργιο της Χεζμπολάχ, μέλη και υποστηρικτές της λιβανικής ένοπλης ομάδας είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν μια ομιλία μέσω βίντεο του Νασράλα. Με την έναρξη της ομιλίας του, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι οι υπερπτήσεις είχαν στόχο να προκαλέσουν όσους συγκεντρώθηκαν για το μνημόσυνο.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προβεί σε σχόλιο μέχρι στιγμής για τις πτήσεις αυτές.

Drones κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ- «Δεν είναι αντίποινα»

Η λιβανική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κατά στρατιωτικών στόχων σήμερα στο βόρειο Ισραήλ.

Πηγή από την οργάνωση δήλωσε στο Reuters ότι δεν πρόκειται για αντίποινα στη δολοφονία του από το Ισραήλ του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα.

Η Χεζμπολάχ έχει ορκιστεί να πάρει εκδίκηση για τον θάνατό του, δημιουργώντας ανησυχίες ότι μια μεγάλη κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε μια ολοκληρωτική σύγκρουση στην περιοχή.

Εντωμεταξύ οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 45 Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα κατά την περασμένη ημέρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός, μετά από σφοδρές μάχες στις οποίες η οργάνωση Χαμάς δήλωσε ότι κατέστρεψε δύο θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε ενέδρα κοντά στην πόλη Ράφα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ο αξιωματούχος της Χαμάς που ήταν υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις λαθραίας εισαγωγής ειδών και οπλισμού είναι μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν και ο θάνατός του έπληξε σημαντικά την ικανότητα μεταφοράς όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στον πολιορκημένο θύλακα.

Σήμερα, οι αεροπορικές επιθέσεις στοίχισαν τη ζωή σε πέντε Παλαιστινίους στον καταυλισμό Αλ-Μπουρέιτζ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσαν υγειονομικοί, ενώ δύο άλλοι σκοτώθηκαν σε ξεχωριστή αεροπορική επίθεση στη Ράφα, κοντά στα σύνορα της νότιας Γάζας με την Αίγυπτο.

Η Χαμάς δεν δίνει συγκεκριμένα στοιχεία για τα θύματα μεταξύ των μαχητών της.

Η ένοπλη πτέρυγα της ισλαμιστικής οργάνωσης δήλωσε ότι οι μαχητές της κατέστρεψαν δύο ισραηλινά οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε ενέδρα ανατολικά της Ράφα, όπου για εβδομάδες υπάρχουν αναφορές για σφοδρές μάχες. Δεν υπήρχε επιβεβαίωση από τον ισραηλινό στρατό.

Ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται για πιθανή επίθεση στον βορρά από το Ιράν και την υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση Χεζμπολάχ, βρίσκεται αντιμέτωπο με μια απειλή σε πολλά μέτωπα, 10 μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Το υπουργείο Υγείας του θύλακα δήλωσε ότι από τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 66 άλλοι τις τελευταίες 24 ώρες.

«Πολλά θύματα είναι ακόμα κάτω από τα ερείπια και στους δρόμους, όπου δεν μπορούν να φθάσουν οι ομάδες των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών και εκτάκτων καταστάσεων», δήλωσε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

Στη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν επίσης τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής νύχτας και σήμερα το πρωί.

Λίγες ώρες πριν την ώρα μηδέν στη Μέση Ανατολή

Χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν συνομιλώντας και ενημερώνοντας τους ομόλογους του της G7 αλλά και τον αρμόδιο για τα θέματα ευρωπαϊκής διπλωματίας και ασφάλειας Ζοσέπ Μπορέλ, ανέφερε ότι η ιρανική επίθεση αναμένεται μέσα στο τρέχον 48ωρο. Μία περιορισμένης εμβέλειας χθεσινή διπλωματική πρωτοβουλία του Ιορδανού ΥΠΕΞ Σαφάντι που μετέβη στην Τεχεράνη δεν είχε κάποια επιτυχία, με τους Ιρανούς να επιμένουν ότι «πρέπει να τιμωρηθεί το Ισραήλ».

Την ίδια στιγμή χθες συνεχίζονταν οι μαραθώνιες υψηλόβαθμες συζητήσεις στον Λευκό Οίκο υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν. Το ίδιο σε προάστιο του Τελ Αβίβ υπό τον Μπενιαμιν Νετανιέχου και σε Τεχεράνη, Μάσαντ και Μπανταραμπάς υπό τους ηγέτες του Ιράν καθώς και των επικεφαλής της Επαναστατικής Φρουράς/IRGC. Διεθνείς και κορυφαίες αερογραμμές έχουν σταματήσει τις πτήσεις τους προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ ,για λόγους ασφαλείας, ενώ όλες οι δυτικές και αραβικές πρεσβείες τις τελευταίες ημέρες καλούν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν την περιοχή. Το Ιράν, από την πλευρά του, εξέδωσε ΝΟΤΑΜ επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει τα αεροσκάφη τους να διέρχονται μέσα από τον ιρανικό εναέριο χώρο.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, το Ισραήλ, την Ιορδανία και το Κατάρ επισκέπτεται ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ/CENTCOM στρατηγός Μάικ Κουρίλα, ο οποίος συντονίζει στα πλαίσια συνεργασίας, άμυνας και συνδρομής μεταξύ της CENTCOΜ και των Ισραηλινών IDF. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιόαβ Γκαλάντ, είχε χθες εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογο του, Λόιντ Οστιν, για τον στρατιωτικό και στρατηγικό συντονισμό των δυο χωρών. Ο Οστιν τάχθηκε για άλλη μία φορά υπέρ της αποκλιμάκωσης του πολέμου στη Γάζα, ως και ενός τέλους στην απίστευτη ταλαιπωρία των δεκάδων Ισραηλινών ομήρων.

Το Ιράν και ο «Αξονας Αντίστασης» αναμένεται να πραγματοποιήσουν μια συντονισμένη, πολυστοχική, πολυμετωπική και μεγάλης κλίμακας επίθεση με drone και πυραύλους στο Ισραήλ ως απάντηση στη δολοφονία του, Iσμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Αμερικανοί και Βρετανοί αναλυτές κάνουν πολύ σημαντικές επισημάνσεις ως ακολούθως:

1.Η επιχείρηση εμπλέκει τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, τους Χούθι της Υεμένης και τις ιρακινές πολιτοφυλακές PMF που υποστηρίζονται από το Ιράν, και οι οποίες θα διεξαγάγουν συντονισμένα πλήγματα κατά του Ισραήλ ταυτόχρονα με τις ιρανικές δυνάμεις.

2.Το Ιράν θα μπορούσε να τροποποιήσει το μοντέλο επίθεσης του Απριλίου 2024 με διάφορους τρόπους για να αυξήσει την πιθανότητα πρόκλησης σοβαρής ζημιάς στο Ισραήλ. Θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των βλημάτων που εκτοξεύθηκαν προ μηνών στο Ισραήλ. Θα μπορούσε να εκτοξεύσει περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους από το ιρανικό έδαφος ή να δώσει εντολή στους πληρεξούσιους και συνεργάτες του σε όλη τη Μέση Ανατολή να βάλουν με περισσότερα. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι που θα εκτοξευτούν από το Ιράκ, τον Λίβανο και τη Συρία θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν από εκείνα που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν, δεδομένων των μικρότερων αποστάσεων και των χρόνων πτήσης προς το Ισραήλ. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ θα είχαν πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι τον Απρίλιο του 2024 για να αναχαιτίσουν αυτά τα βλήματα.

3.Οι μικρότεροι χρόνοι πτήσης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τον Λίβανο, το Ιράκ και τη Συρία θα μπορούσαν να διευκολύνουν τον συντονισμό τους με τους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από το Ιράν. Η Τεχεράνη θα μπορούσε εναλλακτικά να επιτεθεί σε μεγαλύτερο αριθμό στόχων σε ολόκληρο το Ισραήλ. Το Ιράν θα μπορούσε να διατάξει ταυτόχρονες επιθέσεις ακόμα και κατά των αμερικανικών δυνάμεων, ειδικά αυτών στην Ανατολική Συρία και στο Νότιο Ιράκ, ειδικά στη βάση Αλ Ασάρ. Το Ιράν στόχευσε μόνο ισραηλινούς στόχους στην επίθεση του Απριλίου 2024.

4.Οι επιθέσεις των Ιρακινών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν και επιτίθενται σε θέσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αποσπάσουν την προσοχή και τα μέσα των ΗΠΑ από τον εντοπισμό και την αναχαίτιση βλημάτων που προορίζονται για το Ισραήλ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επικεντρωθούν στην υπεράσπιση των δικών τους δυνάμεων.

5.Το Ιράν και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μια σειρά επιθέσεων με drone και πυραύλους για αρκετές ημέρες. Η επίθεση του Απριλίου 2024 περιελάμβανε μόνο ένα μεγάλο αριθμό drones και πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν. Ομως το Ιράν και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν τώρα να εξαπολύσουν πολλαπλές επιθέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα .

6.Το Ιράν και ο Αξονας της Αντίστασης έχουν μια συρρικνούμενη ευκαιρία να επιτεθούν στο Ισραήλ, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες μετακινούν πρόσθετα στρατιωτικά μέσα στη Μέση Ανατολή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να στείλουν μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου, καταδρομικά και αντιτορπιλικά, ως και μια μοίρα μαχητικών αεροσκαφών στη Μέση Ανατολή (Ιορδανία, Κατάρ, Εμιράτα κ.ά.) Η άφιξη αυτών των δυνάμεων στην περιοχή θα μπορούσε να βελτιώσει την ικανότητα των ΗΠΑ να απαντήσουν σε μια ιρανική επίθεση, την οποία σχεδόν σίγουρα επισημαίνουν οι Ιρανοί ηγέτες ότι είναι δεδομένη. Η Τεχεράνη μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να εξαπολύσει επίθεση προτού οι ΗΠΑ μπορέσουν και ενδυναμώσουν τα πλεονεκτήματά τους στην περιοχή, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στο Ισραήλ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Συνελήφθη ο ράπερ Diddy-Κατηγοίες για εκβιασμό, σωματεμπορία και εξαναγκασμό σε πορνεία
Πέραν των 450 τραυματιών και 14 νεκροί από εκρήξεις ασυρμάτων της Χεζμπολάχ
«Αυτός μου έμαθε πώς να ναρκώνω τη γυναίκα μου, τη βιάζαμε μαζί»-Νέες αποκαλύψεις στη δίκη Πελικό
Το Βερολίνο «παγώνει» τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ
Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εκρήξεις των βομβητών στον Λίβανο
Αμαξοστοιχία παραβίασε κόκκινο και καρφώθηκε σε ακινοποιημένο τρένο–Δεκάδες τραυματίες
Το Ισραήλ μετακινεί μονάδες στα σύνορα με τον Λίβανο-«Μπαίνουμε σε νέα φάση του πολέμου»
H λίστα με τους έντεκα νεκρούς από την επίθεση στα προπύργια της Χεζμπολάχ-Ανάμεσά τους δύο παιδιά
Νεκρή τουρίστρια μετά από επίθεση καρχαρία-Έχασε το πόδι της και πέθανε από ανακοπή
Νέος συναγερμός στην Ευρώπη-Φωτιά κοντά στο Τσέρνομπιλ αύξησε τα επίπεδα ραδιενέργειας