Αλλού πώλησαν τον τάφο, άλλον έθαψαν-Πρότειναν μέχρι και την εκταφή νεκρού για να διορθώσουν το λάθος

Η επιθυμία γυναίκας να ταφεί δίπλα από τον άνδρας της, έφερε στην επιφάνεια ένα σοβαρό λάθος του Κοινοτικού Συμβουλίου Τάλας, καθώς, πώλησε δυο φορές τον ίδιο τάφο σε δυο διαφορετικούς δικαιούχους. Για το εν λόγω περιστατικό, έγινε παράπονο στην Επίτροπο Διοικήσεως, η οποία στην έκθεση της δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, αναδεικνύοντας τις απροσεξίες οι οποίες προκάλεσαν αναστάτωση στην παραποιούμενη.

Σύμφωνα με όσα καταγράφονται στην έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, η παραπονούμενη ανέφερε πως έχασε τον σύζυγο της τον Απρίλιο του 2023 και ως εκ τούτου, προέβη στην αγορά δυο διαδοχικών τάφων στο νέο Κοιμητήριο Τάλας. Έναν για τον αποβιώσαντα σύζυγό της και έναν για την ίδια, για μελλοντική χρήση. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της γυναίκας, κατά την επίσκεψη του γιού της στον τάφο του πατέρα του, διαπίστωσε ότι στον δεύτερο τάφο που αγόρασε η μητέρα του, είχε ταφεί κάποιος άλλος.

Η διαπίστωσή αυτή προκάλεσε στεναχώρια στη γυναίκα, η οποία ζήτησε εξηγήσεις από το Κοινοτικό Συμβούλιο Τάλας. Μάλιστα, στο πλαίσιο των συζητήσεων και της προσπάθειας για να διορθωθεί το λάθος, το Κοινοτικό Συμβούλιο πρότεινε στην παραπονούμενη ακόμη και την εκταφή του συζύγου της και επαναταφή του σε άλλον χώρο του κοιμητηρίου, όπου θα υπήρχε η ευχέρεια παραχώρησης δυο διαδοχικών τάφων. Η πρόταση αυτή, ωστόσο, απορρίφθηκε ασυζητητί, τόσο από την παραπονούμενη όσο και από τον γιό της, ενώ η γυναίκα, η οποία πλήρωσε για τον τάφο, θεώρησε πως εξαπατήθηκε, καθώς πλήρωσε για έναν τάφο τον οποίο εν τέλει το Κοινοτικό Συμβούλιο πούλησε και αλλού, με αποτέλεσμα να ορίσει δικηγόρο, ο οποίος απέστειλε σχετική επιστολή στο Κοινπτικό Συμβούλιο, ζητώντας πέραν από την αποζημίωση και την εκταφή του ανθρώπου που είχε ταφεί στον προαγορασμένο τάφο.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης από την Επίτροπο Διοικήσεως, η οποία έλαβε γνώση του παραπόνου, λήφθηκε κατάθεση από την Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Τάλας, η οποία εξήγησε πως η πρόταση του δικηγόρου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το Κοινοτικό Συμβούλιο, καθώς η οικογένεια του νεκρού που θάφτηκε στον επίμαχο τάφο, είναι η μόνη που μπορεί να αιτηθεί εκταφή και δεν συνηγορούσε σε ενδεχόμενη εκταφή και επαναταφή σε άλλον τάφο.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο, αναγνώρισε το λάθος του, ωστόσο, όπως καταγράφεται στην έκθεση, δεν παραδέχεται πως εξαπάτησε την παραπονούμενη.

Επιπρόσθετα, η Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου εξήγησε πως, «το άτομο το οποίο θάφτηκε στον τάφο τον οποίο είχε προαγοράσει η παραπονούμενη, απεβίωσε το βράδυ της Παρασκευής 23 Ιουνίου 2023. Την επόμενη μέρα, Σάββατο 24 Ιουνίου 2023, η οικογένεια του θανούντος επικοινώνησε μαζί της και ζήτησε τάφο, για να γίνει η εκσκαφή και η προετοιμασία από το γραφείο κηδειών, αφού την επόμενη μέρα, Κυριακή, είχε προγραμματιστεί η κηδεία και η ταφή».

Περαιτέρω ανέφερε πως στην προσπάθειά της να εξυπηρετήσει την οικογένεια του θανούντος και ταυτόχρονα να μην ενοχληθούν οι υπάλληλοι του Συμβουλίου, επικοινώνησε η ίδια με τον υπεύθυνο του γραφείου κηδειών, ο οποίος της είπε ότι θα ετοίμαζε έναν τάφο, ο οποίος ήταν κενός και δεν χρειαζόταν υπόδειξη, ενώ σημείωσε πως ούτε η ίδια αλλά ούτε ο υπεύθυνος γνώριζαν ότι ο συγκεκριμένος τάφος που επιλέγηκε ήταν προαγορασμένος.

Η Επίτροπος Διοικήσεως στα συμπεράσματα της αναφέρει μεταξύ άλλων πως είναι αναμφισβήτητο ότι το λάθος του Κοινοτικού Συμβουλίου προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην παραπονούμενη, η οποία προβαίνοντας σε συγκεκριμένες ενέργειες, κάτι που θα καθίστατο - αλλά δεν κατέστη λόγω του λάθους - δυνατό λόγω της πρακτικής προπώλησης τάφων που είχε υιοθετήσει το Κοινοτικό Συμβούλιο. Tο Κοινοτικό Συμβούλιο παραδέχτηκε το λάθος του και αποφάσισε για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρόμοιο λάθος στο μέλλον να σταματήσει την πρακτική προπώλησης τάφων. Yπέβαλε, δε, συγκεκριμένες προτάσεις για την εξεύρεση κάποιας λύσης και ενέκρινε την επιστροφή του ποσού των 1000 ευρώ, ως το αίτημα που υπέβαλε η παραπονούμενη.

Η Επίτροπος καταλήγει στην έκθεση της ότι θα πρέπει να καταβληθεί άμεσα το ποσό των 1000 ευρώ που κατέβαλε η γυναίκα, για την αγορά των δυο διαδοχικών τάφων στο Κοιμητήριο Τάλας, ως η ελάχιστη αποζημίωση, για την ταλαιπωρία και την ψυχική οδύνη που υπέστη από το περιστατικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της
Βροχές σε ανατολικά και βόρεια, στο «μενού» του καιρού σήμερα
Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους