ΒΙΝΤΕΟ: Χάος στο Ισραήλ με την υποχρεωτική επιστράτευση-Συγκρούσεις υπερορθόδοξων Εβραίων και Ατυνομίας
20:05 - 05 Αυγούστου 2024
Πλήθος κόσμου από υπερορθόδοξους άνδρες συγκρούστηκε με την ισραηλινή αστυνομία τη Δευτέρα (5/8) στο στρατολογικό γραφείο Τελ Χασομέρ όπου ξεκίνησε η διαδικασία στράτευσης μελών της κοινότητας Χαρεντί, μετά από απόφαση της κυβέρνησης και του γενικού εισαγγελέα του Ισραήλ.
Αναμφίβολα μια απόφαση που φέρνει την ισραηλινή κυβέρνηση σε δύσκολη θέση μιας και στον κυβερνητικό συνασπισμό συμμετέχουν δύο κόμματα Χαρεντί. Σύμφωνα με ενημέρωση τα αστυνομίας συνελήφθησαν τρία άτομα κατά τα σημερινά επεισόδια. Πλάνα από το σημείο έδειξαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας με ορισμένους από τους διαδηλωτές να φωνάζουν: «Καλύτερα στη φυλακή και όχι στον στρατό». Βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου δείχνει έναν διαδηλωτή να λέει: «Αυτό είναι Άουσβιτς, αυτός είναι ο τελευταίος σταθμός».
Ο λόγος των συγκρούσεων
Η διαδήλωση έγινε καθώς οι πρώτοι 900 υπερσυντηρητικοί εβραίοι σπουδαστές ταλμουδικών σχολών αναμένεται να εμφανιστούν σε στρατολογικά γραφεία νεοσύλλεκτων αν και πολλοί ανώτεροι πνευματικοί ηγέτες των Χαρεντί έχουν απαγορεύσει στους μαθητές τους να εμφανιστούν. Πριν από ένα μήνα ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η διαδικασία στράτευσης των 3.000 υπερορθλοδιξων Εβραίων σπουδαστών ταλμουδικών σχολών πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ με την οποία αίρεται η εξαίρεση των μελών της υπερορθόδοξης κοινότητας του Ισραήλ από την υποχρεωτική στράτευση που ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες.
Η κοινότητα των Χαρεντί
Η εξαίρεση της κοινότητας των Χαρεντί από την στράτευση χρονολογείται από τις πρώτες ημέρες μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948 όταν ο πρώτος πρωθυπουργός, ο Νταβίντ Μπεν-Γκουριόν, εξαίρεσε 400 σπουδαστές από την στρατιωτική θητεία για να αφιερωθούν στις θρησκευτικές τους σπουδές. Και το έκανε αυτό για να κρατήσει ζωντανή τη γνώση και τις παραδόσεις που σχεδόν είχε σβήσει το Ολοκαύτωμα. Έκτοτε, οι εξαιρέσεις εξελίχθηκαν σε πονοκέφαλο, αφού η γρήγορα αυξανόμενη κοινότητα των Χαρεντί έφθασε να αποτελεί το 13% του πληθυσμού του Ισραήλ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι υπερορθόδοξοι θα αποτελούν το ένα τρίτο του ισραηλινού πληθυσμού σε 40 χρόνια, λόγω της υψηλής γεννητικότητας.
Πηγή: Έθνος