Ο Λίβανος λαμβάνει έκτακτες ιατρικές προμήθειες για τα νοσοκομεία του

Ο Λίβανος έλαβε σήμερα έκτακτες ιατρικές προμήθειες για να εξοπλίσει τα νοσοκομεία του για πιθανούς τραυματίες πολέμου και το αεροδρόμιο της Βηρυτού είναι γεμάτο με ανθρώπους που προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα εν μέσω φόβων ότι επίκειται πλήρους κλίμακας σύγκρουση.

Η ένταση στην περιοχή έχει κλιμακωθεί από την περασμένη εβδομάδα μετά τη δολοφονία στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς και το ισραηλινό πλήγμα σε προάστια της Βηρυτού που στοίχισε τη ζωή σε στρατιωτικό διοικητή της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ και το Ιράν έχουν ορκιστεί αντίποινα κατά του Ισραήλ για τις δολοφονίες αυτές, προκαλώντας ανησυχίες ότι οι μάχες που μαίνονται σε πολλαπλά μέτωπα παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα μπορεί να κλιμακωθούν σε μια ολοκληρωτική περιφερειακή σύγκρουση.

Τα νοσοκομεία στον νότιο Λίβανο, όπου έχουν γίνει οι περισσότερες ανταλλαγές πυρών μεταξύ Χεζμπολάχ και ισραηλινού στρατού, βρίσκονται στα όρια των δυνατοτήτων τους λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης και τους τελευταίους 10 μήνες πασχίζουν να φροντίσουν τους τραυματίες. Σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρέδωσε 32 τόνους ιατρικών προμηθειών στο λιβανέζικο Υπουργείο Υγείας, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 1.000 σετ υλικών αντιμετώπισης τραυμάτων για τα θύματα τυχόν πολέμου.

«Ο στόχος είναι να φθάσουν αυτές οι προμήθειες και τα φάρμακα σε διάφορα νοσοκομεία και στον ιατρικό τομέα στον Λίβανο, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες (σε εχθροπραξίες) ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ σε δημοσιογράφους στον διάδρομο προσγείωσης όπου έφθασε η βοήθεια. Στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου, οικογένειες λιβανέζικης καταγωγής που πήγαν στην πατρίδα τους για το καλοκαίρι σχηματίζουν ουρές για να κάνουν τσεκ ιν και να αναχωρήσουν, εκφράζοντας τη λύπη τους που φεύγουν νωρίτερα από το αναμενόμενο. Χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Τουρκία και άλλες καλούν τους υπηκόους τους να φύγουν από τη χώρα όσο ακόμα υπάρχουν διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις.

«Είναι πολύ λυπηρό, Θεέ μου, η κατάσταση είναι πραγματικά λυπηρή. Βγαίνουμε από μία κρίση, μπαίνουμε σε άλλη», δήλωσε η Σερίν Μάλαχ, Λιβανέζα και κάτοικος Ιταλίας που πήγε στον Λίβανο για να επισκεφθεί τη μητέρα της και τώρα επιστρέφει νωρίτερα πίσω στην Ιταλία.

Οι ΗΠΑ έχουν καλέσει τους πολίτες τους, που θέλουν να φύγουν από τον Λίβανο «να κλείσουν όποιο εισιτήριο βρουν διαθέσιμο» ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από τις οικογένειες των εργαζομένων τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο και η σουηδική πρεσβεία έχει μεταφέρει προσωρινά το προσωπικό της στην Κύπρο. Άλλοι στον Λίβανο, ωστόσο, εμφανίζονταν περισσότερο χαλαροί.

Κατά μήκος της αμμουδερής ακτής στην λιβανέζικη πόλη Τύρος, σε απόσταση περίπου 20 χλμ από τα σύνορα με το Ισραήλ, παιδιά παίζουν στο νερό καθώς στήλες μαύρου καπνού υψώνονται πίσω από τους λόφους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που γίνονται ακόμα νοτιότερα. «Όσο για την τωρινή κατάσταση, όπως μπορείτε να δείτε, όλος ο κόσμος είναι στην παραλία, αυτή η γη είναι η γη μας και δεν θα την αφήσουμε», ο Γκαλίμπ Μπαντάουι, κάτοικος της Τύρου.

Εξάλλου, τουλάχιστον 39.623 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 91.469 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Τις τελευταίες 24 ώρες, τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Πηγή: AΠΕ

Δειτε Επισης

Η χαλαρή αντίδραση των αγορών ενθαρρύνει τον Τραμπ να εκτοξεύει νέες απειλές κατά ΕΕ και τρίτων χωρών
Φρικτός θάνατος για 17χρονο στην Ιταλία-Θάφτηκε στην άμμο και πέθανε από ασφυξία
Ο στρατός του Σουδάν απώθησε έφοδο των παραστρατιωτικών σε πολιτεία του Νταρφούρ
Αποδοκιμάζει ο Μακρόν τους δασμούς Τραμπ κατά της ΕΕ-«Η Κομισιόν να υπερασπιστεί τα ευρωπαϊκά συμφέροντα»
Σε κίνδυνο οι συνομιλίες για εκεχειρία Ισραήλ και Χαμάς-Aλληλοκατηγορούνται ότι εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας
Aνακοίνωσε δασμούς 30% σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεξικό από την 1η Αυγούστου ο Τραμπ
Όλο το πόρισμα για την τραγωδία της Air India-Μυστήριο γιατί κόπηκε η ροή καυσίμου στους κινητήρες
Νύφες ετών έξι... Κορίτσια αναγκάζονται να παντρευτούν πριν πάνε σχολείο στην Υεμένη-Η τραγική ιστορία της Γκάντα
Βλέπει άνοιγμα νέας σελίδας για την Τουρκία με τον αφοπλισμό του PKK ο Ερντογάν
«Μεθυσμένος» πιλότος της United αναγκάστηκε να πάει σε κέντρο αποτοξίνωσης, ενώ είχε απλά διάσειση