Να αλλάξει γνώμη ο Τατάρ ελπίζει η Κυβέρνηση-Νέα επίθεση εξαπέλυσε ο Τ/κ ηγέτης

Ελπίζουμε ο κ. Τατάρ να αλλάξει γνώμη και να αποδεχθεί την πρόταση του ΓΓ των ΗΕ για κοινή συνάντηση, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης

Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει κατά την ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, έχει βολιδοσκοπηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για συγκεκριμένη ημερομηνία, στις 13 Αυγούστου. Να σημειώσω εδώ ότι είχαν προταθεί τρεις ημερομηνίες, 11, 12 και 13 Αυγούστου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τη 12η Αυγούστου, η οποία ήταν η αρχική ημερομηνία, δεν ήταν διαθέσιμος ο ΓΓ των ΗΕ και για αυτό επιλέγηκε η 13η Αυγούστου».

«Χθες, δυστυχώς, είδαμε τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος απέρριψε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο κοινής συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ. Εμείς ελπίζουμε ο κ. Τατάρ να αλλάξει γνώμη και να αποδεχτεί αυτή την κοινή συνάντηση. Μια κοινή συνάντηση την οποία εμείς από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων σημειώνουμε τη μεγάλη σημασία αλλά και την υψηλή της αξία που θα έχει στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», δήλωσε.

«Θεωρούμε ότι είναι μόνο μέσα από τον διάλογο, είναι το πρώτο αυτονόητο βήμα που θα πρέπει να αναληφθεί, στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακό που οι ανησυχίες τόσο των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας όσο και των Ελληνοκύπριων συμπατριωτών μας μπορούν να απαντηθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Αλλά αυτοί οι προβληματισμοί, αυτές οι θέσεις, τις οποίες προτάσσει ο κ. Τατάρ, δυστυχώς (υπάρχουν) μέχρι σήμερα και αρνείται έστω και μια κοινή συνάντηση στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα. Ελπίζουμε ειλικρινά αυτή την άποψη να την αναθεωρήσει και τελικά να αποδεχτεί. Εμείς βρισκόμαστε στη διάθεση του ΓΓ των ΗΕ. Είναι για αυτό άλλωστε που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε θετικά από την πρώτη στιγμή και σε αυτήν την πρόσκληση είμαστε στη διάθεση του ΓΓ των ΗΕ εάν παραστεί αυτή η ευκαιρία, βεβαίως να ανταποκριθούμε και πάλι θετικά», πρόσθεσε ο κ. Λετυμπιώτης.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έγινε βολιδοσκόπηση και προς τους δύο ηγέτες, όχι όμως και η πρόσκληση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι βολιδοσκόπηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν πολύ συγκεκριμένος για βολιδοσκόπηση σε συγκεκριμένη ημερομηνία, τη 13η Αυγούστου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αγώνας εντυπώσεων μεταξύ Προέδρου και Τατάρ-Αβέβαιη η πραγματοποίηση τριμερούς

Για «προσπάθεια χειραγώγησης» κάνει λόγο ο Τατάρ

Πάντως ο Τατάρ εμφανίζεται αμετακίνητος, παρά τις ελπίδες που εκφράζει η Κυβέρνηση. Ως "προσπάθεια χειραγώγησης με βάση τις προσωπικές του ανησυχίες" περισσότερο απ’ ότι για τη δημιουργία εντυπώσεων, χαρακτήρισε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε γραπτή δήλωσή του στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» χθες αργά το απόγευμα ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι «το μεγαλύτερο λάθος που έγινε διπλωματικά με αυτές τις δηλώσεις είναι ότι (ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης) χρησιμοποίησε τον ΓΓ του ΟΗΕ ως εργαλείο επικαλούμενος το όνομά του».

Να σημειωθεί ότι ήταν η τρίτη δήλωση του Τ/κ ηγέτη σε ένα 24ωρο μετά τις αρχικές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για μια ενδεχόμενη τριμερή συνάντηση στην Νέα Υόρκη και η πρώτη στην οποία ο κ. Τατάρ δεν αναφέρθηκε σε αυτή.

Όπως αναφέρεται επίσης, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα προς τον ε/κ «λαό», ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «δεν πρέπει να εξαπατηθούν ή να ξεγελαστούν από τη ρητορική του Ε/κ ηγέτη ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από εκεί που σταμάτησαν, γιατί αυτές οι δηλώσεις είναι και σαθρές και μακριά από την πραγματικότητα».

Υποστήριξε δε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «έπεσε σε μεγάλη απόγνωση, ειδικά μετά την υποβολή της έκθεσης της κ. Ολγκίν προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και το τέλος της αποστολής της ως Προσωπικής Απεσταλμένης. Η Προσωπική Απεσταλμένη διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών για νέα και επίσημη διαδικασία και το κατέγραψε προς τον ΓΓ. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται επίσημο ότι η ομοσπονδία, για την οποία αποσύραμε τη συγκατάθεσή μας και η οποία κατέρρευσε πλήρως στο Κραν Μοντανά το 2017, δεν έχει βάση συναίνεσης για το Κυπριακό», επεσήμανε ο Τ/κ ηγέτης.

Κατά τον κ. Τατάρ "το πιο απαράδεκτο τόλμημα του Ε/κ ηγέτη», όπως ανέφερε, ήταν το ότι μίλησε για τον τ/κ «λαό». Ο Τ/κ ηγέτης ισχυρίστηκε ότι η μεγαλύτερη προσπάθεια του Προέδρου Χριστοδουλίδη είναι «να συνεχίσει την 'απομόνωση' που επιβάλλεται στους Τ/κ». Αυτό για τον Ερσίν Τατάρ είναι προσβολή «όχι μόνο προς εμένα, αλλά και τον λαό μου. Το μέλλον του τ/κ 'λαού' δεν υπόκειται ούτε στον Ε/κ ηγέτη ούτε στην ε/κ νοοτροπία», επεσήμανε.

Δεν θα επιτρέψουν, συνέχισε, "στην ε/κ διοίκηση", όπως αποκάλεσε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, "να διατηρήσει το καθεστώς που σφετερίστηκε τόσα χρόνια", όπως υποστήριξε.

«Δεν θα συναινέσουμε στην παραβίαση των πιο βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 'λαού' μου σε αυτό το νησί. Δεν θα παίξουμε ρόλο στη συνέχιση της ζώνης ασφαλείας (comfort zone) που θέλουν να διατηρήσουν, χάρη σε άδικες και ανεπίλυτες διαδικασίες διαπραγμάτευσης. Αυτή η εποχή τελείωσε. Με αυτή την ευκαιρία, θεωρώ χρήσιμο να επαναλάβω: οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης στη βάση της ομοσπονδίας έχουν τελειώσει. Η βάση της ομοσπονδίας έχει καταρρεύσει και δεν θα επιστρέψει ποτέ. Επομένως, το μήνυμά μου προς τον ε/κ 'λαό' είναι να μην ξεγελαστεί από τη ρητορική του Ε/κ ηγέτη ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από εκεί που σταμάτησαν. Δεν πρέπει να εξαπατηθούν ή να ξεγελαστούν, γιατί αυτές οι συζητήσεις είναι και σαθρές και μακριά από την πραγματικότητα», σημείωσε ο κ. Τατάρ.

Επανέλαβε ότι μια νέα και επίσημη διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση "της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων".

«Όσο συνεχίζεται η σκληρότητα της 'απομόνωσης' που επιβάλλεται στον 'λαό' μου, δεν θα προβούμε σε καμία ενέργεια που να εξομαλύνει αυτήν την άδικη, παράνομη και απάνθρωπη πρακτική. Πρέπει να γίνει πλήρες κατανοητό ότι αυτός είναι ο οδηγός μου για τα επόμενα βήματα που μπορεί να γίνουν αυτές τις μέρες ενώ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος», συνέχισε.

Μια δίκαιη και διαρκής λύση στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση της συνεργασίας μεταξύ των "δύο κρατών", επανέλαβε λέγοντας ότι η ασφάλεια, η ευημερία και το μέλλον των Τ/κ «είναι σε ασφαλή χέρια. Η υποστήριξη που μας παρέχει η μητέρα πατρίδα Τουρκία σχεδόν σε κάθε τομέα είναι η πιο σημαντική διασφάλιση για αυτό», σημείωσε.

Διευκρινίσεις για πιθανή μεταφορά Ισραηλιτών

Στο μεταξυ, ερωτηθείς αναφορικά με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών του Ισραήλ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή η ανακοίνωση αναφέρεται σε δηλώσεις της Υπουργού Μεταφορών του Ισραήλ για αξιοποίηση από το Υπουργείο του Ισραήλ πλοίων, για να βοηθήσουν τους Ισραηλινούς υπηκόους που βρίσκονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό αφορά ναύλωση του κράτους του Ισραήλ και όχι από την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε μπορεί να συσχετιστεί με το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, το οποίο αφορά εκκένωσης πολιτών από επικίνδυνες ζώνες. Σημειώνουμε ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας τις εκφράζει η ίδια με τον πλέον επίσημο τρόπο».

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι δηλώσεις της Υπουργού Μεταφορών του Ισραήλ δεν αφορούν μεταφορά υπηκόων του Ισραήλ στην Κύπρο. Αφορούν μεταφορά υπηκόων του Ισραήλ στο Ισραήλ με δικά του πλοία. Αντιλαμβάνομαι δεν είναι σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Εμείς βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, εξακολουθούμε να είμαστε επικεντρωμένοι στην προετοιμασία για τυχόν ενεργοποίηση του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε δεχτεί αιτήματα, εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη, να ενεργοποιηθεί το σχέδιο ΕΣΤΙΑ. Παρακολουθούμε την κατάσταση. Ελπίδα και ευχή όλων μας είναι να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή».

Ερωτηθείς αν με τις εξελίξεις στην περιοχή επηρεάζεται το θέμα του διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όταν υπάρξει κλιμάκωση και περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή, το ζήτημα της ασφάλειας είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα στην υλοποίηση του ανθρωπιστικού διαδρόμου. Βεβαίως, επειδή οι ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα, όπως είμαι βέβαιος αντιλαμβάνεστε δεν έχουν εκλείψει, εμείς θα συνεχίσουμε ενόσω οι συνθήκες ασφάλειας το επιτρέπουν. Αλλά η ασφάλεια είναι ένα βασικό ζήτημα το οποίο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μ. Ρέγεφ: Εάν δεχτούμε επίθεση, μπορεί να ζητήσουμε πλοία από την Κύπρο και την Ελλάδα για μεταφορά Ισραηλινών

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας