Εδώ και λίγες εβδομάδες η βολιδοσκόπηση για την τριμερή-«Εξαιρετικά δύσκολο όταν υπάρχει δεδηλωμένη άρνηση»

Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι ο πρώτος στόχος, με ορίζοντα την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε στο ΡΙΚ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, για την οποία υπήρξε βολιδοσκόπηση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών.

Εξήγησε πως αυτή είναι η διαδικασία με την οποία τα ΗΕ πραγματοποιούν αυτές τις συγκλήσεις. Πρώτα είναι βεβαίως η βολιδοσκόπηση και αφότου υπάρχει η πρόθεση για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, αποστέλλονται και οι γραπτές προσκλήσεις. «Υπήρχε μια σοβαρή προεργασία για να καταλήξουμε σε αυτή την ημερομηνία και βρισκόμαστε μία εβδομάδα από αυτήν», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αγώνας εντυπώσεων μεταξύ Προέδρου και Τατάρ-Αβέβαιη η πραγματοποίηση τριμερούς

Ο κ. Λετυμπιώτης διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η βολιδοσκόπηση προς τον Πρόεδρο με τη συγκεκριμένη ημερομηνία έγινε πριν λίγες εβδομάδες και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη συνομιλία με τον Αντόνιο Γκουτέρες στις 26 Ιουλίου στο Παρίσι, είχε την ευκαιρία να συζητήσει αυτά τα θέματα.

Ερωτηθείς αν θα αποστείλει ο ΓΓ τις επίσημες προσκλήσεις για να δούμε πως θα τοποθετηθεί ο Τατάρ ή θα το αποφύγει ο ΓΓ, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε πως δεν θα ήθελε να προκαταλάβει τις θέσεις του κ. Γκουτέρες. «Αντιλαμβάνεστε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, όταν υπάρχει ήδη η δεδηλωμένη άρνηση από μέρους του κ. Τατάρ για την όποια πρόσκληση, υπό τις παρούσες συνθήκες. Ο ίδιος μέσα από τις δηλώσεις του δεν άφησε κανένα περιθώριο». Σημείωσε πως η κοινή συνάντηση έπρεπε να είναι το πρώτο, αυτονόητο βήμα, έστω για να συζητηθούν οι θέσεις και οι προβληματισμοί των δύο πλευρών.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συνάντησης με τον ΓΓ και το πλάνο των ΗΕ για τα επόμενα βήματα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως «είναι γνωστό μετά την έκθεση που παρέλαβε ο ΓΓ από την προσωπική του απεσταλμένη, μελέτησε αυτή την έκθεση και με τις αναγνώσεις της κ. Ολγκίν και βάσει αυτής της έκθεσης, ο ΓΓ σε αυτή τη συνάντηση θα επικοινωνούσε τις δικές του σκέψεις και τα επόμενα βήματα που μπορούν να γίνουν προς επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο προέχει είναι να πραγματοποιηθεί αυτή η κοινή συνάντηση, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. «Όταν η τουρκική πλευρά αποφεύγει και απορρίπτει, με επιμονή και εμμονή, ακόμα και μια κοινή συνάντηση, αντιλαμβάνεστε ότι τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα δούμε μετά την αποδοχή από την πλευρά του κ. Τατάρ», πρόσθεσε. Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης υπενθύμισε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική πλευρά αρνείται μια κοινή συνάντηση.

Ερωτηθείς σε σχέση με την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας περί «τολμηρών αποφάσεων στο Κυπριακό», ο Εκπρόσωπος εξήγησε πως ο Πρόεδρος είναι προετοιμασμένος για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να ληφθούν οι γενναίες, ιστορικές αποφάσεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην λύση του Κυπριακού.

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»