Αγώνας εντυπώσεων μεταξύ Προέδρου και Τατάρ-Αβέβαιη η πραγματοποίηση τριμερούς

Ενώ τα βλέμματα του πλανήτη είναι στραμμένα στο Παρίσι, στην Κύπρο οι δύο πλευρές φαίνεται τις τελευταίες ώρες να αγωνίζονται για το… χρυσό των εντυπώσεων στο Κυπριακό. Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Ερσίν Τατάρ μονομάχησαν μέσω εκατέρωθεν δηλώσεων αναφορικά με την πραγματοποίηση τριμερούς, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να δηλώνει πανέτοιμος να συμμετάσχει και τον εγκάθετο της κατοχής να αρνείται πεισματικά.

Επί της ουσίας, ο Τατάρ κατηγορεί τον Πρόεδρο ότι προσπαθεί να κερδίσει εντυπώσεις, ενώ η ελληνική πλευρά επιχειρεί μέσω των δημόσιων τοποθετήσεων να ασκήσει πιέσεις, ώστε να αποδεχθούν οι Τούρκοι την τριμερή συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες στις 13 Αυγούστου. Το παιγνίδι των πιέσεων, ωστόσο, δεν είναι μονομερές.

Ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίζεται ότι η βολιδοσκόπηση που έγινε δεν συνιστά επίσημη πρόσκληση, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να απαντά πως «η βολιδοσκόπηση σημαίνει επίσημα, συγκεκριμένη ημερομηνία, 13 Αυγούστου, για να είμαστε στη Νέα Υόρκη, να συναντηθούμε, ακριβώς για αυτό το πράγμα. Και για να καταλήξουμε εκεί έγινε ολόκληρη προεργασία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιμένει ο Τατάρ ότι δεν πήρε επίσημη πρόσκληση για τριμερή-«Ο Χριστοδουλίδης να σταματήσει να κυνηγά άδεια όνειρα»

Λίγη σημασία έχει πάντως η συζήτηση κατά πόσον η πρόταση του ΓΓ ήταν επίσημη ή όχι, καθώς ο Τατάρ διεμήνυσε πως έτσι και αλλιώς δεν σκοπεύει να συμμετέχει σε τριμερή, αφού θεωρεί πως δεν έχει κάποιο νόημα, από την στιγμή που δεν έχουν γίνει αποδεκτά τα προαπαιτούμενα που θέτει. Αυτή είναι η δική του τακτική για άσκηση πιέσεων προς στον Πρόεδρο, ο οποίος, ενώπιον στον κίνδυνο να τιναχθεί άλλη μία προσπάθεια στο Κυπριακό στον αέρα, ενδεχομένως να δεχθεί πιέσεις για υποχωρήσεις, πριν καν ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε τις προθέσεις του, δηλώνοντας πως «για μας δεν υπάρχει δεύτερο πλάνο που αφορά τη μη επίλυση του Κυπριακού. Η στασιμότητα εκείνον που ευνοεί είναι τον κ. Τατάρ και όλους αυτούς που θέλουν να μην υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό, να μην επανενωθεί η πατρίδα μας. Για μας δεν υπάρχει πλάνο β΄, πέραν της επανένωσης της πατρίδας μας», άρα είναι σαφές πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί το επόμενο βήμα. Είπε, μάλιστα, πως «αν χρειάζεται να μεταβώ στη Νέα Υόρκη ακόμη και αύριο για να συναντήσω τον ΓΓ, αν ο ίδιος το κρίνει αναγκαίο, θα το πράξω», σε μία προσπάθεια να στείλει το μήνυμα της πραγματικής του βούλησης για πραγματοποίηση της τριμερούς, μια στάση εκ διαμέτρου αντίθετη με εκείνην της τουρκικής πλευράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν εγκρίνει τριμερή και δηλώνει άγνοια για πρόσκληση ο Τατάρ-«Όχι σε συνομιλίες για ομοσπονδία»

Στην άλλη πλευρά του οδοφράγματος, ωστόσο, φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να υπάρχει πλήρης άρνηση, αφού ο Τατάρ θεωρεί πως δεν υπάρχει έδαφος για πραγματοποίησή της. «Η θέση μας για τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις είναι σαφείς. Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν έως ότου καταγραφεί η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς», είπε. Υποστήριξε, δε πως πρόθεση των Ελληνοκυπρίων είναι να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να προσπαθήσουν να ασκήσουν πίεση στην τουρκική πλευρά. «Δεν πέφτουμε σε αυτά τα παιχνίδια. Ο Χριστοδουλίδης να σταματήσει να κυνηγάει άδεια όνειρα και να λαμβάνει υπόψην του τις πραγματικότητες στο νησί», ανέφερε προκλητικά ο Τ/κ ηγέτης.

Ξεκαθάρισε, δε, για άλλη μία φορά, πως για τον ίδιο μια λύση ομοσπονδιακού χαρακτήρα δεν βρίσκεται στο τραπέζι και το θέμα θεωρείται λήξαν από το Κραν Μοντανά. «Εφαρμόζουμε τις πολιτικές μας στο Κυπριακό σε πλήρη συνεργασία και αρμονία με την Τουρκία. Χαλάμε όλα τα παιχνίδια που θέλουν να παιχτούν και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε ο εγκάθετος της κατοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαξίωση η πιθανή άρνηση Τατάρ για τριμέρη-Έτοιμος να πάει στη Νέα Υόρκη και αύριο ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατήγγειλε την στάση που τηρεί ο Τατάρ, λέγοντας πως συνιστά απαξίωση. «Εάν υπάρχει άρνηση από τουρκικής πλευράς στην πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ για τριμερή συνάντηση αυτό αποτελεί απαξίωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη προς τον ΓΓ των ΗΕ και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας», τόνισε. Πρόσθεσε πως φαίνεται πως ο Ερσίν Τατάρ φοβάται ακόμη και τη συζήτηση, εξού και αντιδρά κατ’ αυτόν τον τρόπο, συνεχίζοντας στο τέμπο των τελευταίων ημερών, που κατηγορείται η τουρκική πλευρά για επίδειξη αδυναμίας, σε μία προσπάθεια να προκληθεί να συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις.

Πέραν αυτής της μάχης εντυπώσεων, βέβαια, φαίνεται πως αυτή τη στιγμή, το πραγματικό παιγνίδι του Κυπριακού παίζεται στο παρασκήνιο, αφού θα καταβληθούν προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών και προφανώς να πεισθεί ο Ερσίν Τατάρ να λάβει μέρος στην τριμερή. Ακόμα και αν πειστεί, όμως, αποτελεί ερώτημα κατά πόσον υπάρχει οποιαδήποτε διάθεση από μέρους του να διαπραγματευτεί, δεδομένου ότι ξεκαθάρισε πως δεν εργάζεται για λύση του Κυπριακού εντός των παραμέτρων των ΗΕ, αλλά για κάποιου είδους αναγνώριση του ψευδοκράτους, την οποία παρουσιάζει με διάφορους τρόπους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως από πλευράς Αντόνιο Γκουτέρες θα παρουσιαστεί κάποιου είδους έγγραφο, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση της συζήτηση, εφόσον επαναρχίσουν οι συνομιλίες, και πιθανότατα θα συμπεριλαμβάνει τα πλέον ακανθώδη ζητήματα, σε παρόμοιο πλαίσιο με αυτό των έξι σημείων του στο Κραν Μοντανά. Εάν, όμως, δεν υπάρχει περιθώριο πραγματοποίησης συζήτησης σε αυτή τη βάση, δηλαδή κάπου εκεί που έμειναν τα πράγματα στο Κραν Μοντανά, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος αυτό που συμβαίνει τώρα να μην είναι τίποτε άλλο από την έναρξη του blame game για μια νέα αποτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εν μέσω αντίθετων κόκκινων γραμμών αναμένεται η απάντηση Τατάρ στην πρόσκληση Γκουτέρες

Δειτε Επισης

Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»