Παραμένουν τα κενά για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων-Ανοίγει ξανά τη συζήτηση η Βουλή

Δεν έκλεισαν τα κενά και οι τρύπες που υπήρχαν στη νομοθεσία, αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων, με την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής να ανοίγει ξανά το θέμα με την επιστροφή της τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σε μία προσπάθεια να εξευρεθεί μία κοινή συνισταμένη που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές και να είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων.

Το πολυσυζητημένο θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων είχε τεθεί προς συζήτηση περί τα τέλη Ιανουαρίου, μετά και την καταγραφή της εικόνας κατά τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων, με την Επιτροπή Εργασίας να θέτει ενώπιον της Κυβέρνησης τη θέση της ότι πρέπει να ληφθεί απόφαση που να είναι υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, αυτό που είχε ακουστεί από πλευράς Βουλής ήταν ότι υπάρχει νομοθετικό κενό και θα έπρεπε να αλλάξει, ωστόσο τις αναφορές αυτές είχαν προκαλέσει ενόχληση στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, ο οποίος σημείωσε πως θέση της Κυβέρνησης είναι ότι δεν πρέπει να αλλάξει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και μάλιστα τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρχουν αναφορές για εργασιακό μεσαίωνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο «όχι» Παναγιώτου για ωράριο καταστημάτων-Παρέπεμψαν το ΑΚΕΛ σε Μαυρογιάννη, Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ

«Η Κυβέρνηση είπε τα δικά της το Ιανουάριο. Εμείς επιμένουμε ότι η Κυβέρνηση είναι σε λάθος σημείο. Η πολιτική θέση είναι μία συζήτηση, αν εκτιμούν ότι πρέπει να λειτουργούν Κυριακή και υπάρχει και άλλη θέση ότι δεν πρέπει να λειτουργούν Κυριακή, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, συμφιλίωση της οικογενειακής με επαγγελματική ζωή, ξεκούραση των εργαζομένων. Αυτά τα επιχειρήματα που δεν πρέπει να λειτουργούν τα καταστήματα την Κυριακή» », εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Καυκαλιάς.

Η Επιτροπή Εργασίας, πάντως, συνέχισε να παρακολουθεί την κατάσταση και διαπίστωσε πως τα κενά παραμένουν, ενώ αυτή τη στιγμή, όπως σημειώνεται από πλευράς του προέδρου της Επιτροπής, Ανδρέα Καυκαλιά, δεν υπάρχει σχετικό διάταγμα, το οποίο διέπει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

«Έχουμε τη γενική εντύπωση ότι τα καταστήματα της Κυριακές λειτουργούν χωρίς να υπάρχει νομικό υπόβαθρο, επειδή βάσει της νομοθεσίας, ένα κατάστημα, για να μπορεί να λειτουργεί την Κυριακή, πρέπει να υπάρχει σχετικό διάταγμα από τον αρμόδιο υπουργό. Αυτή τη στιγμή, από τη στιγμή που δεν υπάρχει σχετικό διάταγμα για το ωράριο λειτουργίας των γενικών καταστημάτων, έπρεπε να εφαρμοστεί η νομοθεσία που λέει ότι τα γενικά καταστήματα είναι κλειστά τις Κυριακές.

Ουσιαστικά, όπως σημειώνεται, αυτό που ζητά η Επιτροπή Εργασίας από την Κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει τη νομοθεσία που υπάρχει και προς αυτό το σκοπό, εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση εκ νέου το συγκεκριμένο θέμα, με καλεσμένο τον υπουργό Εργασίας, ώστε να δώσει απαντήσεις για τις προθέσεις της και να ξεκαθαρίσει κατά πόσο υπάρχει στα πλάνα του να λάβει αποφάσεις.

«Η Κυβέρνηση έχει την πολιτική της θέση και μπορεί να την υπερασπίζεται. Όμως, από τη στιγμή που υπάρχει το νομικό θέμα, θεωρούμε ότι το θέμα πρέπει να επανέλθει και θα γίνει. Αναμένουμε τις θέσεις από την Κυβέρνηση επί του ζητήματος, για να δούμε αν υπάρχει αλλαγή. Η εκτίμηση είναι ότι από τη μία διαφάνηκε ότι η Κυβέρνηση δεν αλλάζει την πολιτική θέση που είχε και η προηγούμενη Κυβέρνηση, όμως εμείς διαπιστώσαμε και μία σύγχυση στις απόψεις της για το νομικό ζήτημα που προκύπτει. Από τη μία υπήρχαν παραδοχές για αναγνώριση του νομικού κενού, ενώ την ίδια ώρα ψήλωσε τα χέρια και ανέφερε ότι δεν μπορούσε να κάνει οτιδήποτε άλλο».

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας, καταγράφηκαν και οι θέσεις των εργαζόμενων και των εργοδοτών, με τους μεν να κλίνουν προς την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας και να τακτοποιηθεί το ζήτημα και τους δε να τονίζουν πως τα δεδομένα που επικρατούν αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρα και δεν πρέπει να υπάρξει αλλαγή.

«Αυτό ανοίγει ένα άλλο θέμα, που αφορά στους όρους εργοδότησης των ατόμων τις Κυριακές. Σε περίπτωση που δεν πείσουμε την Κυβέρνηση για αλλαγή στη νομοθεσία για την Κυριακή, θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι δεν μπορεί να θεωρείται ως μία κανονική εργάσιμη μέρα, στη βάση της πενθήμερης εργασίας. Θα πρέπει να λύσει το θέμα, για να προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους, σε σχέση με τις αμοιβές τους. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει να κλείσει τρύπες και αγγίζει ξανά στο τραπέζι το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων η Βουλή

Δειτε Επισης

ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές
Νέες περιπέτειες για το χαλλούμι-Διαβήματα προς ΕΕ από αγελαδοτρόφους, ζητούν μέτρα για τα κατεχόμενα
Πέραν των δύο εκατομμυρίων το κόστος εργασιών για ολική ασφαλτόστρωση δρόμων Λάρνακας
Εργασίες συντήρησης ερεισμάτων στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας-Παραλιμνίου
«Πονοκέφαλος» για Δήμο Αμαθούντας οι τεράστιες οφειλές του διαμερίσματος Αγίου Τύχωνα
Για παραπληροφόρηση για τις φοιτητικές εστίες στην Επιτροπή Ελέγχου κάνει λόγο το ΕΤΕΚ
Τις 382 έφτασαν οι φωλιές θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων
Στο 1,2 ο δείκτης γεννήσεων στην Κύπρο-Αναμένεται να πέσει στο μισό ο πληθυσμός σε 20 χρόνια
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας