Ζητούν επαναχαρτογράφηση περιοχών και δημοπρατήριο οι αγρότες-Βλέπουν με θετικό μάτι το «e-kofini»

Την ώρα που το Υπουργείο Γεωργίας, προωθεί εργαλεία για τον περιορισμό της ψαλίδας τιμών αγροτικών προϊόντων μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, θέτοντας σε λειτουργία την ψηφιακή πλατφόρμα «e-kofini», o αγροτικός κόσμος, βγαίνει μπροστά, θέτοντας ως προτεραιότητα, πέραν από τη λειτουργία της εν λόγω πλατφόρμας, την επαναχαρτογράφηση περιοχών και τη δημιουργία δημοπρατηρίου.

Μετά και από τα διαδοχικά σαραντάρια στο μενού του καιρού, όπου έσπασαν κάθε ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα, οι αγρότες, αντίκρυσαν με ιδιαίτερη ανησυχία τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται και έτσι αφού μειώθηκε η παραγωγή, όπως ήταν αναμενόμενο, παρατηρήθηκε αύξηση στις τιμές, κάτι που ασφαλώς, ήρθε να προκαλέσει αντιδράσεις ανάμεσα στους καταναλωτές.

Μετά και την επισημοποίηση της λειτουργίας του «e-kofini» από το Υπουργείο Γεωργίας, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών, Πανίκος Χάμπας, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα, «είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός, το οποίο ενημερώνει τον παραγωγό και τον καταναλωτή, τι γίνεται με τις τιμές. Ο αγροτικός κόσμος όμως, δεν είναι αυτό που θέλει. Εμείς γνωρίζουμε τι γίνεται με τις τιμές και αυτό που αποτελεί επιτακτική ανάγκη, είναι η δημιουργία δημοπρατηρίου».

Αναμφισβήτητα, η κλιματική κρίση που βιώνει η Κύπρος είναι οφθαλμοφανής, καθώς τα τελευταία χρόνια, δεν έχει παρατηρηθεί ξανά τέτοιος μεγάλος παρατεταμένος καύσωνας, με θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς. Όπως γίνεται αντιληπτό, εξήγησε ο κ. Χάμπας, «τα φυτά δεν μπορούν να επιβιώσουν στις υφιστάμενες περιοχές που υπάρχουν, όπως είναι για παράδειγμα το λουβί, που είναι σαν το εθνικό μας φαγητό και σήμερα, παρατηρείται τεράστια έλλειψη και όπου το εντοπίσουμε, κοστολογείται πάνω από επτά ευρώ, ενώ κάποτε ήταν στα δυο με τρία ευρώ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζεται στην αγορά, είναι η έλλειψη προϊόντων και επειδή ζούμε σε μια ελεύθερη αγορά, επικρατεί η προσφορά και η ζήτηση. Επομένως, το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη προϊόντων».

Έτσι, οι αγροτικές οργανώσεις, το αίτημα που θέτουν στο τραπέζι, είναι η επαναχαρτογράφηση των περιοχών όπου θα πραγματοποιείται η καλλιέργεια προϊόντων και η εισήγησή τους είναι όπως μεταφερθούν προς τις ορεινές περιοχές, όπως είναι οι περιοχές της Σολιάς, Μαραθάσας, Πιτσιλιάς και Πάφου. «Για τις υπόλοιπες περιοχές, πρέπει να μελετήσουμε τα δεδομένα και να δούμε τι είδους καλλιέργειες μπορούμε να κάνουμε, που δεν θα χρειάζονται πολλή νερό», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα χέρια των καταναλωτών το «e-κοφίνι»-Οι λεπτομέρειες για τις τιμές προϊόντων

Ταυτόχρονα, οι αγρότες, προτείνουν σειρά μέτρων, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατό οι άλλες χώρες της περιοχής που είναι πιο ξηρές, να είναι καταπράσινες και η Κύπρος να μην έχει προχωρήσει ακόμη στη δημιουργία και άλλων αφαλατώσεων χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια, αφού έχουμε το προτέρημα με τον ήλιο. «Εάν υπάρχει η άποψη ότι θα είναι ακριβό το νερό που θα παράγεται για τη γεωργία, αυτό που λέμε είναι πως θα γίνεται προγραμματισμός και δεν είναι ανάγκη να παράγουμε και να πετάμε προϊόντα. Κάθε προϊόν που παράγεται, χρειάζεται εργατοώρες, λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Αυτά όλα είναι λεφτά, επομένως, χρειάζεται καλύτερος προγραμματισμός. Η Κυβέρνηση, αλλά και το Υπουργείο Γεωργίας, πρέπει να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις για να βοηθήσουν τον γεωργικό κλάδο», υπογράμμισε ο κ. Χάμπας.

Επιπρόσθετα, οι αγρότες, παρατηρούν με ιδιαίτερη ανησυχία, ότι ο περισσότερος κόσμος υποβαθμίζει τον πρωτογενή τομέα και τον θυμούνται μόνο όταν παρατηρείται αύξηση στις τιμές των προϊόντων. «Αυτό που έχω να δηλώσω, είναι πως είναι καιρός να ασχοληθούμε με ουσιαστικές και παραγωγικές πράξεις, καθώς δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών.

Σημειώνεται επίσης, ότι όσο αφορά την αισχροκέρδεια, οι αγροτικές οργανώσεις έχουν εισηγηθεί από το 2011, τη δημιουργία ενός δημοπρατηρίου, κάτι που υπάρχει και σε άλλες χώρες. Δηλαδή, όπως εξήγησε ο κ. Χάμπας, «να βγαίνουν τα προϊόντα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου υπάρχουν έμποροι, που θα αγοράσουν τα προϊόντα. Ωστόσο, την ώρα που θα αγοράσουν τα προϊόντα οι έμποροι, η αξία των προϊόντων μεταφέρεται στον λογαριασμό του παραγωγού. Δεν γίνεται να αγοράζουν τα προϊόντα οι έμποροι και ο παραγωγός να πληρώνεται έπειτα από ένα μήνα. Παράλληλα, με την εφαρμογή του δημοπρατηρίου, ζητάμε να υπάρχει επανακαθορισμός των τιμών αμέσως. Είναι ένα έργο, στο οποίο μπορεί να εμπλακεί το κράτος, το Υπουργείο Γεωργίας, το Υπουργείο Εμπορίου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι αγροτικές οργανώσεις, το ΚΕΒΕ, η ΟΕΒ, για να μπορούν να δημιουργήσουν το δημοπρατήριο, το οποίο θα λειτουργεί προς όφελος της οικονομίας του τόπου».

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Χάμπα, οι διαπιστώσεις των προϊόντων στο παρελθόν γίνονταν από τα διαπύλια, τα οποία περνούσαν από τις διάφορες πύλες που υπήρχαν Παγκύπρια και έβαζαν φόρο οι κατακτητές στους αγρότες. Εκ τότε όμως, σύμφωνα με τους αγρότες, δεν λύθηκε το θέμα της εμπορίας και γι’ αυτό το λόγο θεωρούν ότι επιβάλλεται να προχωρήσουμε προς ολιστικές λύσεις για να υπάρχει καλύτερος και αποτελεσματικότερος έλεγχος.

Δειτε Επισης

Απαντά στα πυρά για το e-ΔΕΑ η Μιχαηλίδου-Πέραν του 85% ενέγραψαν τα παιδιά τους
Στοχεύει σε εκμετάλλευση του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας ο Βαφεάδης-Ετοιμάζονται νέα δρομολόγια
Σειρήνες λίγες ώρες πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία-Αναφορές για εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ
Ανησυχία Σ.Α. για την εύθραστη εκεχειρία στο Λίβανο-Έκκληση για διεθνή αλληλεγγύη
Ανακοίνωσε κάθοδο Αμερικανών για αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πρόεδρος
Οδηγίες για λήψη μέτρων μετά από θανάτους ζώων σε τεχνητές λίμνες έδωσε η Υπ. Γεωργίας
Νέα επίθεση σε βάρος ντελιβερά-Τον καταδίωξαν, έπεσε από μοτοποδήλατο και του έκλεψαν τα χρήματα
Τον ανέκοψαν για έλεγχο, τους ξέφυγε και παραδόθηκε μόνος του-Χειροπέδες σε 19χρονο για υπόθεση ναρκωτικών
Ερευνούν αν ο καθηγητής είχε κακοποιήσει κι άλλες ανήλικες στην Ελλάδα-Τα απρεπή μηνύματα και η σχέση με 16χρονη
Όλα δείχνουν ομόφωνη απόφαση για ανανέωση εντολής στην UNFICYP-Στηρίζει τις άτυπες συνομιλίες το Σ.Α.