Στο εθνικό Μνημόσυνο για τους 58 πεσόντες και αγνοουμένους του 256ΤΠ ο Πάλμας

Υποσχόμαστε να αποδειχθούμε αντάξιοι της θυσίας των 58 πεσόντων και αγνοουμένων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών του 256 Τάγματος Πεζικού και να συνεχίσουμε τον αγώνα που διεξάγουμε μέχρι την τελική δικαίωση, είπε ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας, στον επιμνημόσυνο λόγο του.

Αναφερόμενος στις μάχες του τάγματος το 1974, ο Υπουργός είπε ότι από τις 20 Ιουλίου μετείχε στις επιχειρήσεις κατάληψης των τουρκικών φυλακίων στη Λεύκα, στο Αγκολέμι, και στην Ελιά. Στις επιχειρήσεις της πρώτης φάσης του πολέμου η Μονάδα θρήνησε έξι μέλη της.

Στις μάχες που εξελίχθηκαν στις 31 Ιουλίου και την 1η Αυγούστου, ο 2ος λόχος διεξήγαγε επιχειρήσεις ενίσχυσης φίλιων τμημάτων στα νοτιοανατολικά υψώματα του χωριού Αγριδάκι, όπου θυσιάστηκαν άλλοι δύο πολεμιστές του.

Από τις 2 Αυγούστου το Τάγμα, μετά από διαταγή εισήλθε στις κωμοπόλεις του Καραβά και της Λαπήθου και στο χωριό Βασίλεια, με ένα Λόχο στην κάθε μια, προκειμένου, στην καταγραφή των εκατέρωθεν θέσεων από επιτροπή αξιωματικών του ΟΗΕ, οι εν λόγω περιοχές να βρίσκονταν υπό τον έλεγχο δυνάμεων της Εθνοφρουράς.

Στη Λάπηθο, υπό τη Διοίκηση του 256 Τάγματος Πεζικού τέθηκαν μικρό τμήμα του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού και ουλαμός με τέσσερα Μάρμορ Χάρινγκτον της 21ης Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως. Επιπλέον στις 5 Αυγούστου στάλθηκε στην περιοχή και ένας Λόχος του 70ου Τάγματος Μηχανικού, για να εκτελέσει αποστολές στρώσης ναρκοπεδίων.

Από το πρώτο φως της 6ης Αυγούστου 1974, οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής, που εν τω μεταξύ ενισχύθηκαν τις προηγούμενες μέρες από άρματα και άλλα μηχανοκίνητα μέσα, εξαπέλυσαν με την 28η Μεραρχία τους σφοδρή επίθεση κατά των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς, με στόχο την κατάληψη των κωμοπόλεων Καραβά και Λαπήθου.

"Οι πολεμιστές του Τάγματος απέκρουσαν επιτυχώς τις πρωινές λυσσαλέες επιθέσεις του εχθρού, στα ανατολικά και τα νότια, καθηλώνοντας τις τουρκικές δυνάμεις ανατολικά του Καραβά", ανέφερε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι αν και λίγοι, οι μαχητές του 256, έστησαν αδιαπέραστο τείχος στις επιθέσεις του εχθρού και πέτυχαν με τον ελαφρύ και εν πολλοίς απαρχαιωμένο οπλισμό τους, να του επιφέρουν σημαντικά πλήγματα και να τον καθηλώσουν.

Ωστόσο, χωρίς να ενισχυθούν με άλλα ένοπλα τμήματα και ενώ εξαντλούνταν τα πολεμοφόδιά τους, οι άνδρες του 256 έλαβαν διαταγή σύμπτυξης στη γραμμή Βαβυλά – Βασίλειας, όπου θα αμύνονταν με ενίσχυση ενός λόχου της ΕΛΔΥΚ.

Στην περιοχή Αϊρκώτισσα, στα μετόπισθεν των φίλιων δυνάμεων, τουρκικό τμήμα που στο μεταξύ είχε προλάβει να διεισδύσει και να λάβει θέσεις μάχης, από κεκαλυμμένη τοποθεσία έστησε φονική ενέδρα, προκαλώντας καταστροφικές απώλειες στο Τάγμα.

Στις επικές μάχες Καραβά – Λαπήθου η Εθνική Φρουρά υπέστη εκτεταμένες απώλειες σε προσωπικό. "Ογδόντα έξι ηρωικά παλληκάρια, σαράντα εννέα του 256 Τάγματος Πεζικού, τριάντα ένας σκαπανείς του 70 Τάγματος Μηχανικού και έξι μαχητές του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού έπεσαν μαχόμενοι ή αγνοούνται. Κάποιων από τους αγνοούμενους τα οστά εντοπίστηκαν και μετά από ταυτοποίηση με τη μέθοδο DNA κηδεύτηκαν με τις πρέπουσες τιμές που αρμόζουν σε κάθε άξιο προασπιστή της πατρίδας μας", είπε ο κ. Πάλμας.

Παρ΄όλα αυτά, πρόσθεσε, το Τάγμα, ενώ θρήνησε για την απώλεια πολλών μαχητών του, κατάφερε να ανασυγκροτηθεί στο στρατόπεδό του στο Διόριος, και την 14η Αυγούστου, στη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, διατάχθηκε να μετακινηθεί και να αμυνθεί στην περιοχή των Πανάγρων. Από εκεί μετακινήθηκε προς την περιοχή της Ευρύχου, όπου παρέμεινε μέχρι το πέρας των πολεμικών επιχειρήσεων.

Συνολικά, το 256 Τάγμα Πεζικού κατέγραψε απώλειες με 58 νεκρούς και αγνοούμενους. Τα ονόματα των πέντε αξιωματικών, των δεκατριών υπαξιωματικών και των σαράντα οπλιτών αναγράφονται στην υπό μορφή αρχαίου ταλάντου επιτύμβια στήλη του μνημείου, που έχει ανεγερθεί προς τιμήν τους.

"Θα παραμείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μας να μας θυμίζει τις μελανές σελίδες της ιστορίας μας και να ενισχύει τη βούληση και την αποφασιστικότητά μας στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας", ανέφερε ο Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι ως απάντηση στην τουρκική αναθεωρητική πολιτική, "εμείς, παραθέτουμε τις συνεχείς προσπάθειές μας για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών και την ξεκάθαρη πολιτική μας βούληση για εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κακοί οι οιωνοί για τα οδοφράγματα-Παραμένει αρνητικός ο Τατάρ στην πρόταση για Πυρόι ή Κόκκινα
Θέτουν επί τάπητος τις αναπάντητες ερωτήσεις των Υπουργών οι βουλευτές
Η εικόνα αποσύνθεσης της Αστυνομίας και η αντιπολίτευση που (εξακολουθεί να) περιμένει στη γωνία
Υποστήριξή σε ΚΔ εκφράζει η ελληνικής καταγωγής βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων-«Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για επανένωση Κύπρου»
Αδειάζει τον Παναγιώτου ο Χριστοδουλίδης για τον ΑΠΟΕΛ-«Λανθασμένη η αναφορά του σε συγκεκριμένο σωματείο»
Απαντά σε Λαβρόφ ο ΠτΔ-«Η Ρωσία μεταξύ των πρωταγωνιστών των ψηφισμάτων της βάσης λύσης του Κυπριακού»
Πρώτη τοποθέτηση ΠτΔ για την υπόθεση του Πακιστανού-Η απάντηση στα περί συγκάλυψης και στις επικρίσεις για Χαρτσιώτη
Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη με Κόστα-Στο επίκεντρο η συνάντηση με Πρόεδρο Λιβάνου
Συνάντηση ΔΗΣΥ με οργανωμένους φορείς της Αστυνομία-«Κατάθεση υπομνήματος το επόμενο διάστημα»
Μιλά για την εμπειρία του στο Κυπριακό ο Λαβρόφ-«Δεν μπορεί να υπάρξει μαγικό σχήμα από Ρωσία»