Ξεκάθαρος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας-«Δεν θα υπάρξει συγκάλυψη για κανένα για το Βασιλικό»

Δεν θα υπάρξει συγκάλυψη για κανέναν, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στις έρευνες για το Βασιλικό, διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος προσωπικά αναλαμβάνει ευθύνη για αυτό.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, στην Ιερά Μονή Κύκκου, και ερωτηθείς αν η Κυπριακή Κυβέρνηση θα διενεργήσει έρευνα σχετικά με την υπόθεση του Βασιλικού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «από την αρχή συνεργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και θέλω σήμερα να πω δημόσια: τίποτα δεν θα μείνει κρυφό σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως «όλα αυτά πρέπει να ξεχαστούν. Δεν υπάρχει καμιά απολύτως προσπάθεια και δεν θα γίνει – και αναλαμβάνω εγώ προσωπικά την ευθύνη –  συγκάλυψη του οποιουδήποτε. Κανείς δεν είναι υπεράνω της νομιμότητας και των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος και κάθετος στο συγκεκριμένο θέμα».

Ερωτηθείς ποια ευθύνη αναλαμβάνει ο ίδιος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «την ευθύνη ότι όλα, όσοι ευθύνονται για κακώς (έχοντα), είτε συμβόλαια ή οτιδήποτε, μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει, θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Καμία απολύτως συγκάλυψη για κανέναν. Και είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον κυπριακό λαό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι δύο παραβάσεις που εντόπισε η ΕΕ για το έργο στο τερματικό-Ζητά επιστροφή 68 εκ. ευρώ

Οι παραβιάσεις που εντόπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Υπενθυμίζεται πως περί τα τέλη Ιουλίου το Υπουργείο Ενέργειας είχε ανακοινώσει πως έλαβε επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία καταγράφονται πιθανές παρατυπίες που προέκυψαν κατά την περίοδο αξιολόγησης του διαγωνισμού για την κατασκευή και λειτουργία του Τερματικού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας αναφερόταν πως στην επιστολή διατυπώνεται ισχυρισμός για δύο ουσιαστικές παραβάσεις. Η πρώτη αφορά στα κριτήρια κατακύρωσης του διαγωνισμού στην εν λόγω κοινοπραξία (Δεκέμβριος 2019) και η δεύτερη αφορά σε υπογραφή της διμερούς συμφωνίας κατά την έγκριση των επιπρόσθετων €25 εκατομμυρίων (Ιούνιος 2022).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως αποτέλεσμα των πιο πάνω διεκδικεί την επιστροφή ποσού €68,608,438.46, που αποτελεί την ευρωπαϊκή χορηγία που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα προς την ΕΤΥΦΑ, ως το συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση. Σημειώνεται ότι το έργο με την ονομασία «Cyprus Gas 2 EU» αποτελεί Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος και χρηματοδοτήθηκε με ευρωπαϊκή χορηγία ύψους €101 εκατομμυρίων.

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας θα απαντήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί των θέσεων που καταγράφονται στην επιστολή εντός 30 ημερών, όπως προβλέπεται, αναφερόταν στην ανακοίνωση.

Οι προθέσεις της Κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του έργου

Όσον αφορά τις προθέσεις της Κυβέρνησης, το τι προκρίνει δηλαδή για να ολοκληρωθεί το τερματικό, είναι η προκήρυξη δύο διαγωνισμών από πλευράς ΕΤΥΦΑ, όπως είχε αναφερθεί ενώπιον της Βουλής, που εξέτασε το θέμα σε έκτακτη συνεδρία.

Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, ο ένας διαγωνισμός θα αφορά την εξεύρεση εργολάβου ή εργολάβων που θα αναλάβουν να ολοκληρώσουν τα έργα στην προβλήτα και τις χερσαίες υποδομές και ο δεύτερος θα αφορά την εξεύρεση άλλης πλωτής μονάδας στα πρότυπα και τις προδιαγραφές του «Προμηθέα» μέχρι την αποδέσμευσή του από τη κινεζική κοινοπραξία CPP.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου και οι δύο διαγωνισμοί μπορούν να ολοκληρωθούν με ταχείς διαδικασίες, προκειμένου τόσο το τερματικό όσο και η εξεύρεση πλωτής μονάδας να γίνουν το συντομότερο δυνατόν και με πλήρη διαφάνεια.

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»