Εν μέσω αντίθετων κόκκινων γραμμών αναμένεται η απάντηση Τατάρ στην πρόσκληση Γκουτέρες

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό για τις οποίες προϊδέαζε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις προηγούμενες ημέρες, προσλαμβάνουν, τελικά, μορφή τριμερούς συνάντησης και μάλιστα πολύ σύντομα. Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης το βράδυ του Σαββάτου, έχει δεχθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ πρόσκληση για τριμερή συνάντηση στις 13 Αυγούστου. Ο ίδιος έχει αποδεχθεί την πρόσκληση, ωστόσο είναι προς το παρόν άγνωστο εάν και τι έχει απαντήσει ο Ερσίν Τατάρ.

«Πριν από λίγες μέρες, ως αποτέλεσμα των δικών μας επίμονων προσπαθειών, τόσο προς τον ΓΓ του ΟΗΕ όσο και προς την ΕΕ, πάντα, ναι, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, έχω βολιδοσκοπηθεί από τα ΗΕ για να συμμετάσχω εντός Αυγούστου, σε συγκεκριμένη ημερομηνία, στις 13 Αυγούστου, σε τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η ανταπόκρισή μου φυσικά και ήταν θετική και ευελπιστώ -δεν έχουμε μέχρι στιγμής ενημερωθεί- να υπάρξει και η ίδια ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς και η πραγματοποίηση της συνάντησης να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα που δεν μπορεί να είναι άλλα από την επανέναρξη των συνομιλιών», πρόσθεσε.

Από τα κατεχόμενα δεν υπήρξε καμία αντίδραση χθες το βράδυ. Ωστόσο η τουρκική πλευρά είναι απρόβλεπτη, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, παίζεται και ένα παιγνίδι εντυπώσεων, με τον Τατάρ να φαίνεται να τηρεί διαφορετική θέση από την Άγκυρα, που θέλει να δείχνει πιο εποικοδομητική από ό,τι στην πραγματικότητα είναι.

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο εγκάθετος της κατοχής είχε επαναλάβει ότι δεν υπάρχει θέμα επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (αυτό δηλαδή που προσδιορίστηκε από τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως ο στόχος της τριμερούς με τον Αντόνιο Γκουτέρες) χωρίς την αναγνώριση κυριαρχίας, υποστηρίζοντας ότι σε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνεται η «τδβκ».

Οι δηλώσεις αυτές του Τατάρ είναι συμβατές και με τις απαιτήσεις που έθετε κατά τη διάρκεια των επαφών του με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, όταν και επέμενε στις αξιώσεις του για τα «τρία άλφα», τις απευθείας πτήσεις, το απευθείας εμπόριο και τις απευθείας διεθνείς σχέσεις. Πρόκειται για ενέργειες που ενέχουν στοιχεία κυριαρχίας και συνεπώς αναγνώρισης του ψευδοκράτους και η τουρκική πλευρά τις θέτει εδώ και μήνες ως προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό.

Ο Τ/κ ηγέτης παρέπεμψε, παράλληλα, στο ψήφισμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που αναφέρεται ξεκάθαρα σε λύση δύο κρατών και επανέλαβε πως «οποιαδήποτε συμφωνία χωρίς την Τουρκία θα ήταν απαράδεκτη, καθώς θα σήμαινε μηδενικά στρατεύματα και εγγυήσεις». Η απαλλαγή από την παρουσία του τουρκικού στρατού και από το παρωχημένο καθεστώς των εγγυήσεων αποτελεί, ωστόσο, κόκκινη γραμμή για την ελληνική πλευρά. Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στα Νέα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «δεν μπορεί σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ να υπάρχουν ξένα στρατεύματα, να υπάρχουν κατοχικά στρατεύματα. Δεν μπορεί ένα τρίτο κράτος να εγγυάται την ασφάλεια και την αποτελεσματική λειτουργία ενός κράτους της ΕΕ. Είναι κάποια ζητήματα, αυτές οι κόκκινες γραμμές, τα οποία, αντιλαμβάνεστε, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».

Παρά ταύτα, φαίνεται να επικρατεί αισιοδοξία ότι υπάρχουν τα εργαλεία για να γεφυρωθεί αυτό το φαινομενικά τεράστιο χάσμα που υπάρχει, καθώς ο κ. Χριστοδουλίδης θεωρεί πως η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτος μέλος της ΕΕ, μπορεί να δώσει απαντήσεις στις ανησυχίες που υπάρχουν και στις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας. Διατύπωσε, παράλληλα, την πεποίθησή του, ότι μπορούν να βρεθούν απαντήσεις στις διαφωνίες που υπάρχουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως παρόλο που αυτή η πρόσκληση ήρθε σε λογικό χρόνο, δηλαδή μερικές εβδομάδες μετά την κατάθεση των συμπερασμάτων της κ. Ολγκίν στον ΓΓ, έρχεται σε μία ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η οποία, έμμεσα τουλάχιστον, επηρεάζει και όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό. Η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στο τρίγωνο Τελ Αβίβ, Βηρυτός, Τεχεράνη και σαφώς όχι στην Κύπρο, γεγονός που είναι άγνωστο πώς θα επηρεάσει την υπό εκκόλαψη προσπάθεια.

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»