Προχωρούν οι διαδικασίες εγκατάστασης κλιματιστικών στα σχολεία-Το στοίχημα με το χρόνο

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες, αναφορικά με την εγκατάσταση των κλιματιστικών στις σχολικές μονάδες, με τις σχολικές εφορίες να δίνουν έμφαση στο συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε μέχρι το πρώτο κουδούνι το Σεπτέμβριο να έχουν ολοκληρωθεί τα πενήντα σχολεία που έχουν επιλεγεί. Στο μεταξύ, παράλληλα με τις διαδικασίες για την εγκατάσταση των κλιματιστικών, προχωρούν και οι διαδικασίες για ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων, ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξουν το φόρτο των κλιματιστικών.

Με την έναρξη του καλοκαιριού, όταν ήρθαν και οι πρώτες προειδοποιήσεις για υψηλές θερμοκρασίες, είχε αρχίσει μία έντονη συζήτηση, μετά από μία ανακοίνωση της ΠΟΕΔ, με την οποία επανάφερε στο προσκήνιο το θέμα των κλιματιστικών και την αδήριτη ανάγκη για εγκατάσταση, ειδικά στα Δημοτικά, που το τελευταίο κουδούνι χτυπά περί τα τέλη Ιουνίου. Κατά τη συζήτηση, ακούστηκαν αρκετές απόψεις και το Υπουργείο Παιδείας βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, δεδομένου ότι έπρεπε προ πολλού να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εγκατάσταση των κλιματιστικών, ωστόσο λόγω γραφειοκρατίας, όπως διαφάνηκε, δεν λήφθηκε πολιτική απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έπεσαν οι υπογραφές, αρχίζουν εντός της εβδομάδας οι τοποθετήσεις κλιματιστικών στα σχολεία

Εντούτοις, πριν το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι, το Υπουργείο Παιδείας είχε αναπτύξει το σχεδιασμό του για την τοποθέτηση κλιματιστικών στα σχολεία και όπως είχε ανακοινωθεί, μετά από μελέτη επιλέγηκαν πενήντα σχολεία (σ.σ. δέκα σε κάθε επαρχία), για την αρχική εγκατάσταση. Προς αυτό το σκοπό, στις αρχές Ιουλίου είχαν αρχίσει οι επαφές του Υπουργείου Παιδείας με τους εμπλεκόμενους και είχε προχωρήσει με τις προσφορές, ώστε να αρχίσει άμεσα η εγκατάσταση.

«Προχωρούμε με τις διαδικασίες. Έχουμε εγκαταστήσει κλιματιστικά, σε τέσσερα σχολεία ταυτόχρονα στη Λευκωσία. Έχουμε συναντήσεις με την εταιρεία, κάθε εβδομάδα, για να παρακολουθούμε την εξέλιξη των διαδικασιών, αλλά πάμε καλά. Είναι σχεδόν τα μισά σχολεία που επιλέγηκαν αρχικά», ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Λευκωσίας και αναπληρωτής πρόεδρος των Σχολικών Εφοριών, Νικόλας Μεγάλεμος.

Σημειώνεται πως παράλληλα με τις διαδικασίες για εγκατάσταση των κλιματιστικών στα σχολεία, τρέχουν και οι δράσεις για ενεργειακή αναβάθμιση των μονάδων, ώστε να είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τα κλιματιστικά, χωρίς να δημιουργείται οποιοδήποτε πρόβλημα με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο σχολείο, όπως παρατηρήθηκε σε κάποια κτίρια που προχώρησαν με εγκατάσταση κλιματιστικών, μετά από ιδιωτική πρωτοβουλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρχίζει εντός των επόμενων ημερών η εγκατάσταση κλιματιστικών σε σχολεία-Πρώτη επαρχία η Λευκωσία

«Έχουμε αρκετό δρόμο και στόχος είναι να προλάβουμε πριν το Σεπτέμβριο. Η εταιρεία που ανέλαβε θεωρεί ότι θα προλάβει. Θα δούμε και το πρόγραμμα, όμως έχουμε την “απαίτηση” να ενημερωνόμαστε για να βλέπουμε ότι είμαστε μέσα στο πλαίσιο που έχουμε θέσει».

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες και για τις άλλες επαρχίες, με την ελεύθερη Αμμόχωστο να είναι η πιο προχωρημένη, μετά τη Λευκωσία, ενώ η μοναδική που φαίνεται να μην προχώρησε σε κάποια ενέργεια να είναι η Πάφος, καθώς ακόμη αναμένεται να καταρτιστεί σε σώμα η σχολική εφορία. Συγκεκριμένα, στην επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου έχουν τοποθετηθεί κλιματιστικά σε τρία σχολεία μέχρι στιγμής, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης το πλάνο της σχολικής εφορίας, ενώ στη Λάρνακα έχουν επαναπροκηρυχθεί προσφορές.

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας

Πάντως, βάσει του σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας, πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στα πρώτα σχολεία που επιλέγηκαν και στη συνέχεια να προχωρήσουν με άλλα σχολεία. Μάλιστα, το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη κάνει κάποιες κινήσεις για χαρτογράφηση της κατάστασης, ώστε να μπορεί να λάβει αποφάσεις όταν κριθεί ανάγκη.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα σχολεία που βρίσκονται στα ορεινά, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, αλλά και τα σχολεία με μηδενική ενεργειακή αναβάθμιση, δεν έχουν τεθεί σε προτεραιότητα και αυτή τη στιγμή δεν βρίσκονται στα πλάνα του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μείνουν χωρίς κλιματιστικά. Βάσει του σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας είναι ότι κάθε χρόνο θα μπαίνουν κλιματιστικά σε 150 σχολεία παγκύπρια, όλων των βαθμίδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καυτό το καλοκαίρι για το ΥΠΑΝ-Πιέζει ο χρόνος για τα κλιματιστικά, ψάχνει λύσεις για τα σχολεία

Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα