Μηχανισμό για οικονομική ενίσχυση GSI αναζητεί μέσω ΕΕ η Κύπρος-Στόχος να μην επιβαρυνθεί ο καταναλωτής

Στην αναζήτηση μηχανισμού, μέσω ΕΕ, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο καταναλωτής και να ενισχυθεί οικονομικά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας (Great Sea Interconnector – GSI), σε περίπτωση που ο GSI χρειάζεται οικονομική ενίσχυση, βρίσκονται Κύπρος, Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η κυπριακή Κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρίσκεται σε διάλογο με Ελλάδα και ΕΕ στην προσπάθειά της να εξεύρει τρόπο που να είναι νόμιμος, με βάση τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ για περιπτώσεις όπου υπάρχει συνεργασία ενός ιδιώτη φορέα υλοποίησης έργου (ΑΔΜΗΕ) και δύο κρατών μελών της Ένωσης (Κύπρος, Ελλάδα) που θέλουν να βοηθήσουν τους καταναλωτές τους σε θέματα κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Στόχος του διαλόγου είναι να βρεθεί μηχανισμός, και ειδικότερα μια νόμιμη μεθοδολογία για να είναι ξεκάθαρα βιώσιμο το έργο κατά την περίοδο της κατασκευής του, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο καταναλωτής και παράλληλα να ενισχυθεί το έργο.

Από την άλλη, η ρυθμιστική κυπριακή αρχή, ΡΑΕΚ, θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να υποδείξει, αν υπάρχει οικονομικό κενό και πόσο είναι αυτό σε σχέση με τη βιωσιμότητα του GSI στην διάρκεια της κατασκευής του, αφού είναι αποδεδειγμένο πως το έργο κατά τη λειτουργία του είναι βιώσιμο, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το έργο είναι ελαφρώς βιώσιμο στη διάρκεια της κατασκευής του και για αυτό το λόγο η Κυπριακή Δημοκρατία αναζητεί μέσω ΕΕ νόμιμους τρόπους, ώστε να μπορέσει να μην επιβαρύνει τον καταναλωτή και να ενισχύσει περαιτέρω το έργο οικονομικά.

Σύμφωνα με τη διεθνή επενδυτική πρακτική, όταν ένα έργο κριθεί ότι είναι ελαφρώς βιώσιμο στη διάρκεια της κατασκευής του, τότε δεν προσελκύει επενδυτές, διότι οι επενδυτές κοιτάζουν να δουν - έστω και σε ρυθμιζόμενα έργα και με σίγουρα κέρδη όταν λειτουργήσουν – κάτι το οποίο να κάνει το έργο βιώσιμο, κατά το διάστημα που αυτό δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία.

Δειτε Επισης

Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο