Τα επόμενα βήματα για «Αμάλθεια» συζήτησε ο ΥΠΕΞ με την Συντονίστρια ΟΗΕ

Τα επόμενα βήματα σε σχέση με την πρωτοβουλία "Αμάλθεια" που αφορά τον ανθρωπιστικό διάδρομο για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα συζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, με την Ανώτερη Συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Ανοικοδόμηση της Γάζας Σίγκριντ Κααγκ, με την οποία συναντήθηκε στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. 

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην πλατφόρμα «Χ», ο κ. Κόμπος επανέλαβε την πλήρη στήριξη της Κύπρου προς την αποστολή της κ. Κααγκ και ευχαρίστησε την ίδια και την ομάδα του ΟΗΕ 2720 για την πολύ στενή συνεργασία και τον συντονισμό.

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα χρειάζεται να αυξηθεί σημαντικά μέσω όλων των διαδρομών και μέσων, δια ξηράς, αέρος και θαλάσσης», αναφέρεται στην ανάρτηση του ΥΠΕΞ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην απάμβλυνση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, δήλωσε από την πλευρά του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Επιβεβαίωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά άνω των 3500 παλετών ανθρωπιστικής βοήθειας από τον θαλάσσιο διάδρομο «Αμάλθεια» από την Κύπρο, μέσω του λιμανιού Άσντοντ προς τη Γάζα.

Το εγχείρημα (της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου), είπε, συνεχίζεται σε συνεργασία με εμπλεκομένους εταίρους και στο πλαίσιο του μηχανισμού 2720 των Ηνωμένων Εθνών. 

«Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην απάμβλυνση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Γάζα. Τα σχετικά θέματα και τα επόμενα βήματα συζητήθηκαν στη συνάντηση του ΥΠΕΞ με τη Συντονίστρια των ΗΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Ανοικοδόμηση της Γάζας», σημείωσε.

Στο λιμάνι Άνστοντ 3.577 παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο

Στο λιμάνι του Άνσντοντ στο Ισραήλ έφθασαν 3.577 παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια από την Κύπρο για να μεταφερθούν στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την GOGAT - την υπηρεσία του Ισραήλ που έχει επιφορτιστεί με τον συντονισμό της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στα παλαιστινιακά εδάφη, όπως ανέφερε την Παρασκευή η ισραηλινή εφημερίδα "The Times of Israel"

Η ανθρωπιστική βοήθεια ταξίδεψε από την Κύπρο χρησιμοποιώντας το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Λωρίδα της Γάζας που έχει δημιουργηθεί με το Ισραήλ, ανακοίνωσε η COGAT, σημειώνοντας πως ύστερα από έλεγχο ασφαλείας η βοήθεια θα εισέλθει στη Γάζα.

Η GOGAT ανέφερε επίσης ότι από τότε που άνοιξε ο διάδρομος τον Μάρτιο έχουν παραδοθεί 10.700 παλέτες με τρόφιμα, νερό και ιατρικές προμήθειες, οι οποίες μεταφέρθηκαν από 750 φορτηγά.

Δειτε Επισης

Θεματοφύλακας των δημοκρατικών θεσμών η Βουλή
Χρέος να εργαστούμε για μία Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη είπε η ΠτΒ
Έτοιμος, ακόμη και σήμερα, για επανέναρξη των συνομιλιών ο Πρόεδρος
Κυπριακό και κατάσταση στην Ουκρανία στο επίκεντρο συνάντησης ΠτΔ με Αλέν Μπερσέ
Την ετοιμότητα της Κύπρου για ενδεχόμενες εκκενώσεις από Λίβανο εξέφρασε ο ΠτΔ
Νέο παραλήρημα Τατάρ-«Η τριμερής είναι κόλπο για να μας πάνε σε ομοσπονδία»
Αντιδρά στην αύξηση Βρετανών στρατιωτών στην Κύπρο ο Τατάρ-«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις μαζί με την Τουρκία»
Κυπριακό, οικονομία, διαφθορά συζήτησε ο ΓΓ ΑΚΕΛ με απόδημους στη ΝΥ
Ζητά διαχωρισμό των εκλογικών διαδικασιών ο Θεμιστοκλέους-Οι προτάσεις νόμου που κατέθεσε
Από το 2026 ο μόνιμος αναπληρωτής του Προέδρου της Βουλής-Επιστρέφουν με εισηγήσεις τα κόμματα