Ανοίγει το κεφάλαιο για αλλαγές στην επιστροφή χρημάτων σε δήμους από ΕΟΑ-Ο στόχος Σεπτεμβρίου

Με γεμάτη ατζέντα επιστρέφει στην κανονικότητα το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις επαφές και τις διαδικασίες, για να επιφέρει αλλαγές και να κλείσουν τρύπες στη νομοθεσία που διέπει τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το πρώτο βήμα να άπτεται του ποσού που θα επιστρέφεται από τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης στους δήμους. Σημειώνεται πως στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου προωθηθεί η πρώτη δέσμη τροποποιήσεων.

Τα κενά και παραλήψεις που υπάρχουν στη νομοθεσία της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχαν εντοπιστεί από την αρχή από το Υπουργείο Εσωτερικών, με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου να εκφράζει κατά καιρούς την απαρέσκειά του για το γεγονός, καθώς στην πορεία της υλοποίησης της νομοθεσίας διαφάνηκαν τρύπες, που επιφέρουν σημαντικά προβλήματα στην ομαλή εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περνά στην επόμενη φάση η μεταρρύθμιση της ΤΑ-Αρχίζει επαφές για προώθηση αλλαγών ο Ιωάννου

Μία παράλειψη μείζονος σημασίας, που επιφέρει αρκετά προβλήματα, είναι η επιστροφή του 60% των εσόδων από τις αδειοδοτήσεις στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης στους δήμους, ως χορηγία. Αυτή η πρόνοια έχει ήδη δημιουργήσει πονοκέφαλο στο Υπουργείο Εσωτερικών, δεδομένου ότι θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο έλλειμα στα οικονομικά των ΕΟΑ και προς αυτή την κατεύθυνση λήφθηκε απόφαση όπως για το 2025 την οικονομική τρύπα θα καλύψει η Κυβέρνηση.

Ωστόσο, αυτό αποτελεί ένα προσωρινό μέτρο, δεδομένου ότι δεν είναι εφικτό να συνεχίσει την χρηματοδότηση των ΕΟΑ ες αεί, αφού θα υπάρξει αύξηση των κρατικών δαπανών κατά πολλά εκατομμύρια, όπως έγινε αυτή τη στιγμή. Προς αυτό το σκοπό, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη αρχίσει τις επαφές, τόσο με τους εμπλεκόμενους φορείς, που είναι οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης και οι δήμοι, όσο και με πολιτικά κόμματα, δεδομένου ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.

Μέσα από τις επαφές του, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, θέλει να εξετάσει κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος για να προωθήσει αλλαγές, αφού θα αφορά σημαντικό σημείο της νομοθεσίας της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ουσιαστικά, αυτό που θέλει να αλλάξει το Υπουργείο στην πρόνοια για χορηγία των ΕΟΑ στους δήμους είναι το ύψος του ποσοστού, που είναι 60%, δεδομένου ότι είναι αυξημένο και αυτό που θέλει το Υπουργείο Εσωτερικών είναι να υπάρχει ένα εφάπαξ ποσό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνουν τη χρυσή τομή για το προσωπικό ΕΟΑ και Ιωάννου-Σκιαγραφούνται τα δεδομένα στους δήμους

Αυτό θα δίνει την ευκαιρία στους ΕΟΑ να εξοικονομούν κάποια ποσά, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα οικονομικά αυτόνομους οργανισμούς, που εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να αρχίσουν τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και θα έχουν την ευθύνη για πληρωμή τους. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή, το προσωπικό που στελεχώνει τους ΕΟΑ είναι αποσπασμένο από το Τμήμα Πολεοδομίας και ο μισθός τους καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πέραν τούτου, λόγω της φύσης των ΕΟΑ και του γεγονός ότι πρόκειται για αυτόνομους, το κράτος δεν μπορεί να παρέχει χορηγία στους οργανισμούς, ωστόσο μπορεί να παρέχει στήριξη στους δήμους. Πάντως, σε περίπτωση που κάποιος ΕΟΑ παρουσιάσει ελλειμματικό προϋπολογισμό, αυτός θα απορρίπτεται απευθείας.

Αυτοί είναι οι λόγοι που ωθούν το Υπουργείο Εσωτερικών να προωθήσει άμεσα αλλαγές, αφού είναι κάτι που θα επηρεάσει τη λειτουργία των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης στο άμεσο μέλλον. Σημειώνεται πως πρόκειται για μία αλλαγή που μπορεί να τεθεί σε άμεση ισχύ, σε περίπτωση που λάβει το πράσινο φως από τη Βουλή, αφού δεν άπτεται των διαδικασιών των εκλογών. Στόχος του υπουργού Εσωτερικών, πάντως, είναι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να προωθηθεί δέσμη αλλαγών, αφού ήδη υπάρχουν τα πρώτα δείγματα γραφής της εφαρμογής της μεταρρύθμισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν αλλάζει το διάταγμα για τις πολεοδομικές άδειες ο Ιωάννου-Τα σενάρια για τροποποιήσεις στους ΕΟΑ

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών