Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους μοναχούς, έδειξαν με τη βαλίτσα στο χέρι τις προθέσεις τους

Με αναβολή ξεκίνησε η διαδικασία ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου, για το πολύκροτο σκάνδαλο της Μονής του Οσίου Αββακούμ. Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή βρέθηκε και ο Μητροπολίτης Ταμασσού, ο οποίος ήταν καθορισμένο να καταθέσει πρώτος ως μάρτυρας κατηγορίας, ωστόσο, πήγε, είδε και απήλθε, με την κατάθεση του να αναμένεται στις 9 Σεπτεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί, τελικά, η διαδικασία.

Λίγο πριν τις εννέα το πρωί οι δυο Αρχιμανδρίτες, Νεκτάριος και Πορφύριος, και ο Ιερομόναχος Αββακούμ, συνοδευόμενοι από τον νέο τους δικηγόρο, Γιώργο Στυλιανού, έφθασαν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Τα μέλη της Μονής Αββακούμ, είχαν ανά χείρας φακέλους με υλικό που συνέλεξαν οι ίδιοι. Ενδεικτικό, μάλιστα, του όγκου αυτού του υλικού είναι το γεγονός πως χρειάστηκε ταξιδιωτική βαλίτσα για να το μεταφέρουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της βαλίτσας υπήρχαν οκτώ box files, μέσα στα οποία υπάρχουν έγγραφα καθώς επίσης και άλλο υλικό, το οποίο, όπως υποστηρίζει η πλευρά των μοναχών, πιστοποιεί τα λεγόμενά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ήρθε είδε και απήλθε o Hσαΐας-Αναβολή στην πρώτη ακρόαση ενώπιον Συνοδικού

Κατά τη σημερινή διαδικασία, απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους τρείς ρασοφόρους. Πρόκειται για τρία ξεχωριστά κατηγορητήρια, με κάποια επικάλυψη. Το κατηγορητήριο, για τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο αποτελείται από 13 κατηγορίες και 50 σελίδες, για τον Ποφύριο από έξι κατηγορίες και 30 σελίδες, ενώ για τον Ιερό Μόναχο Αββακούμ από τέσσερις κατηγορίες και 20 σελίδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρείς ύποπτοι ρασοφόροι έμπαιναν ξεχωριστά και τους απαγγέλλονταν οι κατηγορίες.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της διαδικασίας, ο δικηγόρος των μοναχών, Γιώργος Στυλιανού, επεσήμανε ότι, αν αποδειχθούν οι κατηγορίες κατά των πελατών του, τότε πρόκειται για κάτι πιο βαθύ, αφήνοντας να νοηθεί ότι αν έγιναν τα αδικήματα τότε έχουν και άλλοι ευθύνη.

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως, έχει τεθεί ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου προδικαστικό αίτημα για παύση της δίωξής τους, γιατί οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν έχουν ήδη καταλογιστεί και από τον Μητροπολίτη Ταμασού και έχουν εκτίσει την ποινή τους.

Στην αντίπερα όχθη, το μέλος του Συνοδικού Δικαστηρίου, Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, απάντησε στις σκιές που αφήνονται για μη δίκαιη δίκη των μοναχών, λέγοντας ότι η ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, αλλά και του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, είναι να διεξαχθεί κατά πάντα δίκαιη και διαφανής δίκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκαθαρίζει ότι καταγγελία για κακοποίηση κοριτσιού δεν αφορά μέλος της η αδελφότητα Αββακούμ

Συνεπώς, συνέχισε, κανένας να μην ανησυχεί ή να έχει στο μυαλό του ότι θα αδικηθεί ο οποιοσδήποτε γιατί η απόφαση ομόφωνα και της Ιεράς Συνόδου, αλλά και του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου είναι να διεξαχθεί κατά πάντα δίκαιη και διαφανής δίκη.

Πρόσθεσε ότι έχει οριστεί η επόμενη δικάσιμη για τις 9 Σεπτεμβρίου, η ώρα 9:00 το πρωί, όπου εκεί θα συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία με την παρουσίαση των μαρτύρων είτε κατηγορίας, είτε υπερασπίσεως.

Ενοχλημένος ο Βαβούσκος

Πριν την έναρξη της διαδικασίας, προέβη σε δηλώσεις ο Αναστάσιος Βαβούσκος, ο οποίος, ανέφερε ότι, «δυστυχώς, ενώ από την αρχή της διαδικασίας εκτελώ καθήκοντα συνηγόρου υπερασπίσεως και η Ανακριτική Επιτροπή όχι μόνο μία φορά είχε εμπράκτως αποδεχθεί την ιδιότητά μου αυτή, αποδεχόμενη και έγγραφο που εγώ υπέγραφα - να τα δέχεται και να μου δίνει και απόδειξη παραλαβής του εγγράφου αυτού, συνυπογραφόμενο και από μένα και από τον τότε Γραμματέα της Ανακριτικής Επιτροπής και νυν, απαραδέκτως, εκκλησιαστικό εισαγγελέα - παραταύτα, στις 21 Αυγούστου, μετά από τόσους μήνες, ανέκυψε πρόβλημα».

Είπε ότι πιθανόν η αιτία για να μην μπορεί να παρίσταται στη διαδικασία ως συνήγορος υπεράσπισης είναι ότι την προηγούμενη ακριβώς ημέρα δηλώθηκε ως ένας εκ των μαρτύρων υπεράσπισης ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκιές από το στρατόπεδο μοναχών, βλέπουν κωλυσιεργία στη διερεύνηση καταγγελιών τους-Επιστολή σε Αρχηγό

Συνέχισε, λέγοντας ότι αποδέχονται «από λόγους καθαρά ευπρέπειας την παράνομη αυτή απόφαση του εκκλησιαστικού δικαστηρίου» ενώ διερωτήθηκε πότε και πώς ελήφθη ελήφθη η απόφαση, ενώ είπε ότι «ουδέποτε μας κοινοποιήθηκε».

«Θα την αποδεχτώ, για λόγους όπως είπα αξιοπρέπειας. Δεν συμφωνούμε με αυτό, αλλά δεν πίστευα ότι θα φτάναμε στο σημείο να μου απαγορευόταν ακόμα, όχι μόνο η είσοδος στην Αρχιεπισκοπή, αλλά ακόμα και να κατέβω από το αυτοκίνητο» είπε.

Σημείωσε ότι θα υποβληθεί σήμερα ένα αίτημα αναβολής από τον νέο δικηγόρο, ο οποίος παρίσταται στο Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, προκειμένου να ενημερωθεί για το φάκελο. «Ελπίζω να αποδεχτούν το αίτημα αναβολής γιατί πέρα από νομικούς λόγους υπάρχουν και λόγοι ανθρωπιάς που το επιβάλλουν και αναμένουμε την εξέλιξη», είπε.

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα από Αστυνομία Βρετανικών Βάσεων για παράνομη παγίδευση πτηνών
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Υπό κράτηση οι τρείς συλληφθέντες για τα επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Αναζητούν στοιχεία για άλλους 29
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
Κατακεραύνωσε και έπαυσε τον Οδυσσέα το Συμβούλιο-Καταπέλτης η απόφαση
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο προσωπικό της Ελεγκτικής-«Σας αγαπώ, λυπούμε»
Άλλες δυο συλλήψεις για τα επεισόδια στο στάδιο «Άλφαμέγα»-Στους επτά συνολικά οι συλληφθέντες
Χειροπέδες σε 26χρονο άστεγο στη Λεμεσό-Κτύπησε το κουδούνι οικίας και στη συνέχεια επιχείρησε να το διαρρήξει
Απορρίφθηκαν οι εφέσεις εναντίον της ανάκλησης απαλλοτρίωσης γης, για κατασκευή του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
LIVE: Οι πρώτες αντιδράσεις κομμάτων και βουλευτών μετά την παύση Οδυσσέα