Ζήτησε αναβολή η πλευρά των μοναχών από το Συνοδικό-Νέα έντονη αντίδραση Βαβούσκου

Aίτημα αναβολής ζητεί η πλευρά των μοναχών στην εξέταση της υπόθεσης της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ από το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, προκειμένου ο νέος δικηγόρος των εν αργία μοναχών, Γιώργος Στυλιανού, να ενημερωθεί για το φάκελο της υπόθεσης, δήλωσε την Παρασκευή, έξω από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ο εκ των δικηγόρος των μοναχών για την υπόθεση της Ιεράς Μονής Αββακούμ, Αναστάσιος Βαβούσκος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκαθαρίζει ότι καταγγελία για κακοποίηση κοριτσιού δεν αφορά μέλος της η αδελφότητα Αββακούμ

Στην Αρχιεπισκοπή έφτασαν το πρωί της Παρασκευής στις 08:45 οι εν αργία Αρχιμανδρίτες, Νεκτάριος και Πορφύριος καθώς και ο μοναχός Αββακούμ, οι οποίοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου.

«Ελπίζω να αποδεχτούν το αίτημα αναβολής γιατί πέρα από νομικούς λόγους, υπάρχουν και λόγοι ανθρωπιάς που το επιβάλλουν και αναμένουμε την εξέλιξη», είπε ο κ. Βαβούσκος.

Σε δημόσιες δηλώσεις του ο έτερος δικηγόρος των μοναχών, Ευστάθιος Ευσταθίου, είχε γνωστοποιήσει ότι παραιτήθηκε από την υπόθεση ενώπιον του Συνοδικού και την εκπροσώπηση ανακοινώθηκε την Παρασκευή ότι θα αναλάβει ο Γιώργος Στυλιανού. Το προηγούμενο διάστημα το Συνοδικό Δικαστήριο είχε αποφασίσει ομόφωνα πως ο κ. Βαβούσκος, με βάση τις πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, δεν μπορεί να παρίσταται στη διαδικασία ως συνήγορος υπεράσπισης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στην Αρχιεπισκοπή αναμένεται να καταθέσει, ως μάρτυρας κατηγορίας, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας εντός της μέρας.

Σημειώνεται πως οι μοναχοί κατά την είσοδό τους στην Αρχιεπισκοπή είχαν μια ταξιδιωτική βαλίτσα με αποδεικτικό υλικό, το οποίο είναι γύρω στα οκτώ box files.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκιές από το στρατόπεδο μοναχών, βλέπουν κωλυσιεργία στη διερεύνηση καταγγελιών τους-Επιστολή σε Αρχηγό

Όσα ανέφερε ο Βαβούσκος

Σε δηλώσεις του, ο κ. Βαβούσκος ανέφερε ότι «παρότι από την αρχή της διαδικασίας εκτελώ καθήκοντα συνηγόρου υπεράσπισης και η ανακριτική επιτροπή, όχι μόνο μια φορά είχε αποδεχθεί εμπράκτως την ιδιότητά μου αυτή αποδεχόμενη έγγραφα που εγώ υπέγραφα και κατατέθηκε και μου δόθηκε απόδειξη παραλαβής του συγκεκριμένου εγγράφου, συνυπογραφόμενο και από μένα, κι από τον τότε γραμματέα της ανακριτικής επιτροπής και νυν απαραδέκτως εκκλησιαστικό Εισαγγελέα, παρά ταύτα στις 29 Αυγούστου ανέκυψε πρόβλημα».

Όπως τόνισε, «η αιτία μάλλον είναι ότι την προηγούμενη μέρα δηλώσαμε ως μάρτυρα υπεράσπισης τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Σήμερα αποδεχόμενοι πλέον για λόγους καθαρά ευπρέπειας, την απόφαση του εκκλησιαστικού Δικαστηρίου, η οποία πότε ελήφθη, πως ελήφθη και ουδέποτε μας κοινοποιήθηκε, θα την αποδεχθώ για λόγους αξιοπρέπειας. Δεν συμφωνούμε με αυτό, αλλά δεν πίστευα ότι θα φθάναμε σε αυτό το σημείο, φθάνοντας σήμερα εδώ, συνοδεύοντας τους τρεις εντολείς μας, μαζί με τον κ. Ευσταθίου, να μου απαγορευόταν όχι μόνο η είσοδος στην Αρχιεπισκοπή, αλλά ακόμα και να κατεβώ από το αυτοκίνητο, έγιναν διαπραγματεύσεις. Ένας υπάλληλος της Αρχιεπισκοπής στάθηκε έξω από την πόρτα μου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩΕπανήλθαν με τρίτη επιστολή οι μοναχοί-Περιγράφουν φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου από κατήγορο

Σημείωσε ακόμα ότι «είναι θέμα αναξιοπρέπειας για μένα, σε αυτή την ηλικία που έφτασα, ακόμα και άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τιμηθείς από τον Οικουμενικό Πατριάρχη για όσα έγραψα για την Εκκλησία, να προσπαθήσω να εξέλθω του οχήματος και να κάνω τι; Όλα τα υπόλοιπα στην κρίση σας».

Είπε ακόμα πως «θα υποβληθεί σήμερα ένα αίτημα αναβολής από τον συνάδελφο κ. Γεώργιο Στυλιανού, ώστε να ενημερωθεί για το φάκελο. Ελπίζω να αποδεχθούν το αίτημα, διότι πέραν από νομικούς λόγους υπάρχουν και λόγοι ανθρωπιάς που το επιβάλλουν».

Ανέφερε ακόμα ότι «θέλει χρόνο να μελετήσει τη δικογραφία για να δει αν μπορεί να το αναλάβει. Δεν μπορώ να εκτιμήσω τι περιμένω από τη διαδικασία γιατί μέχρι σήμερα έχει παραβιαστεί 26 φορές. Όταν έχουμε ένα Δικαστήριο όπου η σύνθεσή του δεν έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Απόστολος Βαρνάβας, όταν η ανακριτική επιτροπή αντί να είναι πενταμελής είναι τριμελής, όταν οι δύο κληρικοί διορίζονται με το έτσι θέλω και αναλαμβάνουν μέλη της Ανακριτικής Επιτροπής, όταν δεν απολαμβάνουν τα δικαιώματα τους οι κατηγορούμενοι, όταν το κατηγορητήριο δεν περιλαμβάνει το όνομα αυτού που προσκόμισε τα περιβόητα βίντεο, όταν δεν μας γνωστοποιούνται τα στοιχεία του λήπτη γιατί κατά τον καταστατικό χάρτη προβλέπονται και εκκλησιαστικές και ποινικές κυρώσεις σε αυτόν που προσκομίζει αυτά τα μέσα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξελίξεις σε δυο υποθέσεις για τα τεκταινόμενα της Μονής-Αποφασίζει ο Εισαγγελέας για ποινικές διώξεις

Συνέχισε λέγοντας πως «όταν ο ανακριτής ή/και ταυτόχρονα εκκλησιαστικός Εισαγγελέας, όταν ο καταστατικός χάρτης το απαγορεύει, όταν τα μέλη της Συνόδου στις 8 Μαρτίου αποφάσισαν να παραπέμψουν δύο κληρικούς στο εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο και μετά οι έξι εξ αυτών κλήθηκαν να τους δικάσουν, είναι στοιχειώδεις οι έννοιες του δικαίου που δεν τηρούνται. Αυτά είναι η αιτία να φθάνουμε φαιδρά φαινόμενα να ακούγονται δηλώσεις του στύλ "να μάθει ο Βαβούσκος ότι στην Κύπρο αποφασίζει η Σύνοδος και όχι ο Καταστατικός Χάρτης" ή κάτι άλλα φαιδρά, ότι ως αναγνώστης εγώ της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας, δεν είμαι κληρικός».

Καταληκτικά ανέφερε πως «όταν αυτά τα λένε θεολόγοι που είναι βασικές γνώσεις του πρώτου έτους της Θεολογικής Σχολής, καταλαβαίνετε πως λειτουργεί το όλο σύστημα. Ο μόνος λόγος της ανάμειξής μου και το ξέρουν τόσο ο Άγιος Κιτίου, όσο και ο Άγιος Λήδρας, ήταν για να επιλυθεί η όλη υπόθεση, όχι να κουκουλωθεί, να απονεμηθεί Δικαιοσύνη, τηρουμένης της νομιμότητας και της διαδικασίας. Δυστυχώς βρήκα μπροστά μου τοίχο από μπετόν».

Δειτε Επισης

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών
Χάθηκαν τα ίχνη 17χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό (pics)
Έφτασε στην Κύπρο φορτωμένος με 26 κιλά κάνναβης-Χειροπέδες σε 23χρονο (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο στη Σκαρίνου
Ολονύκτιες εργασίες στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ Λατσιών-Πέρα Χωρίου Νήσου
Νομικοί αναλύουν την απόφαση για παύση του Οδυσσέα-Εντύπωση προκάλεσε η σκληρότητα του λεκτικού
Επιτυχής η πρώτη εθνική άσκηση κυβερνοασφάλειας
Υπό κράτηση άλλοι τρεις ύποπτοι για τα επεισόδια στο στάδιο «Αλφαμέγα»
Κατάφερε να ξεγελάσει 23χρονη και να της κλέψει το κινητό-Χειροπέδες σε 25χρονο
Βανδαλισμοί στα γραφεία της Ισότητας στη Λευκωσία (pics)