Μπαίνει στην επόμενη φάση το «κτίΖΩ»-Αρχίζει νωρίτερα η υλοποίηση, ικανοποίηση ΥΠΕΣ

Έτοιμο να περάσει στην επόμενη φάση του σχεδίου «κτίΖΩ», νωρίτερα από το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα, παρουσιάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει καταγράψει διάφορα προβλήματα που αφορούν στις διαδικασίες υλοποίησής του, με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν να είναι ότι εντός των επόμενων μηνών θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανέγερσης νέων πολυκατοικιών και μέχρι τα Χριστούγεννα θα υπάρξει μεγάλη ώθηση του σχεδίου.

Ένα και πλέον χρόνο μετά την ανακοίνωση του σχεδίου από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι πρόσφυγες που διαμένουν στις είκοσι επικίνδυνες πολυκατοικίες, που κρίθηκαν άμεσα κατεδαφιστέες, έδειξαν ότι αγκάλιασαν την προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών για αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσής τους, αφού από τους 375 δικαιούχους που διαμένουν στις 43 πολυκατοικίες (σ.σ. 20 άμεσα κατεδαφιστέες και 23 επικίνδυνες αλλά όχι άμεσα κατεδαφιστέες), οι 327 δήλωσαν συμμετοχή και οι 40 δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πέντε διαμερίσματα άναψαν κόκκινο στο «κτίΖΩ»-Ένοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τις πολυκατοικίες

Παρά τα όποια προβλήματα παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, φαίνεται ότι οι διαδικασίες βρίσκονται σε αρκετά καλό στάδιο, δεδομένου ότι το Υπουργείο Εσωτερικών παρουσιάζεται έτοιμο για να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Συγκεκριμένα, βάσει του αρχικού σχεδιασμού, η β’ φάση του σχεδίου θα υλοποιείτο το 2025, ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο για να ξεκινήσει άμεσα.

Σημειώνεται πως η β’ φάση του «κτίΖΩ» αφορά σε 70 πολυκατοικίες, που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, εντούτοις δεν χαρακτηρίζονται επικίνδυνες και άμεσα κατεδαφιστέες. Ουσιαστικά, οι ένοικοι των εν λόγω πολυκατοικιών, που βρίσκονται παγκύπρια, θα διορίζουν συντονιστή και το κόστος θα καλύπτει το Υπουργείο Εσωτερικών, ο οποίος θα προβεί σε επιθεώρηση των κτιρίων και θα εκδώσει μελέτη, για τις επιδιορθώσεις που πρέπει να γίνουν στις πολυκατοικίες. Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν τόσο τους κοινόχρηστους χώρους, όσο και τα διαμερίσματα.

Μετά τη μελέτη, το Υπουργείο Εσωτερικών θα παρέχει ένα ποσό, μέγιστου ύψους 300,000 ευρώ για την κάθε πολυκατοικία, ώστε να γίνουν οι επιδιορθώσεις. Σε περίπτωση που πρόκειται για πολυκατοικία που δεν διαθέτει ανελκυστήρα, θα παρέχεται ένα επιπλέον ποσό 90,000 ευρώ για το συγκεκριμένο έργο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη αρχίσει την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων πολυκατοικιών, με επιστολές και είναι σε θέση να αρχίσει να δέχεται αιτήσεις. Η εξέλιξη αυτή έχει επιφέρει ικανοποίηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς φαίνεται ότι παρά τα προβλήματα, το σχέδιο θα υλοποιηθεί και δεν θα σταματήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεταρρύθμιση ΤΑ, «κτίΖΩ», χαλλούμι-Οι προτεραιότητες των Επιτροπών μετά τη επιστροφή στη Βουλή

Πέντε διαμερίσματα δημιουργούν προβλήματα

Ωστόσο, παρά τους καλούς οιωνούς, το σχέδιο αντιμετωπίζει κάποια στατικά εμπόδια, ειδικά στον Στρόβολο, που μετρά και τις περισσότερες ακατάλληλες πολυκατοικίες, καθώς πέντε δικαιούχοι… στήνουν πόδι και αρνούνται να προχωρήσουν με την εκκένωση των διαμερισμάτων τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις τόσο για τις διαδικασίες, για την κατεδάφιση, όσο και στους άλλους δικαιούχους, που προχώρησαν με εκκενώσεις και παρέδωσαν τα κλειδιά τους στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ειδικές περιπτώσεις, που παρουσίασαν διαφορετικά προσκόμματα και λόγους που αρνούνται να αποχωρήσουν από το διαμέρισμά τους. Για παράδειγμα, στη μία περίπτωση, αρνείται ο δικαιούχος να εκκενώσει το διαμέρισμά του καθώς δεν θέλει να πληρώσει τη συνεισφορά, σε άλλη περίπτωση ο δικαιούχος έχει την απαίτηση να επιστραφούν τα χρήματα που δαπάνησε σε ανακαίνιση του διαμερίσματος, σε άλλη περίπτωση υπάρχει η απαίτηση για επιχορήγηση ολόκληρου του ποσού του ενοικίου. Σημειώνεται πως διάφορα προσκόμματα παρουσίασαν άλλοι δύο δικαιούχοι, ωστόσο έχει βρεθεί η χρυσή τομή και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκκενώσουν τα διαμερίσματά τους.

Αυτό που τονίζεται από αρμόδιες πηγές είναι ότι η ευθύνη για εκκένωση των ακατάλληλων και άμεσα κατεδαφιστέων πολυκατοικιών βαραίνει τις τοπικές Αρχές και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο δήμος Στροβόλου πρέπει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εκκενώσει τα εν λόγω πέντε διαμερίσματα. Προς αυτό το σκοπό, τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών, όσο και λειτουργοί του δήμου, πραγματοποίησαν δέκα συναντήσεις με τους δικαιούχους, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δικολάβο προσέλαβε το ΥΠΕΣ για να χειριστεί διαδικασίες που προέκυψαν στο σχέδιο «κτίΖΩ»

Η άρνηση αυτή των δικαιούχων να εκκενώσουν τα διαμερίσματά τους, έχει προκαλέσει ενόχληση στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς αφήνει στάσιμες τις διαδικασίες, δεδομένου ότι δεν μπορούν να κατεδαφιστούν οι πλήρεις εκκενωμένες πολυκατοικίες που γειτνιάζουν με τα κτίρια που ακόμη έχουν ενοίκους, αφού θα δημιουργηθεί πρόβλημα στατικής επάρκειας.

Πέραν τούτου, τους προηγούμενους μήνες είχε δημιουργηθεί και ένα πρόβλημα με τη δανειοδότηση κάποιων δικαιούχων, καθώς πρόκειται για ηλικιωμένους και οι τράπεζες δεν παρείχαν δάνεια, με αποτέλεσμα να μην μπορούσαν να καλύψουν το ύψος της συνεισφοράς. Το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά την καταγραφή του εν λόγω προβλήματος είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και έγινε αποδεκτό, το δάνειο να γραφεί στα παιδιά τους. Αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστοι εκείνοι που πεισματικά αρνούνται να προβούν στις συγκεκριμένες αλλαγές.

Πάντως, αυτό που διαμηνύεται από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι ενώ όλες οι ομάδες ξεκίνησαν από την ίδια αφετηρία, η άρνηση των πέντε περιπτώσεων να εκκενώσουν τα διαμερίσματα έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην εξέλιξη του σχεδίου για όλους τους δικαιούχους των συγκεκριμένων ομάδων και μπλοκάρεται το έργο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στατικά εμπόδια στο δρόμο του «κτίΖΩ»-Παρανομίες, κληρονομικά και αδράνεια από δημάρχους

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ