Χωρίς δικηγόρους στο ρινγκ του Συνοδικού οι μοναχοί-Από... ιερά εξέταση οι πρωταγωνιστές, ανοίγει το χορό ο Ησαΐας

Μετά από μια μακρά περίοδο δηλώσεων, αντίδηλώσεων, αλληλοκατηγοριών και εκατέρωθεν «καρφωμάτων» για ατασθαλίες και παρανομίες, οι δυο Αρχιμανδρίτες, Νεκτάριος και Πορφύριος, καθώς επίσης και ο ιερομόναχος Αββακούμ, παρουσιάζονται στις εννέα το πρωί για πρώτη φορά ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου.

Παρά το γεγονός ότι αναμένεται να κληθούν αρκετοί μάρτυρες, τόσο κατηγορίας όσο και υπεράσπισης, ανάμεσα τους και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο οποίος παραμένει άγνωστο αν θα παρουσιαστεί ή όχι, πληροφορίες αναφέρουν πως η διαδικασία δεν θα είναι μακρά και αυτό διότι, όπως εκτιμούν εκκλησιαστικές πηγές, η απόφαση για την τύχη των δυο Αρχιμανδριτών είναι ειλημμένη, με την καθαίρεση τους να παρουσιάζεται ως το πιθανότερο σενάριο.

Πρώτος μάρτυρας κατηγορίας ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου αναμένεται να είναι ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, αφού ήταν το πρόσωπο που προέβη στις καταγγελίες σε βάρος των μοναχών. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως ενώπιον των Συνοδικών θα κληθεί και ο πάτερ Βαρνάβας, ως το πρόσωπο που έδωσε πληροφορίες και υλικό στον Μητροπολίτη Ταμασού για να προβεί στην καταγγελία, η οποία άνοιξε το κουτί της Πανδώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκιές από το στρατόπεδο μοναχών, βλέπουν κωλυσιεργία στη διερεύνηση καταγγελιών τους-Επιστολή σε Αρχηγό

Υπενθυμίζεται πως η πλευρά των μοναχών χαρακτήρισε τον Βαρνάβα ως αναξιόπιστο μάρτυρα. Προς αυτή την κατεύθυνση απέστειλαν σειρά επιστολών, στις οποίες αναφέρονται σε φωτογραφικό υλικό σεξουαλικού περιεχομένου, ενώ περιγράφουν, μεταξύ άλλων, τι απεικονίζουν οι φωτογραφίες, τις οποίες επικαλούνται σε σχέση με τα ηθικά παραπτώματα που καταλογίζουν στον πατέρα Βαρνάβα. Την ίδια ώρα, καταγγέλλουν μοντάζ σε συγκεκριμένη φωτογραφία.

Πάντως, αν τελικά παρουσιαστεί ο πάτερ Βαρνάβας στο Συνοδικό Δικαστήριο, θα έχει ενδιαφέρον κατά πόσο θα κληθεί να απαντήσει στα όσα του καταλογίζει η πλευρά των μοναχών και κατά πόσο όλα αυτά, αν τελικά αποδειχθούν ενώπιον των Συνοδικών, θα επηρεάσουν την τελική απόφαση ή θα φέρουν τον ίδιο τον Βαρνάβα από τη θέση του κατηγόρου στη θέση του απολογούμενου.

Μάλιστα, σε αυτό το μέτωπο, το στρατόπεδο των μοναχών, προαναγγέλλει εκπλήξεις, αφού φαίνεται να έχει στα χέρια του συνομιλίες, με αποκαλυπτικό περιεχόμενο, ενώ παρόμοιο περιεχόμενο υποστηρίζει πως κατέχει και για τον Μητροπολίτη Ταμασού. Συνομιλίες, που όπως ισχυρίζεται η πλευρά των μοναχών, έχουν να κάνουν με τα χρήματα που παρέδιδαν στον Ησαΐα, ενώ υποστηρίζουν πως θα παρουσιάσουν στοιχεία σε σχέση με εμβάσματα, αγορές οχημάτων και ταξίδια.

Αναφορικά με τους μάρτυρες υπεράσπισης, όπως ανέφερε σε προηγούμενο δημοσίευμα ο REPORTER, η πλευρά των μοναχών παρέδωσε λίστα με 13 ονόματα. Στόχος είναι να παρουσιαστούν στη δίκη, ούτως ώστε να τους υποβληθούν συγκεκριμένα ερωτήματα. Ανάμεσα σε αυτούς, πέραν από τον Αρχιεπίσκοπο, βρίσκεται και ο τέως Αρχηγός Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, ο οποίος παραδέχθηκε και δημόσια πως βρισκόταν στην Μητρόπολη Ταμασού, όπου είχαν μεταφερθεί οι μοναχοί, οι οποίοι καταγγέλλουν απαγωγή και εκβιασμούς, αναγκάζοντας τους να υπογράψουν ομολογίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩΕπανήλθαν με τρίτη επιστολή οι μοναχοί-Περιγράφουν φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου από κατήγορο

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το κατηγορητήριο για τους ιερωμένους περιλαμβάνει κατηγορίες που άπτονται εκκλησιαστικών και ηθικών παραπτωμάτων, στη βάση των καταγγελιών του Ησαΐα, οι οποίες στηρίζονται σε οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες ασφαλείας που ήταν εγκατεστημένες στην Μονή.

Στην αντίπερα όχθη, η υπεράσπιση των μοναχών θα βασιστεί στην κατ’ ισχυρισμόν αναξιοπιστία του μάρτυρα κατηγορίας, πάτερα Βαρνάβα, και προς αυτή την κατεύθυνση θα καταθέσουν αριθμό ενστάσεων, ζητώντας εκ νέου την ακύρωση της διαδικασίας. Ένα αίτημα το οποίο πιθανότατα θα απορριφθεί, καθώς δεν είναι η πρώτη φόρα που ζητείται ακύρωση της διαδικασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξελίξεις σε δυο υποθέσεις για τα τεκταινόμενα της Μονής-Αποφασίζει ο Εισαγγελέας για ποινικές διώξεις

Θα ζητηθεί αναβολή

Ωστόσο η σημερινή διαδικασία ενδέχεται να αναβληθεί, καθώς αυτό θα είναι το αίτημα των μοναχών, δεδομένου πως θα παρουσιαστούν ενώπιον του Συνοδικού χωρίς δικηγόρους. Και αυτό διότι, όπως έγινε ήδη γνωστό, ο Προέδρος του Συνοδικού Δικαστηρίου, μέσω επιστολής, ενημέρωσε τον Αναστάσιο Βαβούσκο ότι δεν τον αναγνωρίζει ως συνήγορο υπεράσπισης των μοναχών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του REPORTER, ο Αναστάσιος Βαβούσκος την Τετάρτη 29/8/2024 απέστειλε νέα επιστολή προς τον Πρόεδρο του Συνοδικού Δικαστηρίου, στην οποία επισυνάπτεται απάντηση σε παλαιότερη επιστολή και επί της ουσίας αναφέρει στη νέα επιστολή πως τότε το Συνοδικό τον αναγνώριζε ως συνήγορο, εγείροντας ερωτήματα τι άλλαξε ξαφνικά.

Παρά το γεγονός πως ο κ. Βαβούσκος θα βρίσκεται στην αυριανή διαδικασία, με βάση την απόφαση του Συνοδικού, αναμένεται να μην του επιτραπεί να αναλάβει την εκπροσώπηση των μοναχών, ενώ βήμα πίσω από τις εκκλησιαστικές διαδικασίας κάνει και ο δικηγόρος που τους εκπροσωπεί στα πολιτικά Δικαστήρια, Ευστάθιος Ευσταθίου.

Σε δήλωση του στον REPORTER, o κ. Ευσταθίου, ανέφερε πως απέστειλε επιστολή στο εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, με τη οποία ενημερώνει πως «για λόγους επαγγελματικής τάξης και αυτοσεβασμού, έχουμε παραιτηθεί από συνήγοροι στην συγκεκριμένη υπόθεση».

Θεωρούμε, όπως τονίζει, «ότι η προδικασία που ακολουθήθηκε και η διαδικασία η οποία μετά βεβαιότητος προβλέπεται να ακολουθηθεί, απέχει κατά παρασάγγας από μια σοβαρή και δίκαιη δίκη όπου κρίνεται το μέλλον κάποιων συνανθρώπων μας. Ως εκ τούτου δεν προστιθέμεθα να συμβάλουμε σε αυτή».

Με βάση τις πιο πάνω εξελίξεις, οι μοναχοί αναμένεται να ζητήσουν χρόνο για διορισμό δικηγόρου που θα τους εκπροσωπήσει στο Συνοδικό Δικαστήριο.

Σημειώνεται πως ο κ. Ευσταθίου συνεχίζει να εκπροσωπεί τους μοναχούς στις ποινικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορα μέτωπα.

Δειτε Επισης

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις
Χάθηκαν τα ίχνη 17χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό (pics)
Έφτασε στην Κύπρο φορτωμένος με 26 κιλά κάνναβης-Χειροπέδες σε 23χρονο (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο στη Σκαρίνου
Ολονύκτιες εργασίες στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ Λατσιών-Πέρα Χωρίου Νήσου