Έκκληση Αμμοχωστιανών για διεθνή στήριξη και καταδίκη ενεργειών Τουρκίας, επίδοση ψηφίσματος στον ΟΗΕ

Με αφορμή την 50η επέτειο της εισβολής και της παράνομης κατοχής της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα, το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο απευθύνει εκ νέου έκκληση για σεβασμό των διεθνών ψηφισμάτων και αποφάσεων από την Τουρκία και άσκηση πιέσεων προς την κατοχική δύναμη από τη διεθνή κοινότητα.

Το ψήφισμα επιδόθηκε σε εκπρόσωπο της UNFICYP στο οδόφραγμα της Δερύνειας, ύστερα από πορεία από το μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων Αμμοχώστου – Μνημείο ΓΣΕ προς το οδόφραγμα, που ξεκίνησε στις 19:00.  Στις 19:30 ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος τέλεσε τρισάγιο στον χώρο του μνημείου.

Στο ψήφισμα, το Δημοτικό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει την πάγια θέση του υπέρ της εξεύρεσης συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως την καθορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και η οποία να προνοεί σε ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Μιας λύσης, όπως αναφέρει, που να απαλλάσσει την Κύπρο από την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό, να απελευθερώνει και να επανενώνει την πατρίδα και τον λαό της να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. «Μιας λύσης η οποία θα μας επιτρέπει να επιστρέψουμε στην αγαπημένη μας πόλη».

Καταδικάζει με σφοδρότητα τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και των εδώ εκπροσώπων της, εντός της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

«Αποτελούν ενέργειες που δημιουργούν νέα τετελεσμένα τα οποία λειτουργούν ενάντια στην προοπτική για επιστροφή στην πόλη μας. Οι τουρκικές εξαγγελίες και ενέργειες συνιστούν βήματα προς την πλήρη εξουδετέρωση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία απαιτούν επιστροφή των νόμιμων κατοίκων των Βαρωσίων, υπό την προσωρινή διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών».

Θεωρεί ότι το Κυπριακό εξακολουθεί να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του και επισημαίνει ότι ο χρόνος και η παρατεταμένη στασιμότητα αποδεικνύονται παράγοντες που οδηγούν στην σταδιακή ενσωμάτωση των κατεχομένων με την Τουρκία και τελικά στην οριστική διχοτόμηση, με άκρως επικίνδυνες συνέπειες για ολόκληρο τον Κυπριακό Λαό.

Καλεί για ακόμα μια φορά την τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις πρόνοιες των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού-Ντενκτάς (1979), τα ψηφίσματα, τις εκθέσεις, και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να αποδώσει αμέσως την Αμμόχωστο στους νόμιμους κατοίκους της.

Χαιρετίζει το γεγονός ότι στο πρόσφατο ψήφισμα 2723 (2024) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επαναλαμβάνεται η ρητή τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με το καθεστώς των Βαρωσίων, με κεντρικό σημείο αναφοράς την προσήλωση στα σχετικά ψηφίσματα, ειδικά στο 550 και το 789. Χαιρετίζει επίσης την αναφορά του ψηφίσματος στην προεδρική δήλωση που καταδικάζει την ανακοίνωση της 20ης Ιουλίου 2021 αλλά και τις τουρκικές ενέργειες που συντελούνται από τον Οκτώβριο του 2020 και καλεί σε άμεση ανάκληση τους. Ταυτόχρονα, χαιρετίζει το γεγονός ότι στο εν λόγω ψήφισμα, επαναλαμβάνεται εμφαντικά πως η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι βιώσιμη και πως η σημερινή κατάσταση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως στατική.

Απευθύνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, την ΕΕ, τον ΟΗΕ και ειδικά προς τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να εντείνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται, ασκώντας την επιρροή τους προς την Τουρκία για να αλλάξει τη μέχρι σήμερα αδιάλλακτη πολιτική της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές της διεθνούς νομιμότητας.

Επίσης καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες ικανές να οδηγήσουν την Τουρκία πίσω στο τραπέζι των συνομιλιών.

Αναμένει με ανυπομονησία τις αποφάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ σε σχέση με τα επόμενα βήματα και την προοπτική διάνοιξης του αδιεξόδου. Προσβλέπει στην άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 στο Κραν Μοντανά, με βάση το Πλαίσιο Γκουτέρες και όλες τις μέχρι σήμερα επιτευχθείσες συγκλίσεις.

Χαιρετίζει με μεγάλη ικανοποίηση τις ενέργειες και τις κινητοποιήσεις μιας μεγάλης μερίδας Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι διαφωνούν με τις ενέργειες και τους σχεδιασμούς της Τουρκίας και των εδώ εγκάθετων της. .

Σημειώνει πως «οι μέρες που περνά η Κύπρος, και ιδιαίτερα η Αμμόχωστος, είναι ίσως οι πιο κρίσιμες στην ιστορία του πολιτικού μας προβλήματος». Ως εκ τούτου, καλεί «όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συμβάλουν με κάθε τρόπο και με αίσθημα ευθύνης, έτσι ώστε σε πνεύμα ενότητας, να χαραχθεί επιτέλους μια κοινή πορεία για να αποτραπεί το επόμενο βήμα προς την οριστική διχοτόμηση».

Καλεί τον προσφυγικό κόσμο, ολόκληρο το λαό και την πολιτική ηγεσία να σταθούν πάνω από τις όποιες διαφορές έτσι που αυτές οι πολύ δύσκολες στιγμές να παρέλθουν για να φέρουμε την ελευθερία, την επανένωση, την ειρήνη και την ευημερία στην Κύπρο για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.

Τέλος καλεί τους Αμμοχωστιανούς και τις Αμμοχωστιανές, όπως βρουν μέσα τους τη δύναμη, την ελπίδα και την αγωνιστικότητα για να συνεχίσουν τον αγώνα που θα οδηγήσει το συντομότερο δυνατόν στην επιστροφή στην πόλη τους μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης.

Δειτε Επισης

Η ανασκόπηση του έργου του Ευρωκοινοβουλίου για το 2024
Σκόνη αιωρείται στην ατμόσφαιρα-Βροχές στο καιρικό μενού από την Πέμπτη
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ για τα 12 εκατ. ευρώ
Πλαστά διπλώματα σε πολιτικούς έναντι «υπηκοότητας» στα κατεχόμενα
Εντός των επόμενων εβδομάδων αύξηση επιδόματος εγκλωβισμένων
Εξορθολογισμό στη διαχείριση εμπορικών καταστημάτων στους συνοικισμούς ζητά η Επιτροπή Προσφύγων
Είδαν κατ'ιδίαν τον χειρισμό του μεταναστευτικού από την ΚΔ οι Ισπανοί-Επίσκεψη στο Πουρνάρα
Έκκληση από κατοίκους κατεχόμενης Λουρουτζίνας να ανοίξει σημείο διέλευσης
Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για το πλαφόν στο νερό-Κατέθεσε αναθεωρημένο κείμενο το Υπ. Ενέργειας
Ύφεση στα περιστατικά στα ΤΑΕΠ, αναμένεται κορύφωση τις επόμενες μέρες-«Διαχειρίσιμη η κατάσταση»