Ανανεώθηκε η κράτηση των τεσσάρων για την βόμβα σε δεσμοφύλακα-Δόθηκαν νέες πληροφορίες στην Αστυνομία

Μετά από μία πολύωρη ακροαματική διαδικασία, που ξεκίνησε στις εννέα το πρωί και ολοκληρώθηκε στις τέσσερις το απόγευμα, με διακοπή τρείς ώρες μέχρι την έκδοση της απόφασης, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ανανέωσε την κράτηση των υπόπτων για την βομβιστική επίθεση στον αξιωματικό των Κεντρικών Φυλακών, για τέσσερις ημέρες, αντί έξι που ήταν το αίτημα της Αστυνομίας.

Και οι τέσσερις συλληφθέντες, εκ των οποίων ο ένας κατάδικος και ο άλλος υπόδικος, έφεραν ένσταση σε ότι αφορά τον χρόνο της κράτησης τους, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης των τριών, Αγαθοκλής Κορέλλης και Δημήτρης Τσολακίδης, υπέδειξαν πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για ανανέωση της κράτησης των πελατών τους για άλλες έξι μέρες, όπως ήταν το αίτημα του ανακριτή της υπόθεσης.

Σημειώνεται πως και οι τέσσερις ύποπτοι αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή στα υπό διερεύνηση αδικήματα.

Μεταξύ άλλων, ο ανακριτής αναφέρθηκε στα γεγονότα και τα στοιχεία που υπάρχουν ενώπιον του ΤΑΕ Λευκωσίας, όπως αυτά κατατέθηκαν και κατά την προηγούμενη ακροαματική διαδικασία, ενώ σε αυτά ήρθαν να προστεθούν πληροφορίες που λήφθηκαν από την Αστυνομία, η οποία τις χαρακτήρισε ως «υψηλής αξιοπιστίας», στην βάση των οποίων συνελήφθη ο τελευταίος ύποπτος.

Υπενθυμίζεται πως για την υπόθεση είχε συλληφθεί ακόμη ένας νεαρός, που είχε πανομοιότυπη μοτοσικλέτα με αυτή που φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε κατά την βομβιστική επίθεση, ωστόσο εν τέλει αφέθηκε ελεύθερος πριν από μερικές ημέρες και η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη άλλου νεαρού, ο οποίος επίσης φαίνεται να κατέχει πανομοιότυπη μοτοσικλέτα.

Μεταξύ άλλων, ο πρώτος ύποπτος, ο οποίος αρνείται εμπλοκή, υπέδειξε πως το ανακριτικό έργο της Αστυνομίας μπορεί να ολοκληρωθεί εντός δύο ημερών, στις οποίες δεν φέρει ένσταση, λέγοντας μάλιστα στην αγόρευση του, πως τις δίνει «με την ψυχή του», ενώ διερωτήθηκε με ποιο τρόπο η Αστυνομία «μετρά» τις πληροφορίες που λαμβάνει, αφού τις χαρακτηρίζει ως «υψηλής αξιοπιστίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η κατάθεση δεσμοφύλακα και το ηχητικό που ενέπλεξαν κρατούμενους στην βόμβα-Στην εξίσωση μπήκε πληροφοριοδότης

Ο συνήγορος του δεύτερου υπόπτου, Αγαθοκλής Κορέλλης, ανέφερε πως δεν υπάρχει κίνδυνος επηρεασμού μαρτυρίας, λαμβάνοντας υπόψη πως ο πελάτης του είναι κατάδικος, ενώ υποστήριξε πως ο χρόνος των οκτώ ημερών, δεν αξιοποιήθηκε από πλευράς Αστυνομίας. Και αυτό διότι, όπως ανέφερε, ο αριθμός των καταθέσεων που υπολείπεται, έπρεπε ήδη να έχει ληφθεί, εντούτοις αυτό δεν έγινε λόγω υποστελέχωσης.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του τρίτου υπόπτου, Δημήτρης Τσολακίδης, υπέδειξε στο Δικαστήριο πως από το πρώτη μέχρι την δεύτερη διαδικασία, δεν λήφθηκε επιπρόσθετη μαρτυρία σε βάρος του τρίτου υπόπτου, ενώ υποστήριξε πως δεν υπάρχει κίνδυνος επηρεασμού μαρτυρίας, καθώς οι κάμερες ασφαλείας που αναμένεται να εξεταστούν, έχουν ήδη παραληφθεί από τους ανακριτές. Περαιτέρω υπέδειξε πως η μοναδική μαρτυρία εναντίον του τρίτου υπόπτου, είναι πως στάθμευσε μοτοσικλέτα, πανομοιότυπη με αυτή του δράστη, έξω από την οικία του.

Σε ό,τι αφορά τον τέταρτο ύποπτο, ο κ. Τσολακίδης υπέδειξε πως συνελήφθη στην βάση πληροφοριών, οι οποίες δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν υπόνοια, αφού σε βάρος του δεν παρουσιάστηκαν οποιαδήποτε στοιχεία.

Το Δικαστήριο ανέφερε πως «έναυσμα» για τις συλλήψεις, αποτέλεσε η βομβιστική επίθεση στον αξιωματικό των Φυλακών, που διαπράχθηκε στις 4 Ιουλίου, ο οποίος στην κατάθεση του αναφέρθηκε σε περιστατικό που σημειώθηκε ενάμιση μήνα προηγουμένως. Συγκεκριμένα, όπως ισχυρίστηκε, στις 28 Μαΐου, είχε εντοπίσει κινητό στο κελί του πρώτου υπόπτου, υπόδικου, ωστόσο δεν τον άφησε να το κατάσχει, «παραγκωνίζοντας τον», ενώ την επόμενη ημέρα, είχε παραδώσει ο ίδιος ο 42χρονος ένα κινητό τηλέφωνο, που ήταν σπασμένο.

Λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 8 Ιουνίου, είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στο όχημα γείτονα του, ο οποίος όμως δεν εξερράγη, με τον αξιωματικό να ισχυρίζεται πως άκουσε στις Φυλακές πως η βόμβα προοριζόταν για τον ίδιο.

Περίπου ένα μήνα μετά, στις 4 Ιουλίου, ο αξιωματικός δέχθηκε βομβιστική επίθεση στο όχημα του που βρισκόταν σταθμευμένο στον Αρχάγγελο, εξού και έστρεψε τις υποψίες του προς τον 42χρονο, ο οποίος από την πλευρά του, αρνείται κατηγορηματικά τα όσα του καταλογίζονται.

Το Δικαστήριο, αναφέρθηκε στην μαρτυρία που παρουσίασε η Αστυνομία, λέγοντας πως από την περαιτέρω διερεύνηση και την εξέταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης, διαπιστώθηκε πως μετά την βομβιστική επίθεση, μια μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, χρώματος πορτοκαλί, αποχωρεί από την σκηνή και καταλήγει στο χωριό Εργάτες, προς την οικία του τρίτου υπόπτου, η οποία, όπως αναφέρθηκε, γειτνιάζει με το σπίτι του νεαρού που συνελήφθη αρχικά και αφέθηκε ελεύθερος. Επίσης προκύπτει από τα CCTV, πως μια πορτοκαλί μοτοσικλέτα, μεγάλου κυβισμού, αποχωρεί από τους Εργάτες και κατευθύνεται στην οικία του αξιωματικού των Φυλακών.

Περαιτέρω, το Δικαστήριο παρέπεμψε στο ηχητικό μήνυμα που εντοπίστηκε στο κινητό του δεύτερου υπόπτου, κατάδικου, όπου γίνεται αναφορά σε αναζήτηση πιο δυνατών εκρηκτικών για νέα δουλειά, καθώς και στην αναφορά της Αστυνομίας για λήψη πληροφορίας «υψηλής αξιοπιστίας», όπως την χαρακτήρισε, η οποία ενέπλεκε τον 39χρονο ως το πρόσωπο που οργάνωσε την εγκληματική ενέργεια, σε συνεργασία με τον τρίτο και τον νεαρό που συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερο.

Το Δικαστήριο, δικαιολογώντας την απόφαση του, ανέφερε επίσης πως ο τέταρτος ύποπτος είναι κάτοχος μοτοσικλέτας, χρώματος πορτοκαλί, όπως αυτή που χρησιμοποιήθηκε κατά την εγκληματική ενέργεια, η οποία μετά από έρευνα στην οικία του, εντοπίστηκε σε αποθήκη. Επίσης, αναφέρθηκε πως ανακρινόμενος ο εν λόγω ύποπτος, παραδέχθηκε πως γνωρίζει τους δύο εκ των υπόπτων, καθώς και αυτόν που αφέθηκε ελεύθερο, ενώ ισχυρίστηκε πως την ώρα της διάπραξης της εγκληματικής ενέργειας, αυτός βρισκόταν στο σπίτι του.

Στα πλαίσια της διερεύνησης της υπόθεσης, όπως αναφέρθηκε, λήφθηκε νέα πληροφορία στην Αστυνομία, όπου έλεγε πως μετά την διάπραξη της εγκληματικής ενέργειας, μια μοτοσικλέτα εισήλθε στο χωριό Εργάτες, με κατεύθυνση την οικία του τρίτου υπόπτου. Επίσης, άλλη μαρτυρία δείχνει, σύμφωνα με τα όσα καταγράφει στην απόφαση του το Δικαστήριο, πως στις 2 και 30 τα ξημερώματα, μια πορτοκαλί μοτοσικλέτα σταθμεύει έξω από την οικία του τρίτου προσώπου και σε αυτήν επέβαινε και δεύτερο πρόσωπο.

Μάλιστα, σε αυτό το σημείο έγινε λόγος για «αξιόπιστο πληροφοριοδότη», που συνεργάστηκε ξανά με την Αστυνομία, ο οποίος ανέφερε πως το δεύτερο πρόσωπο που επέβαινε στην μοτοσικλέτα, ήταν ο ένας εκ των υπόπτων, ενώ άλλη πληροφορία ανέφερε στην Αστυνομία πως ο τρίτος και ο τέταρτος ύποπτος διατηρούν φιλικές σχέσεις και πως ο τρίτος χρησιμοποίησε την μοτοσικλέτα του, το βράδυ που διαπράχθηκε η βομβιστική επίθεση.

Στην βάση των πιο πάνω, το Δικαστήριο έκρινε πως πληρούνται οι προϋποθέσεις για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης των υπόπτων, λέγοντας από η μαρτυρία που τέθηκε ενώπιον του, ήταν ικανοποιητική και δημιουργεί εύλογη υπόνοια για εμπλοκή των υπόπτων στα υπό διερεύνηση αδικήματα.

Όπως ανέφερε το Δικαστήριο, η κράτηση τους είναι αναγκαία, καθώς υπάρχει κίνδυνος φυγοδικίας και επηρεασμού μαρτυρίας, δεδομένου πως θα ληφθούν καταθέσεις από πρόσωπα στην Φυλακές, χώρο από τον οποίο, όπως υπέδειξε, διαπράχθηκε το έγκλημα.

Ωστόσο, το Δικαστήριο ανέφερε πως ο χρόνος που ζητά η Αστυνομία δεν είναι δικαιολογημένους, εξού και διέταξε την κράτηση των υπόπτων για τέσσερις ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνελήφθη ακόμη ένας, ελεύθερος άλλος για τη βομβιστική επίθεση σε αξιωματικό των Κεντρικών Φυλακών

Δειτε Επισης

Ρίχνει την ευθύνη στην ΚΟΠ ο Πρόεδρος-«Τους προειδοποιήσαμε για όλα αυτά, αλλά συνεχίζουν να κρύβονται»
Προτάσεις για τη βία στα γήπεδα κατέθεσε η Ισότητα-«Γλίτωσαν καθαρά από τύχη τα χειρότερα» οι τρεις Αστυνομικοί
Καταδικάζει τα επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Ενστάσεις για την προσωποκράτηση των τεσσάρων-Την Τρίτη η απόφαση
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Τον σταμάτησαν για έλεγχο και βρήκαν φάρμακα για άλογα-Πρόστιμο €1.500 στον οδηγό
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Εκβιάζουν πολίτες με δήθεν πορνογραφικό βίντεο-Ζητούν χρήματα για να μην το δημοσιεύσουν
Στην Κύπρο Αμερικανοί ειδικοί για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος