Ανεβάζει την ένταση το Ιράν-«Η Χεζμπολάχ θα πλήξει το Ισραήλ σε βάθος»

Το Ιράν δήλωσε σήμερα ότι ο σύμμαχός του, η Χεζμπολάχ, αναμένεται να πλήξει το Ισραήλ σε «βάθος» και να «μην περιοριστεί σε στρατιωτικούς στόχους», ως απάντηση στη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της λιβανέζικης ισλαμιστικής οργάνωσης, του Φουάντ Σουκρ, την Τρίτη κοντά τη Βηρυτό.

Μετά το πλήγμα αυτό, «αναμένουμε ότι η Χεζμπολάχ θα επιλέξει περισσότερους στόχους και (θα πλήξει) σε βάθος (το Ισραήλ)», δήλωσε σήμερα η αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Η Χεζμπολάχ και το (ισραηλινό) καθεστώς τηρούσαν ορισμένες γραμμές που η επίθεση (το βράδυ της Τρίτης) ξεπέρασε», δήλωσε η ιρανική αντιπροσωπεία. Πλέον, η λιβανέζικη οργάνωση «δεν θα περιορίσει την απάντησή της σε στρατιωτικούς στόχους», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πληθαίνουν τα σενάρια για τον τρόπο δολοφονίας του Χαγίνα-Πράκτορες, drone, πύραυλος

Εντείνεται η διεθνής ανησυχία

Στο μεταξύ, σε συναγερμό βρίσκεται το παγκόσμιο, που αναμένει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ πάντως ξεκαθάρισαν ότι η στήριξη τους στο Ισραήλ παραμένει ακλόνητη, ωστόσο οι άλλες δύο χώρες δεν έχουν γνωστοποιήσει τις προθέσεις τους.

Το Πεντάγωνο, δε ανακοίνωσε ότι σκοπεύουν να αναπτύξουν επιπλέον πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή για να βοηθήσουν το Ισραήλ όταν θα έρθει η ώρα.

Όπως διευκρίνισε έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα η αντιπυραυλική άμυνα, ενώ o σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανάπτυξη επιπλέον καταδρομικών και αντιτορπιλικών πλοίων, που έχουν τη δυνατότητα να αναχαιτίζουν πυραύλους.

Την ίδια ώρα, η Σουηδία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κλείνει την πρεσβεία της στη Βηρυτό, εν μέσω φόβων κλιμάκωσης του πολέμου στη Γάζα σε περιφερειακή σύγκρουση. Είχε προηγηθεί η προτροπή της προς χιλιάδες πολίτες της να φύγουν από τον Λίβανο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυξάνεται η ανησυχία στη Μέση Ανατολή-Τα σενάρια για το πιθανό χτύπημα Ιράν σε Ισραήλ

Η δολοφονία ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ αυτή τη βδομάδα, για τις οποίες κατηγορείται το Ισραήλ, έχουν αυξήσει την περιφερειακή ένταση γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει δώσει οδηγίες στο προσωπικό του να φύγει από τη Βηρυτό και να μεταβεί στην Κύπρο, και το Υπουργείο Εξωτερικών προγραμματίζει μια προσωρινή μετεγκατάσταση της πρεσβείας του», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Μπίλστρομ στο Σουηδικό Ραδιόφωνο.

Η απόφαση είχε ληφθεί «αρχικά για τον μήνα του Αυγούστου, αλλά μπορεί να επεκταθεί, ανάλογα με την κατάσταση ασφάλειας». «Το Υπουργείο παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις», είπε.

Σύμφωνα με το σουηδικό Υπουργείο Εξωτερικών, μέχρι και 10.000 Σουηδοί μπορεί να έχουν ταξιδεύσει στον Λίβανο το φετινό καλοκαίρι, αγνοώντας την ταξιδιωτική προειδοποίηση που υπάρχει για τη χώρα από τον Οκτώβριο 2023.

«Καλώ τους Σουηδούς στον Λίβανο να φύγουν από τη χώρα με όποιο μέσο είναι δυνατόν, όσο ακόμα μπορούν», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Κυβέρνηση του Ισραήλ καλεί τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση υπό τον φόβο επίθεσης

Το σχέδιο της δολοφονίας Χανίγια

Οι δύο πράκτορες τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε τρία δωμάτια του ξενώνα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) στη βόρεια Τεχεράνη, όπου θα μπορούσε να μείνει ο Χανίγια.

Μάλιστα από τις έρευνες μετά τη δολοφονία, φαίνεται πως οι πράκτορες είχαν καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας του κτιρίου να μπαίνουν και να βγαίνουν σε πολλά δωμάτια μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι δράστες στη συνέχεια λέγεται ότι έφυγαν από τη χώρα και στις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης, πυροδότησαν τα εκρηκτικά από το εξωτερικό στο δωμάτιο όπου διέμενε ο Χανίγια με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.

«Είναι πλέον σίγουρο ότι η Μοσάντ προσέλαβε πράκτορες από τη μονάδα προστασίας Ansar al-Mahdi», δήλωσε στην Telegraph από την Τεχεράνη αξιωματούχος του IRGC. Μάλιστα πρόσθεσε ότι «μετά από περαιτέρω έρευνα, ανακάλυψαν πρόσθετους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε δύο άλλα δωμάτια».

Ηθελαν να τον σκοτώσουν στην κηδεία του Ραϊσι

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως το αρχικό σχέδιο ήταν να δολοφονηθεί ο Ισμαήλ Χανίγια τον περασμένο Μάιο κατά τη διάρκεια της κηδείαΣ του Εμπραχίμ Ραϊσι, πρώην προέδρου του Ιράν.

Ωστόσο, η επιχείρηση δολοφονίας δεν πήρε το πράσινο φως λόγω του πλήθους κόσμου που βρισκόταν τότε μέσα στο κτίριο, δήλωσαν στην Telegraph δύο Ιρανοί αξιωματούχοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / iefimerida.gr / cnn.gr / ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί σε συνεργασία με τη Χεζμπολάχ στο Ισραήλ την ιερή μέρα Tisha B’Av

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χιούστον του Τέξας-Οι κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή
Σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα μετά τις ακραίες πλημμύρες-Τι προκάλεσε την φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη
Αποκαλύψεις για την τραγωδία του υποβρυχίου Titan-Η πρώτη εικόνα από τα συντρίμμια
ΒΙΝΤΕΟ: Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη
Προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ η Χαμάς
Μαχαιρωμένος στο χέρι βρέθηκε ο επικεφαλής της Yamaha Motor στην Ιαπωνία-Συνελήφθη η κόρη του
Δεν κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πελικό για λόγους υγείας-Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ της Ζιζέλ
Γλύτωσε τη φυλακή για την παιδική πορνογραφία ο πρώην παρουσιαστής του BBC
Τραγική ειρωνία... Ο πατέρας της Kristina ήταν αυτός που βρήκε το κεφάλι της, ενώ δίπλα έπαιζαν τα παιδιά της
Έκρηξη στο κέντρο της Κολωνίας-Συναγερμός στην Αστυνομία