Ξεκάθαρος ο Ιωαννίδης-«Δεν είναι στους όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να κατευθύνει μετανάστες»

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ θέλησε να στείλει ο υφυπουργός Μετανάστευσης, Νικόλας Ιωαννίδης, ο οποίος τόνισε πως δεν είναι στους όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να κατευθύνει μετανάστες, μετά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Πράσινη Γραμμή με τους μετανάστες που για εβδομάδες παραμένουν εκεί, καθώς και τις κινήσεις που γίνονται από αξιωματικούς της ειρηνευτικής δύναμης προς τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να τους δεχτεί.

Ο υφυπουργός Μετανάστευσης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο υπέδειξε πως «η προσπάθειά μας όλο αυτό το διάστημα είναι να βρισκόμαστε σε διάλογο τόσο με την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες όσο και με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ροών από την Τουρκία, αλλά και να επιλύσουμε το ζήτημα με τους παράτυπους μετανάστες στη Νεκρά Ζώνη. Είναι κάτι το οποίο ελπίζουμε ότι δεν θα επηρεάσει την προσπάθειά μας να επιλύσουμε το πρόβλημα των μεταναστών στη Νεκρή Ζώνη. Δεν θέλουμε να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, επειδή δεν ωφελεί την προσπάθειά μας και τις σχέσεις μας με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από τους 44 μετανάστες, μόνο τρεις παραμένουν στη νεκρή ζώνη-Ελεύθερη η διακίνηση στην Αυλώνα

Κληθείς να σχολιάσει τις κινήσεις που γίνονται από μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να προωθήσουν τους μετανάστες στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, ο Νικόλας Ιωαννίδης τόνισε πως είναι δικαιολογημένες οι φωνές. «Δεν είναι στους όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να κατευθύνει μετανάστες προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Το χειριζόμαστε αρμοδίως. Είναι ένα περιστατικό που έρχεται στο μέσο της προσπάθειας για να επιλύσουμε το θέμα των μεταναστών στη Νεκρή Ζώνη. Δεν θέλουμε να προκαλούμε αναστάτωση, όμως είναι ένα θέμα που το χειριζόμαστε αρμοδίως».

Ο κ. Ιωαννίδης επεσήμανε, δε, πως «γίνονται οι κατάλληλες κινήσεις για να μην υπάρξουν ξανά τέτοια περιστατικά. Στο βίντεο φαίνεται πως οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας σέβονται τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για να μην υπάρχουν προβλήματα. Εμείς ενεργούμε νομότυπα και δεν μπορούν να μας κατηγορούν ότι δεν σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελπίζουμε ότι μέσα από τις συζητήσεις δεν θα υπάρχει ξανά τέτοιο περιστατικό».

Όσον αφορά στις νέες αφίξεις μεταναστών από την Πράσινη Γραμμή, ο υφυπουργός Μετανάστευσης εξήγησε ότι «από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου συζητάμε με τους αρμόδιους, υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης και γι’ αυτό βρισκόμαστε συνεχώς σε διάλογο, παρέχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε αυτούς τους ανθρώπους. Ωστόσο παραμένουμε σταθερά στη θέση μας ότι δεν μπορεί η Πράσινη Γραμμή να καταστεί δίοδος μεταναστών. Οι όποιες συζητήσεις γίνονται σε αυτό το πλαίσιο. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε αυτή τη θέση, είναι σημαντικό να μην υπάρχουν ροές μέσω κατεχομένων, που ξεκινούν από την Τουρκία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχία ΗΕ για μεταφορά αιτητών ασύλου εντός νεκρής ζώνης-«Δεν είμαστε συνοριοφύλακες»

Δειτε Επισης

Ρίχνει την ευθύνη στην ΚΟΠ ο Πρόεδρος-«Τους προειδοποιήσαμε για όλα αυτά, αλλά συνεχίζουν να κρύβονται»
Προτάσεις για τη βία στα γήπεδα κατέθεσε η Ισότητα-«Γλίτωσαν καθαρά από τύχη τα χειρότερα» οι τρεις Αστυνομικοί
Καταδικάζει τα επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Ενστάσεις για την προσωποκράτηση των τεσσάρων-Την Τρίτη η απόφαση
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Τον σταμάτησαν για έλεγχο και βρήκαν φάρμακα για άλογα-Πρόστιμο €1.500 στον οδηγό
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Εκβιάζουν πολίτες με δήθεν πορνογραφικό βίντεο-Ζητούν χρήματα για να μην το δημοσιεύσουν
Στην Κύπρο Αμερικανοί ειδικοί για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος