Το αντίστροφο πολιτικό θερμόμετρο, οι κομματικές διακοπές και η επικαιρότητα απέναντι στον κανόνα

Ο γενικός κανόνας είναι πως όσο το θερμόμετρο ανεβαίνει, τόσο πέφτουν οι πολιτικοί ρυθμοί. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο της Βουλής, τα κόμματα ρίχνουν ταχύτητες, ενώ συνήθως τον Αύγουστο κατεβάζουν ρολά, αφού υπολειτουργούν λόγω καλοκαιρινών αδειών του προσωπικού και κλείνουν εντελώς κάποιες ημέρες.

Ο κανόνας αυτός ακολουθείται ακόμη και τις προεκλογικές χρονιές, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια νεκρού εκλογικού χρόνου, όπως αυτός που διάγουμε σήμερα. Τα κόμματα έριξαν όλες τους τις δυνάμεις στις διπλές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν στην αρχή του καλοκαιριού, και πλέον ετοιμάζονται να πάρουν δυνάμεις, ώστε να ανασυνταχθούν ενόψει της νέας πολιτικής σεζόν.

Έτσι κι αλλιώς, για τις πολλές πολιτικές δυνάμεις, η συλλογική ήττα του πολιτικού συστήματος στις Ευρωεκλογές, οδηγεί σε πολύ περισσότερες κομματικές διεργασίες το φθινόπωρο. Είτε θα συνεχίσουν με τη βάση τους τη συζήτηση για την αποτίμηση του αποτελέσματος των διπλών εκλογών, είτε θα προχωρήσουν με την πραγματοποίηση συνεδρίων, ώστε να προωθήσουν σημαντικές αλλαγές στη βάση των συμπερασμάτων τους. Αυτές οι αλλαγές για κάποιους είναι πολιτικής φύσεως και για άλλους καταστατικές, αλλά θα πρέπει να βασιστούν σε προσυνεδριακό διάλογο, ο οποίος θα ξεκινήσει αμέσως μετά το καλοκαίρι, ώστε να πραγματοποιηθούν τα συνέδρια προς το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2025, αρκετά μακριά από το εκλογικό ραντεβού του 2026. Αναμένεται, συνεπώς, εντατικοποίηση των εσωτερικών διεργασιών αμέσως μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου.

Η μοναδική εξαίρεση στον κανόνα είναι όταν η επικαιρότητα επιβάλλει στα κόμματα να μην μπαίνουν σε κατάσταση καλοκαιρινής ραστώνης, επειδή χρειάζεται η παρέμβασή τους. Και ο λόγος που οι ρυθμοί δεν έχουν πέσει ήδη, είναι ακριβώς επειδή το ναυάγιο με το τερματικό στο Βασιλικό δημιούργησε μια τέτοια επικαιρότητα. Η Κύπρος έχει βρεθεί ενώπιον ενός τεράστιου προβλήματος, το οποίο αφορά όχι απλώς τους πολιτικούς αλλά και όλους τους πολίτες, που επωμίζονται το εξωφρενικό κόστος της ηλεκτροδότησης και που πληρώνουν για κρατικές υποδομές που δεν αποπερατώνονται ή καθυστερούν πολύ στην ολοκλήρωσή τους.

Η πρόσφατη εξέλιξη με την ευρωπαϊκή εμπλοκή και της ΕΡΡΟ και οι πιέσεις που ασκούνται από πλευράς ΕΕ, έχει καταστήσει την κατάσταση ακόμη πιο εκρηκτική, καθώς εύλογα τα κόμματα ζητούν απαντήσεις και όσον αφορά τη διαχείριση που έγινε στο παρελθόν και όσον αφορά τις διορθωτικές κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν στο μέλλον. Παρουσιάζεται, μάλιστα, και μία ιδιομορφία, καθώς πέραν της άσκησης αντιπολίτευσης για χειρισμούς και αποφάσεις της νυν Κυβέρνησης, τα περισσότερα βλέμματα και βέλη είναι στραμμένα στην διακυβέρνηση Αναστασιάδη, επί της οποίας έγιναν οι συμφωνίες και οι χειρισμοί που βρίσκονται στο μικροσκόπιο σήμερα.

Η συζήτηση για το τερματικό ενδεχομένως να ξεθυμάνει τις επόμενες ημέρες, καθώς αφενός μπαίνουμε στον Αύγουστο και αφετέρου έχουν πλέον όλοι τοποθετηθεί, τόσο δημόσια όσο και στη Βουλή, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες από πλευράς των Αρχών. Ανοιχτό είναι, ωστόσο, το ενδεχόμενο μια άλλη είδηση να φέρει τους πολιτικούς πιο νωρίς πίσω από τις διακοπές τους: Οι αναμενόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Οι επόμενοι σημαντικοί σταθμοί φαίνεται να τοποθετούνται χρονικά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όταν εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν κοινές συναντήσεις, ίσως και σύγκληση πενταμερούς. Ωστόσο η προετοιμασία και οι ανακοινώσεις αναμένονται πιο νωρίς. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, κατά την συνάντησή του με τους πρέσβεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναμένει τις εξελίξεις στο Κυπριακό σύντομα, ακόμη και εντός Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, δηλώνοντας την ετοιμότητά του.

Όποια και αν είναι τελικά η διαδικασία που θα αποφασίσει ο ΓΓ των ΗΕ για ξεκλείδωμα του Κυπριακού, όταν ανακοινωθεί θα πρέπει να συζητηθεί, να αναλυθεί και να σχεδιαστεί σωστά. Για αυτό και αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της επικαιρότητας και να απασχολήσει τα κόμματα εις βάθος. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, άλλωστε, όπως και η Κυβέρνηση, ιεραρχούν το Κυπριακό ως το πλέον σημαντικό ζήτημα του τόπου και υπάρχουν διάφορες (και συχνά αντικρουόμενες) θέσεις και απόψεις ως προς τον χειρισμό του, οι οποίες αναμένεται να εκφραστούν και να συζητηθούν εκτενώς μόλις βρεθούμε ενώπιον συγκεκριμένων εξελίξεων.

Εξαιτίας όσων έγιναν με το Βασιλικό αλλά και τις αναμενόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, μάλλον η περίοδος πολιτικής ησυχίας, που ο κομματικός «θόρυβος» -όπως τον εκλαμβάνουν πολλοί πολίτες- μπαίνει στο mute λόγω διακοπών, ενδεχομένως να είναι πιο μικρή φέτος το καλοκαίρι. Τουλάχιστον, ας είναι παραγωγικός ο «θόρυβος», προσφέροντας λύσεις και δημιουργώντας προσδοκίες.

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους
Υπήρχαν πληροφορίες για «σύλληψη» του γεωργού από τον κατοχικό στρατό-Η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ
Διαψεύδει την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο γεωργός-«Πήραμε έγκριση από την Τετάρτη, χτύπησαν δύο τρακτέρ»
Κάνει λόγο για καλή θέληση της τ/κ πλευράς για τα σημεία διέλευσης σύμβουλος του Τατάρ