Αναμένει ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση με Φιντάν ο Κόμπος-«Ο ρόλος της Τουρκίας έρχεται με ευθύνες»

Μια ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση στα θέματα όπου υπάρχουν διαφωνίες, καθώς και για τα επόμενα βήματα στα ευρωτουρκικά, αναμένει κατά το γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, όπως ανέφερε κατά την άφιξή του στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.

Τόνισε πως οι ηγέτες των κρατών μελών έχουν ορίσει το πλαίσιο για τα επόμενα βήματα των ευρωτουρκικών σχέσεων και πως αυτά αναγνωρίζουν τον περιφερειακό ρόλο και τις προοπτικές της Τουρκίας, αλλά και τις υποχρεώσεις της, και πως εναπόκειται στην ίδια τη χώρα να επιλέξει. Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του υπογράμμισε πως τα θέματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία και το Κυπριακό συνδέονται με τα ευρωτουρκικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι προσεγγίσεις της Άγκυρας στο μενού της άτυπης συνόδου των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες

«Ο ρόλος της Τουρκίας ως περιφερειακού παίκτη αναγνωρίζεται, και αυτός έρχεται με ευθύνες. Η σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προοπτικές και αυτές έρχονται με απαιτήσεις», σημείωσε ο κ. Κόμπος, επισημαίνοντας πως «υπάρχει ένα καλά καθορισμένο, σαφώς δομημένο πλαίσιο, στο οποίο ενσωματώνονται μια σειρά από προϋποθέσεις, που αποφασίστηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τους πολιτικούς μας ηγέτες».

«Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυπριακή Δημοκρατία, το κυπριακό πρόβλημα, η ίδια η ΕΕ είναι εγγενώς συνδεδεμένα. Βλέπουμε τις προοπτικές, δείχνουμε το πλαίσιο. Στην Τουρκία εναπόκειται να επιλέξει», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι αναμένει από τη συζήτηση στην παρουσία του κ. Φιντάν, ο κ. Κόμπος ανέφερε πως «περιμένω μια ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση για τα θέματα στα οποία διαφωνούμε, κατά κύριο λόγο, και για την πορεία προς τα εμπρός», η οποία, επανέλαβε, «έχει καθοριστεί στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο και θα εργαστούμε με αυτό κατά νου, ώστε να έχουμε εποικοδομητικά βήματα και θετική ατζέντα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις και από την άλλη πλευρά».

Κληθείς να πει πώς βλέπει τις προοπτικές των συζητήσεων για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Κόμπος απάντησε «δεν θέλω να κάνω προβλέψεις, ας είμαστε συγκρατημένοι στην προσέγγισή μας αλλά και στις προσδοκίες μας».

«Σήμερα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να στείλουμε το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ένωσής μας, για το ποια είναι η κατάσταση. Και αυτό είναι ένα ενιαίο μήνυμα που δεν μπορεί να περιέχει καμία έννοια, καμία αντίληψη για αποσύνδεση από το Κυπριακό και βεβαίως τα θέματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.

Στην αρχή των δηλώσεων του για την άτυπη σύνοδο, κατά την προσέλευσή του στον χώρο όπου λαμβάνουν χώρα οι εργασίες του Συμβουλίου, ο κ. Κόμπος είχε αναφέρει σε σχέση με την Ουκρανία πως «θα φιλοξενήσουμε τον Υπουργό Κουλέμπα και θα μας ενημερώσει για τις πρόσφατες σημαντικές εξελίξεις», ενώ σε σχέση με τη Μέση Ανατολή τόνισε πως «θα είμαι και πάλι μια από τις φωνές που ζητούν μέγιστη αυτοσυγκράτηση και επείγουσα αποκλιμάκωση, καθώς και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που είναι απαραίτητα για την επίτευξη αυτής της αποκλιμάκωσης».

«Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε την άσχημη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Και για τον σκοπό αυτό, η σημερινή μας συνάντηση με τη Σίγκριντ Κάαγκ (συντονίστρια του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανασυγκρότηση στη Γάζα) θα είναι πολύτιμη. Θα αδράξω την ευκαιρία για να επαναλάβω την πλήρη στήριξη της Κύπρου στην εντολή και στον ρόλο της», υπογράμμισε.

Σημαντικό η Τουρκία να καταλάβει τον ρόλο ΕΕ στη σχέση με Κύπρο λέει ο Μπορέλ

«Είναι σημαντικό για την Τουρκία να καταλάβει τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τη θέση ενός κράτους μέλους, της Κύπρου, που έχει μια δύσκολη σχέση με την Τουρκία» τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την άφιξή του στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιείται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στην παρουσία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο γεύμα εργασίας της άτυπης συνόδου, ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε τη σημασία της καθώς είναι η πρώτη φορά που αυτό γίνεται εδώ και καιρό, ενώ ευχαρίστησε και όσους επέτρεψαν να σταλεί η πρόσκληση.

Ο κ. Μπορέλ επεσήμανε τη σημασία η Τουρκία να καταλάβει τον ρόλο της ΕΕ σε σχέση με την Κύπρο. «Πιστεύουμε όμως πως ο καλύτερος τρόπος να επιλύσουμε αυτή την κατάσταση είναι μέσω του διαλόγου. Και ευχαριστώ όλους όσοι επιτρέπουν να ληφθεί αυτή η απόφαση και να προσκληθεί ο Τούρκος Υπουργός» πρόσθεσε.

«Εδώ έχουμε διμερείς με κάποιους από τους Υπουργούς και ελπίζω πως η συζήτηση αυτή θα είναι σημαντική, θετική για αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουμε στην ΕΕ και κάποια κράτη μέλη σε σχέση με την Τουρκία» σημείωσε.

«Αυτή είναι μια καλή πρωτοβουλία. Τα πάντα μπορούν να λυθούν με διάλογο και καλή θέληση. Για να έχουμε όμως διάλογο, πρέπει οι άνθρωποι να έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν. Και νομίζω ότι είναι πολύ καλό νέο το ότι ο Τούρκος Υπουργός μπόρεσε να είναι μαζί μας κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης» κατέληξε.

Γεραπετρίτης: Σημαντικό να υπάρξει ωφέλιμη και δημιουργική στάση από Τουρκία στο Κυπριακό

Τη σημασία όπως η Τουρκία επιδείξει μια «ωφέλιμη και δημιουργική στάση» στο Κυπριακό, τη στιγμή που υπάρχει σε εξέλιξη προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη της διαδικασίας, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη του διαλόγου σε περιόδους όπως η σημερινή, και χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την παρουσία του Τούρκου ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ο κ. Γεραπετρίτης μιλούσε κατά την άφιξή του στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, και η οποία θα εστιάσει επίσης στην κατάσταση στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Υπενθυμίζεται πως ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί και το Κυπριακό.

«Είναι σημαντικό, σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους, να μπορούμε να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι και να συζητούμε» ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

«Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ κρίσιμη την παρουσία, μετά από πέντε χρόνια, στο άτυπο συμβούλιο του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις ευρωτουρκικές σχέσεις» συνέχισε, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα είναι επί της αρχής υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας».

«Βεβαίως, είναι αυτονόητο ότι η πορεία αυτή περνά μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών» σημείωσε.

«Ιδιαιτέρως δε είναι σημαντικό την περίοδο αυτή, όπου με πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία για την επανεκκίνηση των συζητήσεων στο Κυπριακό, να επιδειχθεί μια ωφέλιμη και δημιουργική στάση, έτσι ώστε το Κυπριακό ζήτημα, το οποίο αποτελεί ένα τεράστιο αγκάθι για την παγκόσμια ειρήνη, για την ασφάλεια, για το διεθνές δίκαιο, επιτέλους να λυθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» υπογράμμισε.

Όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως οι ΥΠΕΞ θα ενημερωθούν από τον Ουκρανό ομόλογό τους, Νμίτρο Κουλέμπα, για τις τελευταίες εξελίξεις. «Το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί απολύτως η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Ουκρανίας» σχολίασε.

Σχετικά με τη Μέση Ανατολή, ο Έλληνας ΥΠΕξ ανέφερε πως «η κατάσταση, δυστυχώς, βαίνει προς το χειρότερο, με διάχυση των εχθροπραξιών» εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση στη Δυτική Όχθη, στο Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα, και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση του δεξαμενόπλοιου Sounion μετά την επίθεση που δέχθηκε, και στις διπλωματικές προσπάθειες που γίνονται ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα οικολογικής καταστροφής. Όπως είπε, είχε συνομιλία για το θέμα αυτό την Πέμπτη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Τέλος σημείωσε πως οι ΥΠΕΞ θα τύχουν ενημέρωσης από τη Συντονίστρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Ανοικοδόμηση στη Γάζα, Σίγκριντ Κααγκ, καθώς και στις ξεχωριστές κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει με την κ. Κάαγκ και τον κ. Φιντάν σε αυτό το πλαίσιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Νομικοί αναλύουν την απόφαση για παύση του Οδυσσέα-Εντύπωση προκάλεσε η σκληρότητα του λεκτικού
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα
Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα
Κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση
Στις «Σειρήνες» της δημόσιας σφαίρας κρίθηκε η παύση Οδυσσέα-Μαρτυρικό υλικό αναρτήσεις, δηλώσεις και απόψεις
Τα 14+1 μέτωπα, τα συμπεράσματα και πώς το Συμβούλιο οδήγησε στην παύση τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη