Νέα ιπτάμενα κουτιά με κινητά προσγειώθηκαν στις Κεντρικές-Προωθεί ποινικοποίηση τηλεφώνων το Υπουργείο

Με… αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η διοχέτευση κινητών και ναρκωτικών εντός των Κεντρικών Φυλακών, παρά τα πολυδιαφημιζόμενα αυξημένα μέτρα, αφού το ένα περιστατικό διαδέχεται το άλλο, την ώρα που το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί νομοσχέδιο για ποινικοποίηση της χρήσης ή της κατοχής κινητών εντός του Σωφρονιστικού Ιδρύματος.

Δεν πέρασαν ούτε δέκα ημέρες από τότε που ρίχθηκαν συσκευασίες γάλακτος από τη νεκρή ζώνη στις Κεντρικές Φυλακές, εντός των οποίων υπήρχαν κινητά και ναρκωτικά, και άλλα ιπτάμενα κουτιά προσγειώθηκαν εντός του Σωφρονιστικού Ιδρύματος, το οποίο τείνει να μετατραπεί σε… εταιρεία κούριερ παραλαβής πακέτων, δεδομένου της συχνότητας των αποστολών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αργά το απόγευμα της Τρίτης, περίπου γύρω στις 19:30, κουτιά τα οποία περιείχαν κινητά και φορτιστές, προσγειώθηκαν μέσω drone, σε γήπεδο των Κεντρικών Φυλακών, που γειτνιάζει με συγκεκριμένες πτέρυγες, διαφορετικές από αυτές με το προηγούμενο περιστατικό.

Τα κουτιά έγιναν αντιληπτά από δεσμοφύλακες, οι οποίοι ενημέρωσαν την Διεύθυνση, η οποία ειδοποίησε την Αστυνομία, μέλη της οποίας μετέβησαν στις Κεντρικές, από όπου παρέλαβαν τα κινητά.

Υπενθυμίζεται, πως πριν από δέκα ημέρες, εντός των κουτιών που ρίχθηκαν από την νεκρή ζώνη υπήρχαν ναρκωτικά και κινητά, ενώ είχαν προηγηθεί δοκιμαστικές ρίψεις από δύο πρόσωπα που ήταν κρυμμένα πίσω από δέντρα.

Την ίδια περίοδο, έγινε γνωστό πως στο κελί κρατούμενου εντοπίστηκε – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας - μεγάλος αριθμός χαπιών αλλά και… δεκαοκτώ τηλεοράσεις, γεγονός που ήγειρε τεράστια ερωτήματα, δεδομένου των πολυδιαφημιζόμενων αυξημένων ελέγχων που διενεργούνται. Και το εν λόγω περιστατικό, την ώρα που ο υπερπληθυσμός έχει κτυπήσει κόκκινο και κρατούμενοι κοιμούνται στο έδαφος, αφού δεν υπάρχει χώρος σε κελιά, ωστόσο σε ένα από αυτά, υπήρχε χώρος για τόσο μεγάλο αριθμό τηλεοράσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρατούμενος έκανε... παζαράκι το κελί του-Εντοπίστηκαν 18 τηλεοράσεις και χάπια

Προωθεί ποινικοποίηση χρήσης κινητών το Υπ. Δικαιοσύνης

Την ίδια ώρα που πληροφορίες εντός των Κεντρικών Φυλακών, από κάθε κατεύθυνση, τονίζουν πως η κατάσταση με τα κινητά και τα ναρκωτικά βρίσκεται στο απόγειο της, δεδομένου και άλλων καταστάσεων που είναι άμεσα συνυφασμένοι με την απουσία σωφρονιστικής πολιτικής, από πλευράς του το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί τροποποιητικό νομοσχέδιο, με το οποίο θα θεωρείται ποινικό αδίκημα η χρήση και η κατοχή κινητών.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με την Επίτροπο Νομοθεσίας, ετοίμασε νομοσχέδιο για τροποποίηση του περί Φυλακών Νόμου, με σκοπό:

1) «τη ρητή απαγόρευση της εισαγωγής, εξαγωγής ή χρήσης κινητών τηλεφώνων από πρόσωπα που δεν είναι κρατούμενα,

2) την ποινικοποίηση της χρήσης ή κατοχής κινητού τηλεφώνου από κρατούμενο και

3) την ποινικοποίηση της εισαγωγής ή εξαγωγής ή χρήσης κινητών τηλεφώνων από μέλος του προσωπικού των Φυλακών.

Σημειώνεται πως η διαφορά σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι η ποινικοποίηση χρήσης και κατοχής κινητών από κρατούμενους. Και αυτό διότι, με βάση των περί Φυλακών Νόμο, άρθρο 27, στο κεφάλαιο «Εισαγωγή ή Εξαγωγή απαγορευμένων αντικειμένων ή ουσιών», προνοείται πως:

27.—(1) Πρόσωπο το οποίο δεν είναι κρατούμενο και το οποίο εισάγει ή αποπειράται να εισαγάγει στις Φυλακές, ή εξάγει ή αποπειράται να εξαγάγει από τις Φυλακές, οποιοδήποτε απαγορευμένο αντικείμενο ή απαγορευμένη ουσία, διαπράττει αδίκημα, το οποίο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης ενός έτους ή με πρόστιμο πεντακόσιων λιρών ή και με τις δύο ποινές, ενώ το εν λόγω αντικείμενο υπόκειται σε κατάσχεση, νοουμένου ότι δεν προβλέπεται μεγαλύτερη ποινή από οποιοδήποτε άλλο νόμο.

(2) Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, απαγορευμένο αντικείμενο και απαγορευμένη ουσία θεωρείται κάθε αντικείμενο και κάθε ουσία που δεν περιλαμβάνεται στα αντικείμενα ή στις ουσίες που καθορίζονται από οποιοδήποτε κανονισμό που εκδίδεται δυνάμει του παρόντος Νόμου ως αντικείμενα ή ουσίες που ο κρατούμενος δικαιούται να έχει στην κατοχή του μέσα στη Φυλακή.

(3) Απόπειρα εισαγωγής ή εξαγωγής στις ή από τις Φυλακές απαγορευμένου αντικειμένου ή απαγορευμένης ουσίας θεωρείται και η περίπτωση που το πιο πάνω αναφερόμενο πρόσωπο παραδίδει το αντικείμενο ή την ουσία σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο εντός ή εκτός των Φυλακών ή τα εναποθέτει σε οποιοδήποτε μέρος εντός ή εκτός των Φυλακών με σκοπό να περιέλθουν στην κατοχή κρατουμένου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο προσωπικό της Ελεγκτικής-«Σας αγαπώ, λυπούμε»
Άλλες δυο συλλήψεις για τα επεισόδια στο στάδιο «Άλφαμέγα»-Στους επτά συνολικά οι συλληφθέντες
Χειροπέδες σε 26χρονο άστεγο στη Λεμεσό-Κτύπησε το κουδούνι οικίας και στη συνέχεια επιχείρησε να το διαρρήξει
Απορρίφθηκαν οι εφέσεις εναντίον της ανάκλησης απαλλοτρίωσης γης, για κατασκευή του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
LIVE: Συντονισμένη προσπάθεια φαγώματός του κατήγγειλε ο Οδυσσέας-«Φεύγω χειρότερος από το Ρίκκο»
Φωτιά σε όχημα και σε υπόστεγο κτηνοτροφικής μονάδας-Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εμπρησμού
Σύλληψη δυο προσώπων για κατοχή ναρκωτικών στην Πάφο
Χειροπέδες σε 34χρονο για τα επεισόδια στο Άλφαμεγα
Χειροπέδες σε 38χρονο για κλοπή δυο φορτηγών στη Λάρνακα
Κατήγγειλαν κλοπή περιουσίας από Ησαΐα οι μοναχοί-Τρέχουν οι διαδικασίες για εξεύρεση εμπειρογνώμονα από Συνοδικό