Έκαναν τις εξαφανίσεις παιδιών κανονικότητα και όλοι σφυρίζουν αδιάφορα

Η στέγη για τον κάθε άνθρωπο είναι ξεχωριστή, είναι το σπίτι του, εκεί όπου νιώθει ή τουλάχιστον θα έπρεπε να νιώθει ασφάλεια. Όταν πρόκειται για παιδιά, η στέγη που διαμένουν, δεν είναι απλά κεραμίδια, είναι φροντίδα και θαλπωρή. Πολύ περισσότερο για εκείνα τα παιδιά που διαμένουν σε δομές ή στέγες φιλοξενίας, γιατί έτσι τους τα έφερε η ζωή. Εκείνα τα ευάλωτα παιδιά που μπορεί να μην μιλήσουν αλλά πρέπει να τα «ακούσεις», καθώς χρειάζονται πολύ περισσότερο την στοργή και την φροντίδα και ο τόπος διαμονής τους, δεν είναι οι τέσσερις τοίχοι, αλλά οι άνθρωποι που τον περιβάλλουν.

Κάποια από αυτά τα παιδιά, κατά καιρούς απασχολούν τις Αστυνομικές Αρχές. Όχι γιατί είναι εγκληματίες, αλλά κυρίως γιατί εξαφανίζονται από τους χώρους διαμονής τους. Είναι αυτά τα παιδιά, που πολλές φορές παρελαύνουν από τα ΜΜΕ, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανείς την ιστορία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Θύματα του 64χρονου, θύματα και ανάποδης διερεύνησης της Αστυνομίας οι ανήλικες

Οι εξαφανίσεις ανηλίκων από δομές έπρεπε εδώ και καιρό να φέρουν τους αρμοδίους προ των ευθυνών τους. Οι αρμόδιοι δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτές τις δομές, που πολλές φορές μπορεί να κάνουν πολύ περισσότερα από τα καθήκοντα τους, όχι όμως όλοι, αλλά όλοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις. Οι στέγες είναι σχεδόν όλες κρατικές και ίσως εδώ να εντοπίζεται το πρόβλημα. Στα αργά αντανακλαστικά των αρμοδίων αλλά και στην αδιαφορία που παρατηρείται. Και αυτό διότι, δεν μπορεί ένα παιδί ή έφηβος να απουσιάζει τόσο συχνά από το χώρο διαμονής του και κανείς να μην κάνει κάτι οτιδήποτε ουσιαστικό, αντιθέτως παραμένει σε πλήρη αδράνεια. Δεν μπορεί ένα κορίτσι 15 ή 16 ετών να απουσιάζει μετά τα μεσάνυκτα και να γίνεται βορρά στα χέρια ή τις ορέξεις επιτήδειων ανθρώπων και κάποιοι απλά να κοιμούνται.

Η δομή φιλοξενίας δεν αντικαθιστά τους τοίχους του σπιτιού, αλλά τον ρόλο του γονέα. Αν ένα παιδί φύγει από το σπίτι του και ο γονέας αδιαφορήσει, μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με το νόμο, πέραν του ότι θα επέμβουν - και καλά θα κάνουν - οι κρατικές υπηρεσίες για να παρέχουν φροντίδα στο παιδί. Αν χάνεται ένα παιδί, το οποίο διατρέχει δεκάδες κινδύνους και όλοι σφυρίζουν αδιάφορα, γιατί προφανώς δεν είναι το παιδί τους, τότε δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν δομές φιλοξενίας. Και δεν υπάρχει λόγος το κράτος να αναλαμβάνει την φροντίδα αυτών των παιδιών, αν δεν είναι σε θέση να τα φροντίζει.

Η 15χρονη και η κάθε 15χρονη που ελλείπει και τυχόν να κινδυνεύει, δεν είναι θύμα μόνο του ανθρώπου που την εκμεταλλεύεται. Είναι θύμα πρώτα του ίδιου του συστήματος που ανάλαβε να δώσει στο παιδί στέγη, αλλά πολύ περισσότερο, αγάπη και θαλπωρή, ωστόσο το αφήνει στην μοίρα του.

Δυστυχώς, η εξαφάνιση ανηλίκων από δομές, έχει γίνει πλέον κάτι το φυσιολογικό. Κανείς δεν βγαίνει μπροστά να δώσει απαντήσεις. Κανείς δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά να κάνει τομές, αλλαγές, να δει τα πρωτόκολλα, τα οποία ίσως χρίζουν βελτίωσης και εκσυγχρονισμού.

Όσο μένουμε στην ανακοίνωση εξαφάνισης ενός παιδιού, λες και είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα χωρίς ουσιαστικές ενέργειες, τότε θα τρέχουμε ξανά πίσω από τα γεγονότα και θα κλαίμε επί ερειπίων. Οι δομές φιλοξενίας δεν είναι φυλακές, αλλά φύλακες για εκείνα τα παιδιά που απλά θέλουν μια ζεστή αγκαλιά, θέλουν στήριξη και το πιο σημαντικό, θέλουν αγάπη.

Τα όσα καταγράφονται γύρω από την υπόθεση του 64χρονου και τις ανήλικες, για την οποία υπήρξε κατακραυγή, τόσο κατά της Αστυνομίας όσο και των Κοινωνικών Υπηρεσιών, δείχνουν για άλλη μια φορά τα κενά και τις τρύπες του συστήματος, καθώς και τους λανθασμένους χειρισμούς στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Είναι για αυτό το λόγο, που το όλο θέμα με τις στέγες, θα απασχολήσει και την Βουλή, όπως ανέφεραν οι Βουλέυτριες της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ρίτα Σούπερμαν και Ειρήνη Χαραλαμπίδου, οι οποίες προανήγγειλαν την εγγραφή του θέματος, ώστε να κληθούν όλοι οι αρμόδιοι και να δώσουν απαντήσεις.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα θέσει ενώπιον των αρμοδίων σειρά ερωτημάτων για το τί συμβαίνει με τις στέγες, θέλοντας συγκεκριμένες απαντήσεις και ενδεχόμενος να προταθούν μέτρα ούτως ώστε, να βελτιωθεί η όλη εικόνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι χειροπέδες σε 15χρονα είναι σύμβολο συντριπτικής και συνολικής αποτυχίας

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 41χρονο που καταζητούσαν οι ελληνικές Αρχές-Καταδικάστηκε ερήμην του σε φυλάκιση για ληστεία
Βουλιάζουν τα ορεινά από τους εκδρομείς-Πυκνή τροχαία κίνηση προς Κακοπετριά
Καταγγέλθηκαν οδηγοί που κατανάλωσαν αλκοόλ και ναρκωτικά-Συντονισμένη επιχείρηση στην Πάφο
Θερμάστρα προκάλεσε φωτιά σε διαμέρισμα στον Άγιο Δομέτιο-Στο νοσοκομείο μία ένοικος, εκκενώθηκε το κτίριο
Τραγωδία ανήμερα Χριστουγέννων στη Λεμεσό-Νεκρός 52χρονος, μαρτυρία ότι κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ
Κατολισθήσεις σε δρόμους από την κακοκαιρία-Δεν φεύγει από την Κύπρο το φαινόμενο «Elena»
Στα ύψη η νεανική παραβατικότητα-Η αντίδραση των νέων, ο ρόλος της κοινωνίας και οι ευθύνες των γονιών
Καθυστερήσεις και αδιαφάνεια αυξάνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δικαιοσύνη
Μετά το φαινόμενο «Elena» ήρθαν και τα πρώτα προβλήματα-Περιοχές χωρίς ρεύμα, κλειστοί δρόμοι προς το Τρόοδος
Το φαινόμενο «Elena» έβαψε στα λευκά το Τρόοδος για τα Χριστούγεννα-Σφοδρές καταιγίδες σε Πάφο και Λευκωσία