Ο ΟΗΕ επεκτείνει την εντολή της ειρηνευτικής του αποστολής στον Λίβανο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παρέτεινε την Τετάρτη την εντολή της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο για ένα χρόνο, ζητώντας «αποκλιμάκωση» της πρόσφατης αύξησης της βίας μεταξύ του Ισραήλ και της ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ.

Ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα ανέφερε ότι το Συμβούλιο «αποφασίζει να παρατείνει την παρούσα εντολή της UNIFIL έως τις 31 Αυγούστου 2025», αναφερόμενος στην Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο.

Με περισσότερα από 10.000 άτομα ως προσωπικό, η ειρηνευτική δύναμη βρίσκεται στον Λίβανο από το 1978, με τον ρόλο της να ενισχύεται μετά από μια σύγκρουση 33 ημερών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ το 2006.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί ξανά από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο, με τη Χεζμπολάχ να υποστηρίζει την παλαιστινιακή ένοπλη ομάδα Χαμάς με επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων καθημερινών ανταλλαγών πυρών με ισραηλινά στρατεύματα.

Την Κυριακή, η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε μια μεγάλη επίθεση με drone και ρουκέτες κατά του Ισραήλ, ως αντίποινα για τον θάνατο ενός από τους στρατιωτικούς της ηγέτες, τον Fuad Shukr, που σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα κοντά στη Βηρυτό στις 30 Ιουλίου.

Σε απάντηση, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο την Κυριακή, λέγοντας ότι κατέστρεψε «χιλιάδες» εκτοξευτές πυραύλων της Χεζμπολάχ και απέτρεψε μια μεγάλη επίθεση.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέφερε ότι το όργανο «προτρέπει σθεναρά όλους τους σχετικούς παράγοντες να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση, μεταξύ άλλων με σκοπό την αποκατάσταση της ηρεμίας, της αυτοσυγκράτησης και της σταθερότητας σε όλη τη Γαλάζια Γραμμή», αναφερόμενο στη γραμμή οριοθέτησης μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε επιστολή του προς το συμβούλιο στα τέλη Ιουλίου, είχε υποστηρίξει το αίτημα της Βηρυτού να παραταθεί η εντολή της UNIFIL.

Αν και η εντολή δεν έχει τροποποιηθεί, το ψήφισμα που εγκρίθηκε την Τετάρτη «ενθαρρύνει τον Γενικό Γραμματέα να διασφαλίσει ότι η UNIFIL παραμένει έτοιμη να προσαρμόσει τις δραστηριότητές της για να υποστηρίξει την αποκλιμάκωση, στο πλαίσιο της εντολής της και των κανόνων εμπλοκής της».

Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, δήλωσε ότι η παράταση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης είναι «απαραίτητη» για «σταθερότητα στο νότιο Λίβανο».

Τόνισε «τη δέσμευση του Λιβάνου να συνεργαστεί στενά με την UNIFIL για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις απειλές για τη σταθερότητα στο νότο», ανέφερε μια δήλωση από το γραφείο του.

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, ωστόσο, επέκρινε αυτό που ονόμασε «αποτυχία» της UNIFIL.

«Τι ωφελεί αυτή η εντολή όταν αποτυγχάνει τόσο παταγωδώς να επιτύχει κάποιον από τους στόχους της;» είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Ντάνον περιέγραψε μια επίθεση με ρουκέτα που σκότωσε 12 παιδιά στο προσαρτημένο από το Ισραήλ τμήμα των συριακών Υψωμάτων του Γκολάν στα τέλη Ιουλίου ως «άμεσο αποτέλεσμα της αποτυχίας της UNIFIL και της λιβανικής Κυβέρνησης να εφαρμόσουν» τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Ντάνον είπε ότι η ανανέωση της εντολής της UNIFIL δεν αντιμετώπισε «βασικά προβλήματα» και κατηγόρησε το συμβούλιο ότι «έκλεισε τα μάτια στη μαζική στρατιωτική συγκέντρωση της Χεζμπολάχ».

ΟΗΕ: Οι ισραηλινές επιδρομές κινδυνεύουν να επιδεινώσουν την «καταστροφική» κατάσταση στη Δ. Όχθη

Η μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ την Τετάρτη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη «κινδυνεύει να βαθύνει σοβαρά την ήδη καταστροφική κατάσταση» στο παλαιστινιακό έδαφος, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη.

«Το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη, πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ραβίνα Σαμντασάνι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εργαζόμενοι αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Γαλλία εντόπισαν δεκάδες κιλά κοκαΐνης σε μπανάνες
Ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί τους Αμερικανούς να επιλέξουν «το μικρότερο κακό» στις αμερικανικές εκλογές
«Γύρισα στο Ισραήλ, αλλά αυτό που ζω δεν είναι ζωή», λέει μια πρώην όμηρος της Χαμάς
Ο επιχειρηματίας πολτοποίησε τη σύζυγό του βλέποντας από το κινητό του βίντεο στο YouTube
Άγριος καβγάς μεταξύ οδηγών στη Σικελία-Επιτέθηκαν ο ένας στον άλλο με αλυσοπρίονα
Τέλος οι τηλεοπτικές διαφημίσεις με junk food πριν από τις 9μμ στη Βρετανία
Κατηγορίες για συμμετοχή στον φόνο και για τη μητέρα και τον αδερφό της 8χρονης Ναρίν στην Τουρκία
Συνελήφθη 27χρονος Σύρος που πιθανόν σχεδίαζε επίθεση με ματσέτες κατά στρατιωτών
Μετά την υποπαραλλαγή FLERT έρχεται η XEC-Σε έξαρση στην Ευρώπη o κορωνοϊός
Πρώτο κουδούνι με την «Γαλάζια Πατρίδα» στη διδακτέα ύλη στην Τουρκία