Σκότωσε στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ κοντά στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Τετάρτη ότι σκότωσε ένα «σημαντικό» στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ σε επίθεση στη συνοριακή περιοχή Συρίας-Λιβάνου, ενώ ένα παρατηρητήριο της σύγκρουσης στη Συρία ανέφερε τέσσερεις νεκρούς στο περιστατικό.

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουτς, η ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι τρεις από τους μαχητές της «από τη συριακή αρένα» σκοτώθηκαν, ενώ η Χεζμπολάχ του Λιβάνου εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι ένας μαχητής σκοτώθηκε, χωρίς να διευκρινίσει πού.

Η ισραηλινή αεροπορία «χτύπησε και εξάλειψε... έναν σημαντικό τρομοκράτη στο τμήμα επιχειρήσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, στην περιοχή των συνόρων Συρίας-Λιβάνου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Ο φονευθείς ήταν "υπεύθυνος για την ανάπτυξη των επιχειρησιακών σχεδίων της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Συρία και τον Λίβανο", ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι είχε "κεντρικό ρόλο" στη στρατολόγηση Παλαιστινίων για τη Χεζμπολάχ, η οποία είναι επίσης σύμμαχος της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς.

"Επιπλέον τρομοκράτες της Ισλαμικής Τζιχάντ που ήταν καθ' οδόν από τη Συρία για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές δραστηριότητες" στον Λίβανο για τη Χεζμπολάχ "εξολοθρεύτηκαν" επίσης στο χτύπημα, ανέφερε η ανακοίνωση.

Από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία το 2011, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες πλήγματα στη χώρα, στοχεύοντας κυρίως θέσεις του στρατού και μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ.

Οι ισραηλινές αρχές σπάνια σχολιάζουν μεμονωμένα πλήγματα στη Συρία, αλλά έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν να επεκτείνει την παρουσία του εκεί.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που παρακολουθεί την εμφύλια σύγκρουση στη χώρα, είπε ότι τέσσερεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο περιστατικό.

Το Παρατηρητήριο που εδρεύει στη Βρετανία, το οποίο βασίζεται σε δίκτυο πηγών εντός της Συρίας, είπε ότι η επίθεση σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης «κοντά σε σημείο ελέγχου του συριακού καθεστώτος στον δρόμο Δαμασκού-Βηρυτού», καθώς κατευθυνόταν προς τον Λίβανο.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας δεν έχουν ακόμη αναφέρει το περιστατικό.

Η ισραηλινή στρατιωτική ανακοίνωση ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ «στρατολογεί συστηματικά Παλαιστίνιους πράκτορες για να προωθήσει και να κατευθύνει τρομοκρατική δραστηριότητα» εναντίον του Ισραήλ από τον Λίβανο.

Τα πλήγματα που ανέλαβε ή για τα οποία κατηγορείται το Ισραήλ έχουν στοχεύσει οχήματα στη συνοριακή περιοχή Συρίας-Λιβάνου πολλές φορές από τότε που η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.

Πηγή ασφαλείας του Λιβάνου είπε ότι μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια της νύχτας έπληξε ένα φορτηγό φορτωμένο με πυραύλους της Χεζμπολάχ στον ανατολικό Λίβανο κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Ο ισραηλινός στρατός δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Η Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία στην κοιλάδα Μπεκάα του ανατολικού Λιβάνου, που συνορεύει με τη Συρία, και στον νότιο Λίβανο, όπου εξαπολύει σχεδόν καθημερινές επιθέσεις σε ισραηλινές θέσεις από τον Οκτώβριο για να υποστηρίξει τη Χαμάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εργαζόμενοι αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Γαλλία εντόπισαν δεκάδες κιλά κοκαΐνης σε μπανάνες
Ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί τους Αμερικανούς να επιλέξουν «το μικρότερο κακό» στις αμερικανικές εκλογές
«Γύρισα στο Ισραήλ, αλλά αυτό που ζω δεν είναι ζωή», λέει μια πρώην όμηρος της Χαμάς
Ο επιχειρηματίας πολτοποίησε τη σύζυγό του βλέποντας από το κινητό του βίντεο στο YouTube
Άγριος καβγάς μεταξύ οδηγών στη Σικελία-Επιτέθηκαν ο ένας στον άλλο με αλυσοπρίονα
Τέλος οι τηλεοπτικές διαφημίσεις με junk food πριν από τις 9μμ στη Βρετανία
Κατηγορίες για συμμετοχή στον φόνο και για τη μητέρα και τον αδερφό της 8χρονης Ναρίν στην Τουρκία
Συνελήφθη 27χρονος Σύρος που πιθανόν σχεδίαζε επίθεση με ματσέτες κατά στρατιωτών
Μετά την υποπαραλλαγή FLERT έρχεται η XEC-Σε έξαρση στην Ευρώπη o κορωνοϊός
Πρώτο κουδούνι με την «Γαλάζια Πατρίδα» στη διδακτέα ύλη στην Τουρκία