Εμμένει ο Κληρίδης στην Επίτροπο για τις έρευνες χωρίς εντάλματα στις Κεντρικές-«Ανεξέλεγκτη εξουσία που δεν προνοείται»

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνει ο Σύνδεσμος Φυλακισμένων σε σχέση με τις έρευνες που διενεργήθηκαν ή διενεργούνται στις Κεντρικές Φυλακές από πλευράς Αστυνομίας, χωρίς όμως την έκδοση σχετικών ενταλμάτων από το Δικαστήριο, ζητώντας από την Επίτροπο Διοικήσεως και Προσωπικών Δεδομένων να εκδώσει έκθεση και να καταδικάζει την στάση της Διεύθυνσης του Σωφρονιστικού Ιδρύματος, τονίζοντας από τη μία πως παραβιάζονται συνταγματικά δικαιώματα και από την άλλη η Αστυνομία μπορεί να επέμβει χωρίς ένταλμα, μόνο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μετά την σχετική καταγγελία του προέδρου του Συνδέσμου, Αλέξανδρου Κληρίδη, η Επίτροπος απευθύνθηκε στην Διεύθυνση Φυλακών, από την οποία, πέραν του ότι ζητούσε τις θέσεις της εντός μιας εβδομάδας, την κάλεσε να επισυνάψει το σχετικό δικαστικό διάταγμα της Αστυνομίας, στην βάση των οποίων έγιναν οι έρευνες, ώστε να επαληθευτεί ή να διαψευστεί ο ισχυρισμός του Συνδέσμου Φυλακισμένων.

Μάλιστα, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, λαμβάνοντας υπόψη δημοσιεύματα πως οι έρευνες από πλευράς Αστυνομίας συνεχίζονται, κάλεσε τη Διεύθυνση όπως ενημερώσει την Επίτροπο, «κατά πόσον οι εν λόγω έρευνες διενεργούνται από µέλη της Αστυνομίας στη βάση σχετικού δικαστικού διατάγματος έρευνας ή από το προσωπικό των Κεντρικών Φυλακών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελία σε Λοττίδη για τα τεκταινόμενα στις Φυλακές-Στο κάδρο έρευνες χωρίς εντάλματα και ομαδική τιμωρία

Δεν υπήρχε όντως ένταλμα, επικαλέστηκε υποστελέχωση

Η απάντηση της Διεύθυνσης των Φυλακών, επιβεβαίωσε πως για την σχετική έρευνα που καταγγέλθηκε δεν υπήρχε σχετικό διάταγμα Δικαστηρίου, λέγοντας περαιτέρω πως αυτή δεν έγινε σε όλες τις πτέρυγες, ενώ απέρριψε τη θέση πως δόθηκαν οδηγίες όπως όλοι ανεξαιρέτως οι κρατούμενοι παρέμεναν στα κελιά τους μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας.

Σε σχέση με την μη έκδοση δικαστικού εντάλματος, ο αναπληρωτής Διευθυντής των Φυλακών προέβαλε τη θέση πως «η έρευνα είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εξουσιών του Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών, όπως αυτές καθορίζονται στους περί Φυλακών Νόμους και Κανονισμούς», ενώ πρόσθεσε πως «το μέγεθος και εύρος των ερευνών που αποφασίζεται κάθε φορά, επαφίεται στη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών».

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως ισχυρίζεται η Διεύθυνση, οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που πραγματοποιούνται και αποσκοπούσαν στη διασφάλιση της ασφάλειας τόσο των κρατουμένων όσο και του προσωπικού, ενώ υποστήριξε πως «οι δε έρευνες είχαν διενεργηθεί από το προσωπικό του Τμήματος Φυλακών, με τη συνδρομή της Αστυνομίας, ένεκα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Τμήμα Φυλακών».

Δεδομένου πως η έρευνα διενεργήθηκε λίγες ημέρες μετά την βομβιστική επίθεση στο όχημα αξιωματικού των Φυλακών, οι κρατούμενοι μέσω του Συνδέσμου τους, κατήγγειλαν ομαδική τιμωρία, αφού είχε ακυρωθεί η τελική γιορτή των μαθημάτων. Μάλιστα, οι κρατούμενοι είχαν ενημερώσει σχετικά τον Σύνδεσμο, πως ο λόγος της ακύρωσης, όπως τους λέχθηκε από την ανώτερη λειτουργό αλλά και άλλους αξιωματικούς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, ήταν λόγω της εγκληματικής ενέργειας σε βάρος δεσμοφύλακα, ενώ είχαν μεταφερθεί στους κρατούμενους και άλλα «μηνύματα».

Ωστόσο, στην απάντηση του ο αναπληρωτής Διευθυντής των Φυλακών, ισχυρίζεται πως δεν ακυρώθηκε αλλά αναβλήθηκε, ανεξαρτήτως πως μέχρι και την ημερομηνία απάντησης του στην Επίτροπο, δεν έχει οριστεί ημερομηνία, όπως ενημερώνουν οι κρατούμενοι τον Σύνδεσμο.

****

Σημειώνεται πως για τις εν λόγω καταγγελίες, παραμένει άγνωστο εάν το Γραφείο της Επιτρόπου πραγματοποίησε περαιτέρω εξετάσεις στις Κεντρικές, πέραν της απάντησης της Διεύθυνσης, ώστε να επαληθευτούν ή να διαψευστούν γεγονότα. Για παράδειγμα, άγνωστο εάν εξετάστηκαν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης από τις πτέρυγες ή εάν λειτουργοί συνομίλησαν με κρατούμενους, ώστε να ακούσουν την δική τους εκδοχή, ειδικότερα από αυτούς που βρίσκονται στις πτέρυγες όπου διενεργήθηκαν έρευνες.

****

Έντονος ο Κληρίδης, ζητά καταδικαστική έκθεση

Η απάντηση της Διεύθυνσης των Φυλακών, δεν ικανοποίησε τον Σύνδεσμο Φυλακισμένων, αντιθέτως, δεδομένου πως υπάρχει επιβεβαίωση για μη έκδοση εντάλματος έρευνας, ζητά έκθεση από την Επίτροπο Διοικήσεως, με την οποία θα καταδικάζονται οι ενέργειες της Κεντρικής Φυλακής. Και αυτό διότι, όπως αναφέρει στην απαντητική του επιστολή ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισμένων και δικηγόρος, Αλέξανδρος Κληρίδης, ο οποίος εμφανίζεται έντονος, η φυλακή δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμπλέκει από μόνη της και κατά βούληση την Αστυνομία σε οποιαδήποτε γενική εργασία θεωρεί ότι πρέπει να γίνει.

«Πόσο μάλλον», όπως αναφέρει, «με την γενική δικαιολογία ότι δεν υπάρχει αρκετός αριθμός δεσμοφυλάκων. Πρόκειται για μια κλασσική περίπτωση παράνομης επέμβασης της Αστυνομίας στο έργο της Κεντρικής Φυλακής και δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση ήταν με την άδεια της Διεύθυνσης των Φυλακών. European Prison Rule 67. Εμπλοκή της αστυνομίας σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την λειτουργία της Κεντρικής Φυλακής θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά από ρητή γραπτή συμφωνία μεταξύ Κεντρικής Φυλακής και Αστυνομίας και μόνο σε ακραία σενάρια ομηρίας και /η εξέγερσης».

Περαιτέρω, στην απαντητική του επιστολή στην Επίτροπο, ο κ. Κληρίδης, υποδεικνύει πως οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί Φυλακής προνοούν για την αναγκαιότητα ρητής αναφοράς στον εθνικό νόμο και κανονισμό ως προς τις περιπτώσεις που επιτρέπεται η έρευνα κελιού και κρατουμένου, κάτι που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει.

«Δυστυχώς αυτό δίνει μια ανεξέλεγκτη εξουσία στη Διεύθυνση της Κεντρικής Φυλακής, η οποία δεν προνοείται στη βάση νόμου ή Κανονισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και διενεργείται μόνο στη βάση εσωτερικών οδηγιών. European Prison Rule 54.2. Πουθενά στον νόμο και κανονισμό, ως έχουν σήμερα, δεν υπάρχει πρόνοια που να επιτρέπει την έρευνα στο κελί των κρατουμένων από την Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών».

Δείχνει παραβίαση δικαιωμάτων

Πέραν των πιο πάνω, ο Αλέξανδρος Κληρίδης τονίζει πως στην απουσία εντάλματος έρευνας της Αστυνομίας αλλά και στην απουσία ύπαρξης του Συμβουλίου Φυλακής, δεν μπορεί να εξετάσει το οποιοδήποτε παράπονο από πλευράς κρατουμένων, οι οποίοι δεν έχουν κανένα απολυτός τρόπο να εξετάσουν και να αμφισβητήσουν την αναγκαιότητα, την αναλογικότητα και τέλος την νομιμότητα αυτών των ερευνών που έχουν γίνει.

«Δεν υπάρχει καμία ασφαλιστική δικλείδα προς αποφυγή της οποιασδήποτε καταχρηστικής εφαρμογής των μέτρων που επιβάλει η διεύθυνση όπως αυτή τα παρουσιάζει. Ο κάθε κρατούμενος διατηρεί το δικαίωμα του στην ιδιωτική ζωή (privacy) και στην αξιοπρέπεια (dignity) και η οποιαδήποτε έρευνα θα πρέπει πάντα να προστατεύει αυτά τα δυο δικαιώματα των κρατουμένων (Nelson Mandela Rules). Ο κάθε κρατούμενος έχει δικαίωμα να αναμένει και απαιτεί από την Διεύθυνση της Φυλακής ότι θα υπάρχει σεβασμός ως προς την ιδιωτικότητα του ίδιου, της περιουσίας του και του χώρου που φυλάει την περιουσία του και ότι η οποιαδήποτε επέμβαση από την Διεύθυνση των Φυλάκων σε αυτά θα περιορίζεται σε εξαιρετικές συνθήκες, οι οποίες επικαλούμενες συνθήκες θα πρέπει να είναι εις γνώση του ιδίου του κρατουμένου για να μπορεί να αντιλαμβάνεται τον λόγω και την ανάγκη της έρευνας».

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισμένων, τονίζει πως οι έρευνες θα πρέπει να καταγράφονται και να εντοπίζονται στους φακέλους του κάθε κρατουμένου, με όλες τις λεπτομέρειες τους, πού, πότε, από ποιους, στη παρουσία ποιων και το αποτέλεσμα αυτών και ποιος ήταν αρχικά ο σκοπός της εν λόγω έρευνας. Απουσία καταγραφής, όπως σημειώνει, και πάλι αποτελεί λανθασμένη πρακτική και επιτρέπει την καταχρηστική εφαρμογή της.

«Η όλη συμπεριφορά της Κεντρικής Φυλακής όπως παρουσιάζεται στα πιο πάνω σημεία 1-5 έχει προκαλέσει ψυχολογικά τραύματα στους φυλακισμένους αφού πλέον θεωρούν ότι ανά πάσα στιγμή χωρίς λόγω και αιτία, οποιαδήποτε μέρα και ώρα της ημέρας, η Αστυνομία θα έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει με την υποστήριξη της Κεντρικής Φυλακής στον προσωπικό τους χώρο για σκοπούς «έρευνας» και οι ίδιοι να μην έχουν το οποιοδήποτε δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν για αυτή την ενέργεια τους».

Σε ότι αφορά την θέση της Διεύθυνσης πως η τελική γιορτή του σχολείου αναβλήθηκε και δεν ακυρώθηκε, ο Αλέξανδρος Κληρίδης απαντά πως «η αναβολή της οποιασδήποτε εκδήλωσης προνοεί ανακοίνωση νέας ημερομηνίας την ημέρα που ανακοινώνεται ότι αυτή θα ''αναβληθεί''. Κάτι που δεν υπήρχε στην παρούσα περίπτωση».

Στη βάση των πιο πάνω, ο κ. Κληρίδης εκφράζει τη θέση πως η Επίτροπος Διοικήσεως θα πρέπει να προβεί σε σχετική έκθεση.

Δειτε Επισης

Νομικοί αναλύουν την απόφαση για παύση του Οδυσσέα-Εντύπωση προκάλεσε η σκληρότητα του λεκτικού
Επιτυχής η πρώτη εθνική άσκηση κυβερνοασφάλειας
Υπό κράτηση άλλοι δύο ύποπτοι για τα επεισόδια στο στάδιο «Αλφαμέγα»
Κατάφερε να ξεγελάσει 23χρονη και να της κλέψει το κινητό-Χειροπέδες σε 25χρονο
Βανδαλισμοί στα γραφεία της Ισότητας στη Λευκωσία (pics)
Μακρά η λίστα ερωτημάτων των κομμάτων για εθελοντική κατάταξη-Χωρίς χρονοδιάγραμμα η κατάθεση Νομοσχεδίου
Η στοχοποίηση της ΚΟΠ, οι ορφανές ευθύνες και η άμεση ταυτοποίηση που δεν λειτούργησε στην ώρα της
Στις «Σειρήνες» της δημόσιας σφαίρας κρίθηκε η παύση Οδυσσέα-Μαρτυρικό υλικό αναρτήσεις, δηλώσεις και απόψεις
Τα 14+1 μέτωπα, τα συμπεράσματα και πώς το Συμβούλιο οδήγησε στην παύση τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Συνελήφθη και 24χρονος για τα επεισόδια στο «Άλφαμεγα»