Δριμύ κατηγορώ σε Αστυνομία για την υπόθεση του 64χρονου-«Έχουν πλήρη άγνοια, δείχνει ανικανότητα»
13:25 - 28 Αυγούστου 2024
Δριμεία επίθεση στην Αστυνομία και το Υφυπουργείο Πρόνοιας, εξαπέλυσαν οι βουλεύτριες του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ρίτα Σούπερμαν και του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου για την υπόθεση με τις ανήλικες που συνελήφθησαν για την υπόθεση ληστείας σε βάρος του 64χρονου και τελικά μία εξ αυτών ήταν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης του φερόμενου θύματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ύποπτος για σεξουαλική κακοποίηση και των τριών ανήλικων ο 64χρονος-Τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση
Σε δηλώσεις τους στην κρατική τηλεόραση, οι δύο βουλεύτριες επέκριναν τους χειρισμούς της Αστυνομίας σε σχέση με την υπόθεση και τις ενέργειες που έγιναν, ενώ τόνισαν ότι ενδεχομένως η καταγγελία του 64χρονου να ήταν ψευδής, ώστε να ασκήσει πίεση στα θύματα.
Τόνισαν εξάλλου ότι το θέμα με τις ανήλικες θα τεθεί στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να κληθούν όλοι οι αρμόδιοι και να ενημερώσουν τι έπραξαν στην συγκεκριμένη υπόθεση. Ουσιαστικά, η συζήτηση θα αφορά τις παιδικές στέγες, ωστόσο θα προστεθεί η συγκεκριμένη υπόθεση στην ατζέντα και θα τεθεί στην Επιτροπή στη δεύτερη συνεδρία τους μετά το άνοιγμα της Βουλής, ώστε να ενημερωθούν από τους αρμόδιους.
Σε δηλώσεις της, η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, επιτέθηκε ευθέως στον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, λέγοντας ότι «με βάση το Σύνταγμα πρέπει να βρούμε κατάλληλη μαρτυρία. Φαίνεται ότι έχουν πλήρη άγνοια για το πως χειρίζονται τις υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Είναι υπόχρεη η Αστυνομία κι αυτό κάναμε τέσσερα χρόνια πριν για να δέσει μια υπόθεσή με μια άλλη μαρτυρία. Αυτό δείχνει ανικανότητα».
Σημείωσε ακόμη ότι «φώναζε το γεγονός από μόνο του για τον 64χρονο. Τι έκανε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, έδινε πατρικές συμβουλές στη 16χρονη ή στην 15χρονη; Πρέπει να λογοδοτήσει το κράτος, διότι παρότι βρίσκονταν υπό την κηδεμονία του κράτους αυτά τα άτομα, τα βλέπουμε να εμπλέκονται σε ποινικά αδικήματα και σε θυματοποίηση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χειροπέδες σε 17χρονο για τη ληστεία του 64χρονου-Στο κάδρο των καταζητούμενων άλλοι τρεις
Αυτό που μας ξενίζει, επίσης, συνέχισε η κ. Σούπερμαν, «είναι η σιγή ιχθύος του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων. Αναγνωρίστηκε με κόπο και με μόχθο η σεξουαλική εκμετάλλευση και βγαίνει το Γραφείο και δηλώνει ότι δεν υπάρχει εμπορία προσώπων. Για μένα εξόφθαλμα υπάρχει. Έπρεπε να το διερευνήσει, δεν μπορεί να ασχολείται μόνο με υποθέσεις εργασιακής εκμετάλλευσης, να κάνει εφόδους σε φάρμες και να μας λέει ότι διερευνά ποινικά αδικήματα».
Επισήμανε ακόμα πως, «υπάρχει πρόνοια στον Νόμο περί καταπολέμησης εμπορίας προσώπων, που λέει ότι σε περίπτωση που το θύμα προβαίνει σε διάπραξη ποινικού αδικήματος, λόγω της θυματοποίησής του, στην προκειμένη η ληστεία, δεν διώκεται ποινικά. Ελπίζω στην πορεία να αποσυρθούν η κατηγορία για τη ληστεία σε σχέση με τις ανήλικες, εφόσον αποδειχθούν οι καταγγελίες για σεξουαλική εκμετάλλευση. Είναι ξεκάθαρη υπόθεση εμπορίας προσώπων, δεν έχω καμία αμφιβολία».
Όπως υπέδειξε, «την πορεία που διετέλεσα υπεύθυνη το Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, θύμα είχε προκαλέσει πραγματική σωματική βλάβη, την ώρα που προσπαθούσε να ξεφύγει από τον θύτη και να σώσει τη ζωή της. Δεν διώχθηκε ποινικά με βάση το συγκεκριμένο άρθρο».
Εξέφρασε εξάλλου την άποψη ότι πρέπει να διερευνηθεί το αδίκημα της ληστείας, αλλά ο φάκελος θα πρέπει να παραδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα, με την εισήγηση να μην διωχθούν ποινικά, με βάση το άρθρο για το Νόμο περί εμπορίας προσώπων.
«Επίσης, η Αστυνομία και το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, έπρεπε να γνωρίζουν ότι οι θύτες, όταν τα βρίσκουν σκούρα προβαίνουν σε ψεύτικες καταγγελίες. Δεν είναι η πρώτη φορά που το είδαμε. Παίρνουν και συμβουλές για αυτά. Εμένα περνά από το μυαλό μου κι αυτό. Η Αστυνομία επιλέγει να διερευνά μόνο τα απλά αδικήματα, όπως κλοπές και ληστείες και δεν ενδιαφέρεται τι κρύβεται πίσω κι αν υπάρχουν θύματα», κατέληξε η κ. Σούπερμαν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θύματα του 64χρονου, θύματα και ανάποδης διερεύνησης της Αστυνομίας οι ανήλικες
Από την πλευρά της, η κ. Χαραλαμπίδου αφού είπε ότι επικοινώνησε με την υπεύθυνη της Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Ευάλωτων Προσώπων, Κυριακή Λαμπριανίδου, η οποία τη διαβεβαίωσε ότι προσεγγίζουν την υπόθεση με κάθε ευαισθησία, ενώ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι το Υφυπουργείο Πρόνοιας δεν τοποθετήθηκε για τα όσα τεκταίνονται γύρω από τις παιδικές στέγες.
«Συμφωνώ με την κ. Σούπερμαν, ότι από τη στιγμή που στην υπόθεση εμπλέκονται ευάλωτα πρόσωπα, υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις τις οποίες η Αστυνομία πρέπει να ακολουθήσει. Δεν μπορώ να κρίνω τους χειρισμούς εάν δεν τους φέρω ενώπιον μας. Το θέμα για τις παιδικές στέγες είναι εγγεγραμμένο, αλλά θα το επαναφέρουμε στη δεύτερη συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής».
Είπε επίσης για το Υφυπουργείο Πρόνοιας ότι «γνωρίζουν πως ανήλικα ή νεαρά κορίτσια, είναι έρμαιο σε εμπόρους τα οποία διακινούν. Έχουμε θέσει κατ’ επανάληψη τα ζητήματα εποπτείας. Είναι ένα πράγμα η υπόθεση και είναι άλλο θέμα η διαχρονική αδυναμία του συστήματος να προστατεύσουν αυτά τα παιδιά».