Η νομιμότητα κατοχής ταυτόχρονα τριών θέσεων στην Αστυνομία

Από την 26/8/2024 ο Αναπληρωτής Αστυνόμος ΄Β κ. Χρίστος Ανδρέου παράλληλα με τα καθήκοντα του ως Διευθυντής Υποδιεύθυνσης Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων και Κοινωνικής Ευθύνης τα οποία διέπονται από την Α.Δ.1/107 με τίτλο «ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» και τελευταία ημερομηνία τροποποίησης 28/6/2024 θα εκτελεί κατόπιν οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας, προσωρινά, και καθήκοντα Διευθυντή Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού και Διευθυντή Δ.Ε.Π.&Ε.

Το θέμα Αξιωματικός Αστυνομίας να κατέχει ταυτόχρονα πέραν της μιας θέσεως υποδεικνύει καταρχήν, πρόβλημα εύρεσης άλλων ικανών αξιωματικών να αναλάβουν τα συγκεκριμένα τμήματα είτε προσωρινά είτε μόνιμα.

Το νομικό ερώτημα που εύλογα προκύπτει. Είναι νόμιμη η εκτέλεση, έστω και προσωρινά, των συγκεκριμένων καθηκόντων από τον κ. Ανδρέου;

Τα οποιαδήποτε καθήκοντα ανατεθούν σε μέλος της Αστυνομίας και η εκτέλεση αυτών διέπονται από Αστυνομικές Διατάξεις. Δηλαδή από διάταξη ή διαταγή (συνήθως γραπτή) που εκδίδεται από τον Αρχηγό Αστυνομίας για την ευταξία και τη χρηστή διοίκηση της Αστυνομίας και την καθοδήγηση των μελών της Αστυνομίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους (βλέπε άρθρο 2 του περί Αστυνομίας νόμου)

Η θέση του Διευθυντή Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού. Στην Α.Δ.1/107 στην παράγραφο 3 με πλαγιότιτλο «ΔΙΟΙΚΗΣΗ» καθορίζει ότι η Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΔΑΔ), στελεχώνεται διοικητικά από τους: (1) Διευθυντή. Ο Διευθυντής της Δ.Α.Δ. είναι Ανώτερος Αξιωματικός, ο οποίος είναι υπόλογος στον Αρχηγό Αστυνομίας, μέσω του Β/Αρχηγού (Διοίκησης και Εκπαίδευσης).

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του περί Αστυνομίας νόμου, Ανώτερος αξιωματικός σημαίνει κάθε μέλος της Αστυνομίας βαθμού Αστυνόμου Β΄ και ανώτερου.

Η θέση του Διευθυντή Δ.Ε.Π.&Ε. Στην Α.Δ.1/86 με τίτλο «ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ & ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ (Δ.Ε.Π.&.Ε.)», στην 1η παράγραφο με πλαγιότιτλο «ΔΙΟΙΚΗΣΗ» καθορίζεται ότι η Διεύθυνση Επαγγελματικών Προτύπων & Επιθεωρήσεων (Δ.Ε.Π.&Ε.), διοικείται από Ανώτερο Αξιωματικό ο οποίος υπάγεται διοικητικά και επιχειρησιακά στον Υπαρχηγό Αστυνομίας.

Δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε ανάθεση από τον Αρχηγό Αστυνομίας σε «Αξιωματικό» και όχι «Ανώτερο Αξιωματικό», την προσωρινή εκτέλεση καθηκόντων που δεν προνοούνται από τον βαθμό που κατέχει, παραβιάζοντας τόσο ο Αρχηγός Αστυνομίας όσο και ο εν λόγω Αξιωματικός τις εν λόγω Αστυνομικές Διατάξεις.

Όταν Αστυνομικός παραβιάσει Αστυνομική Διάταξη, διαπράττει πειθαρχικό παράπτωμα και στην περίπτωση που η έκνομη δράση του μέλους της Αστυνομίας αποκαλυφθεί τότε ενδέχεται εναντίον του να εγερθεί πειθαρχική έρευνα και ενδέχεται να καταλήξει σε πειθαρχική δίκη με ενδεχόμενες κυρώσεις.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που όχι Αστυνομικός αλλά Αξιωματικός της Αστυνομίας παραβιάσει Αστυνομική Διάταξη;

Η αντιμετώπιση εκ των πραγματικών γεγονότων, ως έχουν αναφερθεί πιο πάνω, δεν είναι η ίδια.

Δικαιούται ο Αρχηγός Αστυνομίας να παραβιάζει Αστυνομικές Διατάξεις; Η απάντηση στο ρητορικό ερώτημα είναι αρνητική.

Είναι νόμιμη η εκτέλεση, έστω και προσωρινά, των συγκεκριμένων καθηκόντων από τον κ. Ανδρέου; Η απάντηση στο ερώτημα είναι αρνητική, σύμφωνα με τις πρόνοιες των συγκεκριμένων Αστυνομικών Διατάξεων.

*Δικηγόρος, Δημήτρης Απαισιώτης

Δειτε Επισης

Καιρός να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας
Πενήντα χρόνια μετά-Μνήμη Δώρου Λοΐζου
Η ακύρωση του GSI θα είναι μια κολοσσιαία στρατηγική αποτυχία
Όταν η Αστυνομία συνεχίζει να παρανομεί, το φαινόμενο της δυστροπίας της Διοικήσεως στην εκτέλεση ακυρωτικών αποφάσεων
«Δαμαί εγεννήθηκα, δαμαί εν να πεθάνω»
Μια από τα ίδια. Ο χορός των προαγωγών στην Αστυνομία και η απόρριψη τους από το Δικαστήριο καλά κρατεί
Το παράνομο της Τουρκικής Εισβολής
Μια βιωματική εμπειρία και μια προσωπική άποψη/παρέμβαση για τον ΔΗΣΥ-«Παρθενογένεση» η μόνη λύση
Η επιστολή του Υπαρχηγού ΓΕΕΦ: Πιο σοβαρές οι προεκτάσεις της απ' ό,τι φαίνεται
Βιασμός μεταξύ συζύγων–Συζυγικό καθήκον