Δύο χρόνια μετά ξεκινά από την αρχή η πολύκροτη υπόθεση «Al Jazeera»

Ξανά ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας θα βρεθούν οι τρεις κατηγορούμενοι στην ποινική υπόθεση, που αφορά τόσο στο ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου «Al Jazeera», όσο και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, στη βάση του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου.

Η πολύκροτη υπόθεση έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 7 Οκτωβρίου του 2024, στις 09:00.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνη και ο εκ των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας του κ. Τζιοβάνη, Αντώνης Αντωνίου.

Και οι τρεις αντιμετωπίζουν κατηγορίες, που αφορούν στα αδικήματα συνωμοσίας για καταδολίευση της Δημοκρατίας και επηρεασμό δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του Νόμου, που κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς.

Σημειώνεται πως ο δικηγόρος Αντρέας Πιττάτζιης, ο οποίος ήταν ένας εκ των κατηγορουμένων, απαλλάχθηκε στις 11 Οκτώβριου του 2023 από το κατηγορητήριο

Η συνέχεια της υπόθεσης ενώπιον της δικαστικής αίθουσας θα συνεχιστεί πλέον με τον Αντρέα Πιττάτζιη να εμφανίζεται ως δικηγόρος του κατηγορούμενου, Αντώνη Αντωνίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας προχώρησε τον Ιούνιο του 2023 στην αναστολή της συγκεκριμένης ποινικής υπόθεσης, η οποία ακολούθως επανακαταχωρήθηκε.

Η υπόθεση είχε αποσυρθεί, λόγω της αλλαγής της σύνθεσης του Δικαστηρίου, αφού στις 30 Ιανουαρίου του 2023 ανακοινώθηκαν οι διορισμοί των Δικαστών του νεοσύστατου Εφετείου, μεταξύ των οποίων ήταν και ο τότε Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, Σταύρος Σταύρου.

Το Εφετείο ανέλαβε καθήκοντα από την 1η Ιουλίου του 2023.

Η καταχώριση της υπόθεσης είχε γίνει αρχικά στα μέσα Ιουλίου του 2022 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με σκοπό την παραπομπή της στο Κακουργιοδικείο.

Η έρευνα που διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, μετά τις αποκαλύψεις του βίντεο του δικτύου Al Jazeera, κράτησε πάνω από ένα χρόνο και επεκτάθηκε στο εξωτερικό, όπου λήφθηκαν καταθέσεις και στοιχεία.

Επίσης, εξετάστηκαν χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα που εντοπίστηκαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των υπό κατηγορία προσώπων.

H δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο τον Οκτώβριο του 2020 από το δίκτυο Al Jazeera οδήγησε στην απόσυρση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος από την Κυβέρνηση.

Πηγη: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νομικοί αναλύουν την απόφαση για παύση του Οδυσσέα-Εντύπωση προκάλεσε η σκληρότητα του λεκτικού
Επιτυχής η πρώτη εθνική άσκηση κυβερνοασφάλειας
Υπό κράτηση άλλοι δύο ύποπτοι για τα επεισόδια στο στάδιο «Αλφαμέγα»
Κατάφερε να ξεγελάσει 23χρονη και να της κλέψει το κινητό-Χειροπέδες σε 25χρονο
Βανδαλισμοί στα γραφεία της Ισότητας στη Λευκωσία (pics)
Μακρά η λίστα ερωτημάτων των κομμάτων για εθελοντική κατάταξη-Χωρίς χρονοδιάγραμμα η κατάθεση Νομοσχεδίου
Η στοχοποίηση της ΚΟΠ, οι ορφανές ευθύνες και η άμεση ταυτοποίηση που δεν λειτούργησε στην ώρα της
Στις «Σειρήνες» της δημόσιας σφαίρας κρίθηκε η παύση Οδυσσέα-Μαρτυρικό υλικό αναρτήσεις, δηλώσεις και απόψεις
Τα 14+1 μέτωπα, τα συμπεράσματα και πώς το Συμβούλιο οδήγησε στην παύση τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Οι... μνηστήρες περιμένουν Οδυσσέα-Τα κρυφά χαμόγελα, οι φήμες διαρκείας και τα πολιτικά σενάρια