Θύματα του 64χρονου, θύματα και ανάποδης διερεύνησης της Αστυνομίας οι ανήλικες

Μετά την αρχική… μπουγάδα της Αστυνομίας, που παρουσίασε τον 64χρονο ως θύμα των αδίστακτων «γκάνγκστερ» ανήλικων κοριτσιών και τις επικρίσεις που ακολούθησαν από τα ΜΜΕ, άρχισαν να αποκαλύπτονται οι πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης που η Αστυνομία νόμιζε πως ήταν μια απλή, συνηθισμένη ληστεία.

Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης κατά του 64χρονου για σεξουαλικής φύσεως αδικήματα, κάτι που η κοινή λογική έλεγε πως θα έπρεπε να ήταν το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να διερευνηθεί, με βάση τους ισχυρισμούς που έδωσε στην Αστυνομία. Αντί, ωστόσο, οι εκπαιδευμένοι, κατά τα άλλα αστυνομικοί, να δώσουν έμφαση στη σχέση που μπορεί να είχε με ανήλικες πενήντα χρόνια μικρότερές του, κάνοντας την απαραίτητη ιεράρχηση, τάχιστα κίνησαν τις διαδικασίες εναντίον των παιδιών, ενώ δημοσιοποιήσαν και την υπόθεση, τρομοκρατώντας και στιγματίζοντας πρόσωπα που οι ενδείξεις ήταν πως είναι πιθανά θύματα. Κυρίως, όμως, τους έστειλαν το μήνυμα ότι οι Αρχές δεν είναι σύμμαχοι αλλά διώκτες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένταλμα σύλληψης για σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων για το «θύμα» της ληστείας στη Λεμεσό

Το ΤΑΕ Λεμεσού ήξερε από την πρώτη στιγμή πως στην υπόθεση εμπλέκονταν τουλάχιστον δύο ανήλικα πρόσωπα, γεγονός που από μόνο του απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Δεδομένου, μάλιστα, ότι πρόκειται για παιδιά που βρίσκονται υπό την επιμέλεια του κράτους, εκ των πραγμάτων σήμαινε πως πρόκειται για ευάλωτα άτομα. Το γεγονός, δε, πως τουλάχιστον ένα εξ’ αυτών βρέθηκε νύχτα σε δωμάτιο ξενοδοχείου με έναν τόσο μεγαλύτερο άντρα, θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό στο ΤΑΕ πως αυτή δεν είναι μια καθημερινή υπόθεση ληστείας, αλλά μια υπόθεση η οποία έπρεπε να τύχει χειρισμού από τα εξειδικευμένα τμήματα, που διερευνούν ζητήματα που αφορούν ευάλωτα πρόσωπα, σεξουαλική κακοποίηση και τραφικινγκ. Επέλεξε, ωστόσο, χωρίς να έχει πρώτα ολοκληρωμένη εικόνα, να προχωρήσει με τις συλλήψεις των ανηλίκων.

Με λίγα λόγια, αντί η Αστυνομία να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας για τις ανήλικες, ώστε να μπορέσουν να την εμπιστευτούν και να πουν τι ακριβώς συνέβη, τους πέρασε χειροπέδες στη βάση ισχυρισμών ενός προσώπου που σήμερα διερευνάται ως ύποπτος για σοβαρότατα αδικήματα . Ενός προσώπου που ενδεχομένως να είχε και άλλο κίνητρο να προβεί στην συγκεκριμένη καταγγελία, πέραν της ληστείας. Είναι πολύ σημαντικό να κερδίζεται η εμπιστοσύνη πιθανών θυμάτων, ώστε να νοιώθουν άνετα και να μιλούν. Και αυτή την ευκαιρία την έχασε η Αστυνομία, με τους αρχικούς της χειρισμούς, με αποτέλεσμα να καταστεί πολύ δυσκολότερο το έργο της, αφού οι ανήλικες τέθηκαν στο στόχαστρο και είχε ήδη διαμορφωθεί στη δημόσια σφαίρα αφήγημα εναντίον τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι χειροπέδες σε 15χρονα είναι σύμβολο συντριπτικής και συνολικής αποτυχίας

Όταν ένα ευάλωτο πρόσωπο βρίσκεται σε κίνδυνο ή είναι πιθανό θύμα, όπως ήταν από την πρώτη στιγμή οι ενδείξεις σε αυτή την υπόθεση και πλέον και η επίσημη κατεύθυνση των ερευνών, εξετάζεται πρώτα αυτή η πτυχή και όλα τα υπόλοιπα έπονται. Ωστόσο, γνωρίζουμε από τα ίδια τα γεγονότα, αφού δύο ανήλικες και μία πολύ νεαρή ενήλικη γυναικά τελούν αυτή τη στιγμή υπό κράτηση, πως όλα έγιναν ανάποδα. Ξεκίνησαν, δηλαδή, τις έρευνες με τα παιδιά στη θέση του φερόμενου δράστη και του 64χρονου στη θέση του θύματος και όλες οι αρχικές ενέργειες έγιναν σε αυτή τη βάση.

Δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό διερευνήθηκαν οι ισχυρισμοί του 64χρονου εις βάθος και κρίθηκε αξιόπιστος. Δεδομένου, όμως, ότι η είδηση είχε δοθεί στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά την διάπραξη της ληστείας και είχε μεσολαβήσει και η μετάβασή του στο νοσοκομείο, ο χρόνος μάλλον ήταν πολύ λίγος ώστε να ζητηθούν και να ελεγχθούν τα κλειστά κυκλώματα, ιδιαίτερα μέσα στη μέση της νύχτας. Ήταν, επίσης, πολύ λίγος για να διαπιστωθεί η προέλευση και η κατοχή των μετρητών που δήλωσε ότι του έκλεψαν, το οποίο αποτελεί ένα ασυνήθιστα μεγάλο ποσό στις μέρες μας και να διερευνηθεί γιατί μετέφερε πέντε χιλιάδες ευρώ μαζί του για να πληρώσει το φαγητό τριών ατόμων σε ταχυφαγείο. Επίσης δεν προλάβαιναν να διερευνήσουν πού γνώριζε η ανήλικη ότι βρισκόταν στο συγκεκριμένο δωμάτιο ξενοδοχείου ο 64χρονος, αν όντως αποτάθηκε σε αυτόν για φαγητό και όχι στον χώρο διαμονής της και αν γνώριζε κάποιος ότι η ίδια αλλά και η άλλη ανήλικη βρίσκονταν με το εν λόγω πρόσωπο μέσα στα μεσάνυχτα. Δεδομένου ότι άλλες υποθέσεις κάνει μήνες ολόκληρους να τις διερευνήσει η Αστυνομία, είναι απορίας άξιον πότε πρόλαβε να τα μάθει όλα αυτά και να κρίνει πως οι ευάλωτες ανήλικες ήταν οι θύτες και έπρεπε άμεσα να συλληφθούν και ο 64χρονος ενήλικας το θύμα τους.

Εάν τα πρωτόκολλα για τους χειρισμούς τέτοιων υποθέσεων είναι ανεπαρκή, θα έπρεπε να είχε ήδη θορυβηθεί η ηγεσία της Αστυνομίας, ώστε να αλλάξουν. Εάν, όμως, κρίνονται επαρκή, θα έπρεπε ήδη να αναζητηθούν ευθύνες για το γεγονός πως δεν εφαρμόστηκαν πλήρως σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζήτησε έκθεση γεγονότων για την υπόθεση με τις ανήλικες η Μιχαηλίδου-Θέτει θέμα για στέγες

Δειτε Επισης

Άλλες δυο συλλήψεις για τα επεισόδια στο στάδιο «Άλφαμέγα»-Στους επτά συνολικά οι συλληφθέντες
Χειροπέδες σε 26χρονο άστεγο στη Λεμεσό-Κτύπησε το κουδούνι οικίας και στη συνέχεια επιχείρησε να το διαρρήξει
Απορρίφθηκαν οι εφέσεις εναντίον της ανάκλησης απαλλοτρίωσης γης, για κατασκευή του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Φωτιά σε όχημα και σε υπόστεγο κτηνοτροφικής μονάδας-Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εμπρησμού
Σύλληψη δυο προσώπων για κατοχή ναρκωτικών στην Πάφο
Χειροπέδες σε 34χρονο για τα επεισόδια στο Άλφαμεγα
Χειροπέδες σε 38χρονο για κλοπή δυο φορτηγών στη Λάρνακα
Κατήγγειλαν κλοπή περιουσίας από Ησαΐα οι μοναχοί-Τρέχουν οι διαδικασίες για εξεύρεση εμπειρογνώμονα από Συνοδικό
Στην ίδια έδρα ΚΟΠ και Σωματεία, ούτε λόγος για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-Μπαίνουν στο... VAR για αποφάσεις
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του 17χρονος-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία