Διαφορετική ανάγνωση Πυροσβεστικής για την έκθεση της Eurostat-Φτωχό το budget για πυροπροστασία

Διαφορετική είναι η ανάγνωση της έκθεσης της Eurostat για τη μείωση που παρατηρείται σε προσωπικό, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο από τη Διεύθυνση της Πυροσβεστικής, όσο και από τον Σύνδεσμο Πυροσβεστών, οι οποίοι θέτουν θέμα για τον τρόπο που έγινε ο υπολογισμός των πυροσβεστών από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρά τον αυξημένο κίνδυνο φωτιάς, η Κύπρος έχει από τις μεγαλύτερες μειώσεις στον αριθμό πυροσβεστών

Στην έκθεση της η Eurostat καταγράφει ότι σε όλη την Ε.Ε. εργοδοτούνταν 362,400 πυροσβέστες το 2023, αριθμός ο οποίος είναι κατά 3,200 άτομα αυξημένος σε σχέση με το 2022, όταν έγινε η προηγούμενη ανάλυση. Όπως εξηγεί, η χώρα μας, μαζί με την Ελλάδα και την Ιταλία, είναι οι τρεις που καταγράφουν μειώσεις, παρά το γεγονός ότι είναι εκ των χωρών που βίωσαν τεράστιες πυρκαγιές κατά το συγκεκριμένο έτος. Ειδικότερα για την Κύπρο, αναφέρεται ότι καταγράφηκε μείωση 561 πυροσβεστών το 2023, (1400 από 1961 το 2022), που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 28,6%.

Θέση τόσο της Διεύθυνσης της Πυροσβεστικής, όσο και του Συνδέσμου Πυροσβεστών, είναι πως οι αριθμοί που παρουσιάστηκαν από την Eurostat δεν είναι ορθοί κι αυτό διότι, στα 1400 άτομα που υπολογίζονται, συμπεριλαμβάνονται και οι δασοπυροσβέστες, οι οποίοι όμως ανήκουν στο Τμήμα Δασών και είναι διαφορετικό Τμήμα από την Πυροσβεστική.

Όπως αναφέρθηκε στον REPORTER, από αρμόδια πηγή, ο λόγος είναι διότι στις πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πυροσβέστες και δασοπυροσβέστες είναι ενιαία τμήματα και δεν διαχωρίζονται όπως στην Κύπρο. Όπως εξήγησε η ίδια πηγή, σήμερα στην Κύπρο εργάζονται 936 πυροσβέστες, αριθμός αρκετά καλός, με δεδομένο ότι πρόσφατα υπήρξαν νέες προσλήψεις στην Υπηρεσία.

Σε υπόδειξη πως με βάση τα δεδομένα και τους αριθμούς που παραθέτει η Πυροσβεστική, συγκριτικά με τον αριθμό που δίδει η Eurostat, σημαίνει πως το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο, η ίδια πηγή τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού θεωρούν ότι είναι με το σημερινό προσωπικό υπάρχει επάρκεια και καλύπτονται οι ανάγκες.

firefighters-employment-age-2023

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πυροσβεστών Κύπρου, Κώστας Ολύμπιος, εξήγησε πως επικοινώνησαν με την Εurostat και τους εξήγησαν ότι ο αριθμός 1400 πυροσβέστες, δεν απεικονίζει την πραγματικότητα.

«Μας εξήγησαν ότι ακολουθούν τις οδηγίες της Ε.Ε. Η λέξη πυροσβέστης στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζει και τους δασοπυροσβέστες. Είμαστε ευτυχείς που κάναμε τις προσλήψεις τον Ιούνιο. Οι 250 νέοι συνάδελφοι που προσλήφθηκαν αντιστοιχούν στο 38% της υφιστάμενης δύναμης. Γίνονται ενέργειες για να προσληφθούν κι άλλοι εξ όσων γνωρίζω και πλέον είμαστε σε καλή κατάσταση. Θεωρούμε ότι είμαστε υπολογίσμοι πλέον».

Σημείωσε εξάλλου πως «μπήκαμε σε μια σωστή γραμμή και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το έργο μας, όπως το κάναμε κι όταν ήμασταν λιγότεροι σε αριθμό. Εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας, που είναι να βοηθούμε τον κόσμο».

Τόνισε εξάλλου πως «είναι σημαντικό ωστόσο ότι ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο ανοίγουν σταθμοί, όπως για παράδειγμα της Αγίας Νάπας, λόγω του μεγάλου πληθυσμού που υπάρχει στην περιοχή. Επίσης προχωρά η Μαρίνα Λάρνακας και Αγίας Νάπας, που θα χρειαστούμε κόσμο να στελεχώσουν τους σταθμούς λόγω αυτών των μεγάλων έργων που θα μαζεύουν πολύ κόσμο».

Περίπου 39 εκατομμύρια οι δαπάνες για πυρόσβεση

Σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat, το 2022, οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης για «υπηρεσίες πυροπροστασίας» στις 27 χώρες της ΕΕ ανήλθαν σε 37,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αντικατοπτρίζοντας αύξηση 7,8% από το 2021 (35,1 δισεκατομμύρια ευρώ).

Το μερίδιο των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης στην ΕΕ για υπηρεσίες πυροπροστασίας ήταν 0,5%. Συνολικά, οι κρατικές δαπάνες για υπηρεσίες πυροπροστασίας παρέμειναν σταθερές στο 0,5% των συνολικών δαπανών από το 2016.

Στην Κύπρο, οι δαπάνες κυμαίνονται λίγο κάτω από το μέσο όρο, αφού δαπανήθηκε το 0,4% των συνολικών δαπανών που σε πραγματικούς αριθμούς ανέρχεται στα 38,7 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως φαίνεται από την ανάλυση της Eurostat, το ποσό που δαπανήθηκε από την Κυβέρνηση, είναι το τρίτο χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω μόνο από τη Μάλτα που ξόδεψε 18,2 εκατομμύρια και την Ισλανδία που ξόδεψε 26,7 εκατομμύρια ευρώ.

firefighters-government-expenditure-2023

Εκκρεμεί το Εrasmus πυροσβεστών στην Ε.Ε.

Στο μεταξύ, όπως εξήγησε ο κ. Ολύμπιος, εκκρεμεί ακόμα η εισήγηση για Erasmus μεταξύ πυροσβεστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από εισήγηση που έκαναν χώρες της βόρειας Ευρώπης και οι οποίοι χρειάζονται την εμπειρία και την τεχνογνωσία των νότιων χωρών, όπως η Κύπρος, που έχουν μεγάλη εμπειρία σε πυρκαγιές.

«Πριν τρία χρόνια, οι βορειοευρωπαίοι δεν ήθελαν να κάνουμε ευρωπαϊκό συνασπισμό για την πυρόσβεση και τώρα που έχουν δασικές πυρκαγιές, εισηγήθηκαν να γίνει ο συνασπισμός και να υπάρξει ανταλλαγή με Erasmus».

Τόνισε ότι «οι βορειοευρωπαίοι ποντάρουν πολύ πλέον στις μεσογειακές χώρες που έχουν εμπειρία στις πυρκαγιές. Θέλουμε να συνεργαζόμαστε γιατί μας βοηθά όλους αυτή η ενέργεια».

Δειτε Επισης

Βλάβη σε πλυντήριο προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στο Φρέναρος-Εξήλθαν έγκαιρα οι ένοικοι
Νεκρός κάτω από το όχημα του εντοπίστηκε 58χρονος στη Λεμεσό-Ατύχημα δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις
Κατάδικος αλλά έξω υπό όρους ο 26χρονος που βοήθησε «Κομμωτή»-Μιλούσαν μέσω Instagram, παραδέχθηκε αλλά...
Στις ελεύθερες περιοχές δείχνει τον «Κομμωτή» το στίγμα του κινητού του-Αγώνας δρόμου και... κρυφτούλι με την Αστυνομία
Εκτεθειμένη ξανά η Αστυνομία, «απογυμνωμένη μαρτυρία» για πατέρα και φίλο-Αφέθηκαν ελεύθεροι, παραδέχθηκε ο 26χρονος
Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται 31χρονος μοτοσικλετιστής μετά από τροχαίο στην Περιστερώνα
Απουσιάζει εδώ και οκτώ ημέρες από το χώρο διαμονής του στην Κακοπετριά 38χρονος
Συνελήφθη στην Κύπρο 35χρονος καταζητούμενος για υπόθεση απαγωγής στη Γερμανία
Πυροβολισμοί κατά καφενείου στην Πάφο-ψάχνουν κίνητρο και δράστη οι Αρχές
Ξεκαθαρίζει το σκηνικό για εθελοντική κατάταξη-Tα κίνητρα που θα προωθήσει το Υπουργείο Άμυνας