Κόλλησε η βελόνα στα κατεχόμενα-«Δεν αλλάζει στάση στο Κυπριακό η Τουρκία»

Ο «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει στάση στο Κυπριακό, ενώ τόνισε ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας δεν θα πρέπει να συνδέονται με το Κυπριακό.

«Στο πλαίσιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17-18 Απριλίου 2024, τονίστηκε ότι είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ να αναπτύξει μια σχέση συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους με την Τουρκία. Είναι γνωστό ότι ούτε η θέση της Τουρκίας ούτε της πλευράς της 'τδβκ' για το Κυπριακό έχει αλλάξει σε αυτό το στάδιο», ανέφερε ο κ. Ερτουγρούλογλου,όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα.

Ο κ. Ερτουγρούλογλου, αναφερόμενος στην επικείμενη άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich) στις Βρυξέλλες, είπε ότι η αποδοχή της πρόκλησης από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δεν συνιστά αλλαγή στάσης στο Κυπριακό, αλλά αντικατοπτρίζει την ανάγκη για διάλογο σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Κατηγόρησε την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτή ευθύνεται για το αδιέξοδο στο Κυπριακό και την ομηρία των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας από τις «ελληνικές αξιώσεις». Υποστήριξε μάλιστα ότι η ΕΕ πιέστηκε να «ανάψει το πράσινο φως» για την πρόσκληση προς τον κ. Φιντάν λόγω των στρατηγικών της συμφερόντων και της ανάγκης διαλόγου με την Τουρκία.

Ο κ. Ερτουγρούλογλου υποβάθμισε την πιθανότητα συνάντησης κ. Φιντάν με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τέλος, επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, βασισμένης στην «ισότητα» και στην «κυριαρχία» των δύο «λαών».

"Κυριαρχική ισότητα" και "ισότιμο διεθνές καθεστώς" δεν εμποδίζουν ένταξη Τ/κ στην ΕΕ, είπε ο Χασίπογλου

Ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), Ογουζχάν Χασίπογλου, είπε, σε δηλώσεις του, ότι «οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς τους, τα οποία αποτελούν τα πιο θεμελιώδη δικαιώματά τους» και ισχυρίστηκε ότι αυτά δεν αποτελούν εμπόδιο για ένταξή τους στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κίπρις», όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα της Kıbrıs TV, ο κ. Χασίπολγου αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου ότι «οι Τουρκοκύπριοι θα στερηθούν τα δικαιώματά τους στην ΕΕ αν τεθεί σε ισχύ η λύση δυο κρατών» και ισχυρίστηκε ότι, δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια οι δηλώσεις του κ. Κόμπου περί καταστροφικών συνεπειών για όλους, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, από την προσέγγιση για λύση δύο κρατών και περί αυτόματης απώλειας της ιδιότητας των Τουρκοκυπρίων ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Ανέφερε, ακόμα ότι, σε περίπτωση που επιτευχθεί λύση «δυο κρατών», το πρώτο πράγμα που θα αμφισβητηθεί θα είναι η ένταξη της «ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, στην ΕΕ.

Σημειώνοντας ότι το Κυπριακό αποτελεί ένα από τα εμπόδια ενώπιον της Τουρκίας όσον αφορά στην ενταξιακή της πορεία, ο κ. Χασίπογλου υποστήριξε ότι «η υλοποίηση μιας λύσης δυο κρατών στην Κύπρο, θα επιφέρει κέρδος στην Τουρκία όσον αφορά στην ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα
Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα
Κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση
Οι... μνηστήρες περιμένουν Οδυσσέα-Τα κρυφά χαμόγελα, οι φήμες διαρκείας και τα πολιτικά σενάρια