Ζήτησε έκθεση γεγονότων για την υπόθεση με τις ανήλικες η Μιχαηλίδου-Θέτει θέμα για στέγες

Έκθεση γεγονότων από όλες τις υπηρεσίες, που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση με τις δύο ανήλικες στη Λεμεσό, που τελούν υπό κράτηση, μετά από καταγγελία στην οποία προέβη ο 64χρονος που είχε ραντεβού με τη μία σε ξενοδοχείο, ζήτησε η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου.

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες της Αστυνομίας, με το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης του 64χρονου να έχει μπει στο κάδρο και ο ίδιος φέρεται ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με αδικήματα που έχουν σχέση με την συνάντηση και την μεταφορά ανηλίκου, χωρίς τη συναίνεση του κηδεμόνα, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν οι αρμόδιοι λειτουργοί της Στέγης όπου διαμένει η ανήλικη, που βρίσκεται υπό την φροντίδα του κράτους, παρέμβαση για το θέμα έχει κάνει η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, που θέτει στο τραπέζι ερωτήματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως τι γύρευε ένας ενήλικας με μία ανήλικη σε ένα ξενοδοχείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξετάζονται ποινικά κατά του 64χρονου για την συνάντηση με ανήλικη-Στο κάδρο η έρευνα για σεξουαλικά αδικήματα

Σε δηλώσεις της στην κρατική τηλεόραση, η Δέσπω Μιχαηλίδου επεσήμανε πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και ότι πρόκειται για μία υπόθεση που είναι ύποπτες οι συνθήκες και θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και να γίνει επαρκής διερεύνηση. Στη συνέχεια, σημείωσε ότι θα πρέπει να εμπλακούν ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί, που ασχολούνται με τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

«Έχουμε ζητήσει έκθεση γεγονότων και θα πρέπει να μας απαντήσει η κάθε υπηρεσία που ενεπλάκη στην υπόθεση. Έχουμε στείλει επιστολή στην Αστυνομία και ζητούμε τι μέτρα έχουν ληφθεί, τι διαδικασίες ακολουθήθηκαν για να ξέρουμε. Αν υπάρχει μαρτυρία ή υποψία που διερευνάται και θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατηγορηθούν οι ανήλικες για οποιοδήποτε σχετικό αδίκημα, θα πρέπει να ακολουθηθούν πρόνοιες του νόμου για τα παραβατικά παιδιά του 2021. Είναι αυστηρές οι διαδικασίες, θα πρέπει να δοθεί στήριξη σε αυτά τα παιδιά. Είναι ευάλωτα παιδιά και οτιδήποτε και αν συνέβη, έχουμε υποχρέωση να τους παρέχουμε μέτρα στήριξης, να ληφθούν μέτρα και η Αστυνομία να κάνει το καθήκον της για παροχή στήριξης στα παιδιά», ανέφερε η κα. Μιχαηλίδου.

Την ίδια ώρα, το γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού έχει θέσει και ενώπιον του Γραφείου Κοινωνικής Ευημερίας κάποια ερωτήματα, όπως αν έχει ενημερωθεί, αν είναι γνώστης το γραφείο, αν υπήρχε ιστορικό ή προηγούμενο περιστατικό που έδειχνε ανάγκη για περισσότερη προσοχή στο συγκεκριμένο ζήτημα, για να υπάρχει μία πλήρης εικόνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η «φυσιολογική ληστεία», οι σοβαρές προεκτάσεις και μια Αστυνομία ξανά κατώτερη των περιστάσεων

Κληθείσα να σχολιάσει το ζήτημα που προκύπτει με τις Στέγες Ανηλίκων και τα κενά που φαίνεται ότι υπάρχουν, αναφορικά με τις συνθήκες ασφαλείας, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού σημείωσε ότι είχε κατατεθεί έκθεση από το γραφείο της προς το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για στις Στέγες.

«Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αλλάξουν, πρώτα πρώτα με την στελέχωση και τα προσόντα των προσώπων που προσλαμβάνονται, με την εναλλαξιμότητα. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να έχουν ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς, να έχουν σχέση ώστε να μπορέσουν να μιλήσουν, όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, όταν βρίσκονται σε δύσκολη θέση, όταν υπάρχει εμπλοκή μεταξύ ομάδων».

Αναφορικά με το πρόβλημα που προκύπτει με τα ανήλικα ελλείποντα πρόσωπα, που συχνά χώρος διαμονής τους είναι οι στέγες, η κα. Μιχαηλίδου τόνισε ότι οι δομές είναι ανοιχτές, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανάλογη εποπτεία και έγκαιρη εμπλοκή.

«Όταν δουν οι λειτουργοί ότι ένα παιδί απουσιάζει, θα πρέπει να δράσουν έγκαιρα. Να ενημερωθεί η Αστυνομία, να ενημερωθούν συγγενικά πρόσωπα, επειδή είναι δυνατό ένα παιδί να έχει συγγενείς, φίλοι για να δώσουν πληροφορίες και γενικά θα πρέπει να στηθεί ένας μηχανισμός για άμεση παρέμβαση και να εντοπιστούν αυτά τα πρόσωπα έγκαιρα».

Πέραν τούτου, η Δέσπω Μιχαηλίδου ήγειρε και ένα άλλο θέμα, που αφορά στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Όπως εξήγησε, «υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα και είναι μία νομική παρατήρηση που έχουμε καταθέσει προς όλες τις κατευθύνσεις που ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα. Τα παιδιά αυτά πολλές φορές θέλουν στήριξη και έχουμε καθυστερήσεις. Δεν μπορεί ένα ευάλωτο παιδί, που είναι σε κατάσταση να μιλήσει και να πάρει κάποια γνώμη, να μην μπορεί να έχει ραντεβού, παρά μετά από μήνες. Θέλει μία πλαισίωση, για να νιώθει το παιδί ότι ανήκει. Πρέπει να υπάρχουν σχέσεις, να ενωθούν οι άνθρωποι και με το προσωπικό και με τα άλλα παιδιά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι χειροπέδες σε 15χρονα είναι σύμβολο συντριπτικής και συνολικής αποτυχίας

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
Το ένα δισεκατομμύριο χρήστες, οι κατηγορίες για κατασκοπεία και τα ανοικτά μέτωπα του Tik Tok
Στο Προεδρικό Μέγαρο της Δαμασκού ο Φιντάν-Με κοστούμι και γραβάτα τον υποδέχθηκε ο Τζολάνι
Εκδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία
Οπαδός του ΠΑΟΚ χάκαρε την οθόνη στο μετρό Θεσσαλονίκης-Έβαλε στα ηχεία το «Made In Romania» και έγινε viral
Συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια τη Δευτέρα για αναπομπή νόμου για όριο συναλλαγών σε μετρητά
Το μήνυμα της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στο Μαγδεμβούργο-«Ο André δεν έκανε τίποτα σε κανέναν»
Το φάντασμα της τρομοκρατίας φοβίζει και διχάζει την Ευρώπη-Οι διαφορετικές πολιτικές των κρατών
Εκδίωξη όλων των Κούρδων μαχητών από τα συριακά εδάφη προσδοκά η Τουρκία
ΒΙΝΤΕΟ: Κουκουβάγια μπήκε σε σπίτι από καμινάδα και κάθισε στην κορυφή του χριστουγεννιάτικου δέντρου