Σκιές από το στρατόπεδο μοναχών, βλέπουν κωλυσιεργία στη διερεύνηση καταγγελιών τους-Επιστολή σε Αρχηγό

Σκιές γύρω από την στάση της Αστυνομίας σε σχέση με τη διερεύνηση των καταγγελιών περί παράδοσης συνολικού ποσού 450.000 ευρώ, κατόπιν πιέσεων - σύμφωνα με τους ισχυρισμούς - στον Μητροπολίτη Ταμασού, αφήνει το στρατόπεδο της αδελφότητας της Ιεράς Μονής του Οσίου Αββακούμ, το οποίο την ίδια ώρα αναμένει και τις αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με υποθέσεις που έχουν ολοκληρωθεί και για τις οποίες υπάρχει εισήγηση για ποινικές διώξεις, ωστόσο ο τελευταίος λόγος βρίσκεται στον Γενικό Εισαγγελέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξελίξεις σε δυο υποθέσεις για τα τεκταινόμενα της Μονής-Αποφασίζει ο Εισαγγελέας για ποινικές διώξεις

Δεδομένου πως από την ημέρα των καταγγελιών έχουν παρέλθει περίπου τρεις μήνες, χωρίς ωστόσο να έχουν κληθεί για κατάθεση οι βασικοί πρωταγωνιστές, προκειμένου να προσκομίσουν τα στοιχεία που ισχυρίζονται πως κατέχουν και κατά τη θέση τους τεκμηριώνουν τα όσα υποστηρίζουν περί παράδοση χρημάτων στον Ησαΐα, δημιούργησε ερωτηματικά στο στρατόπεδο των μοναχών, οι οποίοι βλέπουν κωλυσιεργία από πλευράς της Αστυνομίας.

Και αυτό διότι, οι νομικοί τους σύμβουλοι θεωρούν πως θα έπρεπε ήδη να έχει κληθεί για κατάθεση ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος, λαμβάνοντας υπόψη πως οι καταγγελίες για τις 450 χιλιάδες έγιναν τον περασμένο Ιούνιο και αφού ο ίδιος ισχυρίζεται πως έχει στα χέρια του στοιχεία που αφορούν, είτε εμβάσματα είτε μηνύματα που σχετίζονται με τα χρήματα που δόθηκαν για τις Αρχιεπισκοπικές, ενώ υποστηρίζει πως διαθέτει τεκμήρια που έχουν να κάνουν με τις πληρωμές ταξιδιών στον Ησαΐα και σε πρόσωπα από το στενό του περιβάλλον, καθώς και σε αγορές οχημάτων.

Ως εκ τούτου, το στρατόπεδο των μοναχών θεωρεί πως ο Αρχιμανδρίτης θα έπρεπε να κληθεί να παραδώσει τα στοιχεία που ισχυρίζεται πως κατέχει, προκειμένου να διερευνηθούν, πράγμα το οποίο δεν συνέβη μέχρι στιγμής, αν και οι ίδιοι οι νομικοί του σύμβουλοι αποτάθηκαν στην Αστυνομία, όπως είναι η θέση τους, προκειμένου να μεταβούν στο Αρχηγείο για να καταθέσει. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο εκ των δικηγόρων των μοναχών, Ευστάθιος Ευσταθίου, απέστειλε και σχετική επιστολή προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, με την οποία ζητά όπως οι πελάτες του δώσουν κατάθεση, διαμαρτυρόμενος την ίδια ώρα για τις κατ΄ επανάληψη κλήσεις στο ΤΑΕ Λευκωσίας και στην Διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.

Σημειώνεται, πως πέραν της κατάθεσης που επιθυμεί να δώσει αναφορικά με τα χρήματα, ο δικηγόρος απευθύνθηκε και στο ΤΑΕ Λευκωσίας, αφού επιθυμεί να υποβάλει παράπονο για κλαπείσα περιουσία από την Μονή, κατά την «επιδρομή» της Μητρόπολης, το απόγευμα της 5ης Μαρτίου, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να προχωρήσει σε καταγγελία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Αυτοανακρίθηκε» ο Νεκτάριος-Έβγαλε στη φόρα τα χρήματα για προεκλογική, ταξίδια και οχήματα του Ησαΐα

Αστυνομικές πηγές επιβεβαίωσαν στον REPORTER πως μέχρι στιγμής δεν έχει κληθεί για κατάθεση ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος, ωστόσο για την ώρα, στο πλαίσιο της διερεύνησης, έχουν κληθεί άλλοι μοναχοί, οι οποίοι ναι μεν γνωρίζουν γεγονότα και είναι εμπλεκόμενοι, εντούτοις παραπέμπουν τους ανακριτές στον γέροντα, που όπως ισχυρίζεται έχει στην κατοχή του στοιχεία, τα οποία προκύπτουν μέσα από τραπεζικές συναλλαγές, αποδείξεις αλλά και συνομιλίες. Μεταξύ αυτών και γραπτά μηνύματα, που όπως γνωστοποιήθηκε, υπάρχει το συνθηματικό για τα «φάρμακα», «όχι του φαρμακείου, τα άλλα», τα οποία ήταν κάποια από τα χρήματα, που κατά τους ισχυρισμούς, παραδόθηκαν μέσα σε φακέλους στον Μητροπολίτη, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την προεκλογική του εκστρατεία.

Στο μεταξύ στο πλαίσιο διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης, πρόσωπο κατέθεσε στις Αρχές ότι ήταν παρών σε τηλεφώνημα που δέχθηκε άλλο πρόσωπο από τον Ησαΐα, με τον πρώτο να ισχυρίζεται πως υπήρξε παρέμβαση και προσπάθεια επηρεασμού μάρτυρα. Η αναφορά του συγκεκριμένου μάρτυρα σε κατάθεση του επιβεβαιώθηκε από αστυνομική πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει, ωστόσο, εξέφρασε τη θέση πως η Αστυνομία έκρινε πως δεν δικαιολογείται ένταλμα σύλληψης όπως κρίθηκε στην περίπτωση του Αρχιμανδρίτη.

Υπενθυμίζεται πως, όπως ακούστηκε κατά τη διαδικασία προσωποκράτησης του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου, ο λόγος που συνελήφθη και ζητήθηκε η κράτηση του, τέσσερις μήνες μετά την καταγγελία του Ησαΐα, ήταν οι καταγγελίες για επηρεασμό μαρτύρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έβγαλε εκτός τον Βαβούσκο από την δικαστική διαδικασία το Συνοδικό, λίγες μέρες πριν την πρώτη δικάσιμο

Σκιές και κατά του Συνοδικού

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά το εκκλησιαστικό μέτωπο, μετά την απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου να θέσει εκτός της διαδικασίας τον δικηγόρο Αναστάσιο Βαβούσκο, εγείρονται πολλά ερωτήματα, καθώς τόσο ο δικηγόρος, όσο και οι μοναχοί, βλέπουν σκοπιμότητα πίσω από την απόφαση. Επιπλέον, ένα από τα ερωτήματα που τίθενται από την πλευρά των μοναχών, είναι πως πάρθηκε αυτή η απόφαση από το Συνοδικό Δικαστήριο την ώρα που ο πρόεδρος του βρίσκεται εκτός Κύπρου.

Για το θέμα αυτό απέστειλε σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο του Συνοδικού Δικαστηρίου ο συνήγορος υπεράσπισης των μοναχών, Ευστάθιος Ευσταθίου, σημειώνοντας πως είναι απαραβίαστο δικαίωμα του κατηγορουμένου να επιλέξει ο ίδιος τον συνήγορο του, είτε μεταξύ κληρικών, είτε μεταξύ δικηγόρων με πενταετή πραγματική άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος στην Κύπρο, δυνάμει αδείας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που είναι μέλη της Εκκλησίας της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Σκοπιμότητα βλέπει ο Βαβούσκους στην απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου να τον θέσει εκτός διαδικασίας

Επιπρόσθετα, στην επιστολή εξηγεί πως στην περίπτωση αυτή του Καταστατικού Χάρτη άλλως μη ορίζοντος, νοούνται άπαντες οι κληρικοί, ανεξαρτήτως δηλαδή αν αυτοί έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του κληρικού διά χειροτονίας ή χειροθεσίας. Αυτό αναγράφεται στην επιστολή διότι, ο Αναστάσιος Βαβούσκος, ως Αναγνώστης της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, χειροθετήθηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ελβετίας και ως εκ τούτου, όπως αναφέρεται, είναι κληρικός και νόμιμος συνήγορος των μοναχών.

Συνεπώς, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ευσταθίου, «κατά την γραμματική ερμηνεία της σχετικής διατάξεως, δύναται και Αναγνώστης να παρίσταται και να εκπροσωπεί ενώπιον της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης».

Σε δηλώσεις του ο κ. Βαβούσκος, επεσήμανε πως είναι νόμιμος δικηγόρος των μοναχών, ενώ χαρακτήρισε «άστοχη» την αμφισβήτηση της ιδιότητας του ως συνηγόρου των μοναχών, αφού σύμφωνα με Καταστατικό Χάρτη ο συνήγορος μπορεί να επιλεγεί από τον κατηγορούμενο μεταξύ κληρικών ή δικηγόρων με πενταετή θητεία και με άδεια του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που είναι μέλη του πληρώματος της Εκκλησίας της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρώτος μάρτυρας ο Ησαΐας στο Συνοδικό Δικαστήριο για τους Αρχιμανδρίτες-Ξεκινά η εκκλησιαστική δίκη

Δειτε Επισης

Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο προσωπικό της Ελεγκτικής-«Σας αγαπώ, λυπούμε»
Άλλες δυο συλλήψεις για τα επεισόδια στο στάδιο «Άλφαμέγα»-Στους επτά συνολικά οι συλληφθέντες
Χειροπέδες σε 26χρονο άστεγο στη Λεμεσό-Κτύπησε το κουδούνι οικίας και στη συνέχεια επιχείρησε να το διαρρήξει
Απορρίφθηκαν οι εφέσεις εναντίον της ανάκλησης απαλλοτρίωσης γης, για κατασκευή του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
LIVE: Συντονισμένη προσπάθεια φαγώματός του κατήγγειλε ο Οδυσσέας-«Ήρθα σε αντιπαράθεση με το σύστημα και το σύστημα πέτυχε την καρατόμησή μου»
Φωτιά σε όχημα και σε υπόστεγο κτηνοτροφικής μονάδας-Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εμπρησμού
Σύλληψη δυο προσώπων για κατοχή ναρκωτικών στην Πάφο
Χειροπέδες σε 34χρονο για τα επεισόδια στο Άλφαμεγα
Χειροπέδες σε 38χρονο για κλοπή δυο φορτηγών στη Λάρνακα
Κατήγγειλαν κλοπή περιουσίας από Ησαΐα οι μοναχοί-Τρέχουν οι διαδικασίες για εξεύρεση εμπειρογνώμονα από Συνοδικό