Στο μικροσκόπιο της Βουλής η λειψυδρία-Εγγράφεται θέμα στην Επιτροπή Γεωργίας

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της λειψυδρίας στα φράγματα η Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής, αφού μετά την τελευταία μέτρηση που δείχνει ότι η συνολική επάρκεια νερού στα φράγματα φθάνει μετά βίας στο 33%, χρειάζονται άμεσα λύσεις και μέτρα.

Ήδη, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιαννάκης Γαβριήλ, έχει θέσει στις πρώτες προτεραιότητες της Επιτροπής το συγκεκριμένο θέμα και αναμένεται εντός Σεπτεμβρίου να προχωρήσουν σε εγγραφή και συζήτηση του προβλήματος, παρότι ενδεχομένως βάσει της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί στα φράγματα, να είναι ήδη πολύ αργά για τη λήψη μέτρων.

Παρόλα αυτά, η Επιτροπή, καθηκόντως θα πρέπει να εξετάσει τόσο το θέμα της ύδρευσης, όσο και το θέμα της άρδευσης, αφού συνήθως οι πρώτοι που πληρώνουν για την λειψυδρία, είναι δυστυχώς πάντα οι γεωργοί.

Αρμόδια πηγή, διερωτήθηκε «γιατί πρέπει να τρέχουμε εκ των υστέρων για να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο διαφαινόταν πριν πολύ καιρό; Το να τρέχεις εκ των υστέρων μόνο τραγικό μπορείς να το χαρακτηρίσεις. Γιατί πρέπει να τρέχουμε τώρα για το νερό και να περιμένουμε από τον Θεό να βρέξει;»

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή αναμένεται να καλέσει όλους τους αρμόδιους, ώστε να συζητήσουν τις εξελίξεις, αλλά και όσα μπορούν να αλλάξουν τη δεδομένη στιγμή, για να σώσουν ότι σώζεται.

Μάλιστα, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση που έγινε, η συνολική αποθηκευμένη ποσότητα νερού στα φράγματα έπεσε στα 95,9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ΕΚΜ), αντίθετα με πέρυσι, όπου για την ίδια περίοδο η πληρότητα ανερχόταν στα 163,192 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, που αντιστοιχεί στο 56,1% της συνολικής πληρότητας.

Με απλά μαθηματικά, αυτό δείχνει ότι υπάρχει μείωση στην πληρότητα των φραγμάτων κατά 42,8% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο την περσινή χρονιά. Εξάλλου, σε δηλώσεις της για το θέμα, η Ανώτερη Εκτελεστική Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Έλενα Φοινικαρίδου-Στυλιανού ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η εγκεκριμένη ποσότητα νερού άρδευσης ανέρχεται σε 39,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και μέχρι το τέλος Ιουλίου έχουν καταναλωθεί τα 23,3 ΕΚΜ νερού. Όπως επισήμανε, η κάλυψη των αναγκών άρδευσης καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τις αποθηκευμένες ποσότητες νερού στα φράγματα, αλλά και από ανακτημένο νερό μετά από τριτοβάθμια επεξεργασία αστικών λυμάτων.

Τόνισε ακόμα πως σε ότι αφορά την ύδρευση, οι πέντε Μονάδες Αφαλάτωσης Παγκύπρια, συνεχίζουν να λειτουργούν με πλήρη παραγωγή για περισσότερο από 1,5 χρόνο, γεγονός που δημιουργεί μειωμένες ανάγκες διύλισης από τα αποθέματα νερού των φραγμάτων.

Υπέδειξε εξάλλου ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, η συνολική κατανάλωση νερού άρδευσης μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2024 ανέρχεται σε 23,3 ΕΚΜ νερού σε όλα τα Κυβερνητικά Υδατικά Έργα, σε σύγκριση με 22,5 ΕΚΜ το 2023, επισημαίνοντας ότι οι καταναλώσεις μέχρι σήμερα παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 3,5% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές.

Ωστόσο, συνέχισε, λόγω των περικοπών νερού που ξεκίνησαν να επιβάλλονται στην παροχή νερού άρδευσης από τον περασμένο Μάιο αναμένεται πως η μετέπειτα κατανάλωση θα είναι σημαντικά μειωμένη ώστε στο τέλος του έτους, ώστε να τηρηθεί αυστηρά το ΣΚΝ. Είπε ακόμη ότι αναμένεται ότι οι εποχιακές καλλιέργειες του φθινοπώρου θα μειωθούν σημαντικά, ενώ η παροχή νερού προς τις μόνιμες καλλιέργειες και τα θερμοκήπια έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.

Στο μεταξύ, η Πολιτεία βρίσκεται σε διαδικασία αυστηροποίησης των ποινών για την σπατάλη νερού, αφού τη δεδομένη στιγμή τα πρόστιμα είναι 51 ευρώ, ποινή που θεωρείται αμελητέα. Αναμένεται εντός του έτους να τροποποιηθεί η συγκεκριμένη νομοθεσία, όπως αναφέρθηκε από εκπροσώπους του κράτους, ώστε τα νέα πρόστιμα να λειτουργούν αποτρεπτικά για τους παραβάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα μέτρα από Κυβέρνηση για αντιμετώπιση του καύσωνα και της ξηρασίας προανήγγειλε η Παναγιώτου

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου