ΠΟΥ: Μπορούν να σταματήσουν τα κρούσματα mpox στην Αφρική

Τα κρούσματα του mpox στην Κεντρική Αφρική «μπορούν να σταματήσουν», δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη Δευτέρα, αλλά σημείωσε ότι θα χρειαστούν 135 εκατομμύρια δολάρια ως χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου.

Ο ΠΟΥ κήρυξε διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπειτα από αύξηση των κρουσμάτων που συνδέονται με ένα νέο στέλεχος mpox στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το οποίο έκτοτε έχει εξαπλωθεί εκτός των συνόρων της.

«Τα κρούσματα mpox στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στις γειτονικές χώρες μπορούν να ελεγχθούν και να σταματήσουν», φέρεται να είπε σε δήλωση ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

 «Αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται ένα ολοκληρωμένο και συντονισμένο σχέδιο δράσης», ανέφερε.

Το Σχέδιο Στρατηγικής Ετοιμότητας και Αντίδρασης του ΠΟΥ, το οποίο μπήκε σε εφαρμογή τη Δευτέρα, καλύπτει την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2024 έως τον Φεβρουάριο του 2025, με χρηματοδότηση 135 εκατομμυρίων δολαρίων για την υλοποίησή του. Θα γίνουν διεθνείς εκκλήσεις για συγκέντρωση των χρημάτων.

Παλαιότερα γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων, η mpox είναι μια  μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από έναν ιό που μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα και μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω στενής σωματικής επαφής.

Προκαλεί πυρετό, μυϊκούς πόνους και δερματικές βλάβες και σε αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων οδηγεί στο θάνατο. Η αναζωπύρωση της νόσου και η ανίχνευση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ενός νέου στελέχους, που ονομάστηκε Clade 1b, ώθησαν τον ΠΟΥ να κηρύξει το υψηλότερο διεθνές επίπεδο συναγερμού στις 14 Αυγούστου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Φορτηγό έπεσε πάνω σε αεροπλάνο της EasyJet στο Παρίσι-Ακυρώθηκε η πτήση προς Ρώμη
Μία εβδομάδα εθνικού πένθους στη Μιανμάρ μετά τον σεισμό των 7,7 βαθμών Ρίχτερ
Αξιωματούχοι έψαχναν στη Γροιλανδία να βρουν κάποιον που θα ήθελε να συναντηθεί με τη σύζυγο του Βανς και δεν βρήκαν κανέναν
Υποστήριξη στη Λεπέν από κόμματα και πρόσωπα ακροδεξιάς σε Γαλλία και Ευρώπη
Οι Αρχές εκφράζουν φόβους πως η σορός του μικρού Εμίλ είχε μπει σε καταψύκτη για αρκετό καιρό
Η σειρά Adolescence θα μεταδοθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει την κακομεταχείριση των φοιτητών που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις
Η ζωή κάτω από τα ερείπια-Συγκλονιστικά βίντεο από επιζώντες του σεισμού της Μιανμάρ
Τουλάχιστον 2.056 νεκροί από τον σεισμό στην Μιανμάρ-Πάνω από 3.900 οι τραυματίες
Βρέθηκε ο «Πίκατσου» της Κωνσταντινούπολης-Τι είπε στις πρώτες του δηλώσεις