Αλλάζει η διαδικασία υποβολής αίτησης για στεγαστικά σχέδια-Διευκολύνσεις ΥΠΕΣ στους δικαιούχους

Αλλάζει η διαδικασία υποβολής αίτησης για στεγαστικά σχέδια, λόγω καθυστερήσεων που παρατηρείται στην έκδοση άδειας πολεοδομίας από τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, με το Υπουργείο Εσωτερικών να παρέχει διευκολύνσεις στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, από την ημέρα που ανέλαβαν καθήκοντα οι ΕΟΑ, λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας, καθώς και των νέων διαδικασιών που καλείται το προσωπικό να εφαρμόσει, παρατηρήθηκε μία καθυστέρηση στις εκδόσεις πολεοδομικής άδειας, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται αιτήσεις από δικαιούχους για τα στεγαστικά σχέδια. Προς αυτό το σκοπό, το Υπουργείο Εσωτερικών προέβη σε αλλαγή της διαδικασίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αρμοδιότητα για την έκδοση αδειών πολεοδομίας και οικοδομής έχει μεταφερθεί στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης και μέχρι την εξομάλυνση του ρυθμού έκδοσης των αδειών, το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι, για σκοπούς υποβολής αιτήσεων για τα στεγαστικά σχέδια που εφαρμόζει η Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων (ΥΜΑΠΕ), σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί η άδεια οικοδομής, θα γίνονται αποδεκτά τα εξής έγγραφα:

α) Πολεοδομική άδεια, και

β) Βεβαίωση που εκδίδεται από τη Διεύθυνση Αδειοδότησης των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης σχετικά με την άδεια οικοδομής που υποβλήθηκε.

Ως εκ τούτου, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2024, η ΥΜΑΠΕ θα αποδέχεται αιτήσεις για στεγαστικά σχέδια με την προσκόμιση των προαναφερθέντων εγγράφων και νοουμένου ότι επισυνάπτονται όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα έγγραφα/στοιχεία.

Επισημαίνεται ότι, ακολούθως για την παρουσίαση των αιτήσεων ενώπιον της Επιτροπής Στεγαστικής Βοήθειας και την εξέτασή τους, απαραιτήτως θα πρέπει να προσκομισθεί η άδεια οικοδομής.

Σκοπός της συγκεκριμένης απόφασης είναι να μην απορρίπτονται αιτήσεις που πληρούν τα κριτήρια, αλλά και να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στους ΕΟΑ και να υπάρξει μία ομαλότητα στο ρυθμό εργασίας τους. Την ίδια ώρα, δίνεται επιπρόσθετος χρόνος στο προσωπικό να εξοικειωθεί με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ.

Σημειώνεται πως λίγες εβδομάδες μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, άρχισε να παρατηρείται μία εξομάλυνση της κατάστασης στου ΕΟΑ και απαμβλύνθηκαν σε σημαντικό βαθμό κάποια προβλήματα που παρατηρήθηκαν. Στο μεταξύ, όσον αφορά στον ΙΠΠΟΔΑΜΟ δεν έχουν καταγραφεί νέες αναφορές για προβλήματα και πλέον τυχόν ζητήματα, οι ΕΟΑ είναι σε επικοινωνία με το Υφυπουργείο Καινοτομίας, που είναι υπό την ευθύνη του το συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς και με την ανάδοχο εταιρεία, για να επιλύονται άμεσα τα ζητήματα.

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Υπογράφονται οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές