Δεκάδες τα παράνομα υποστατικά σε απαγορευμένες ζώνες-«Καταλήγει το παράνομο να γίνεται νόμιμο»

Δεκάδες είναι τα παράνομα κτίσματα χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, με υποστατικά να «φυτρώνουν» σε ζώνες Natura ή ακόμη και σε κοίτες ποταμών, καθώς οι περιπτώσεις της Μονής στο Κάβο Γκρέκο και της οικίας σε κοίτη ποταμού στις Πλάτρες, δεν είναι οι μοναδικές, γεγονός που φέρνουν στο φως κενά, αδυναμίες, αλλά και ελλιπή έλεγχο από τα αρμόδια τμήματα.

Μιλώντας στον REPORTER, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι κτίσματα σε περιοχές Natura ή σε ποταμούς, υπάρχουν αρκετά και μάλιστα κάποια είναι και γνωστά, όπως για παράδειγμα ο σταθμός διαχείρισης αποβλήτων γνωστού ξενοδοχείου. Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε και σε διάφορες περιπτώσεις στην περιοχή του Ακάμα, όπου ιδιώτες μετατρέπουν κτηνοτροφικά υποστατικά σε εξοχικές κατοικίες, με κάποιες εξ αυτών να είναι κτισμένες σε περιοχές που απαγορεύεται η ανέγερση οικείων. «Οι περιπτώσεις, είναι δεκάδες και υπάρχει η αντίληψη ότι λίγο πολύ, όλοι κτίζουμε χωρίς άδεια», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων.

ΔΙΑΒΑΣΤE ΕΔΩ: Λερναία Ύδρα οι παρανομίες στο Κάβο Γκρέκο-Από την ανέγερση Μονής, στο αυθαίρετο κέντρο δεξιώσεων

Επιπλέον, ο Γιώργος Περδίκης, ανέφερε πως αυτές οι περιπτώσεις, ως επί το πλείστο, καταλήγουν στη νομιμοποίηση, σημειώνοντας πως «με την πάροδο του χρόνου καταλήγει το παράνομο να γίνεται νόμιμο», ενώ πρόσθεσε πως εάν δεν κατεδαφίζονται τα παράνομα υποστατικά και απλά γίνονται κάποιες βελτιώσεις, τότε αυτά τα φαινόμενα δεν θα εξαλείψουν.

Όσον αφορά την ανέγερση οικίας στην κοίτη ποταμού στις Πλάτρες, μετά την δημοσιοποίηση του ζητήματος και τις αντιδράσεις, θα υπάρξει αναστολή εργασιών και θα εξεταστεί η πολεοδομική άδεια την οποία έλαβε, ενώ όπως ανέφερε αρμόδια πηγή, το πιο πιθανό σενάριο είναι να γίνουν κάποιες αλλαγές στο κτίσμα. Και αυτό διότι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να κατεδαφιστεί το υπό ανέγερση υποστατικό, το οποίο δεν έχει οικοδομική άδεια.

spiti1.width-800

Από την πλευρά του ο ΕΟΑ Λεμεσού, ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη του υποστατικού όπως σταματήσει τις εργασίες, ενώ θα ζητηθεί από το Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο, όπως αποτυπώσει τη θέση του ποταμού και του οικοπέδου με ακρίβεια.

Αναφορικά με την περίπτωση της υπό ανέγερσης μονής στο Κάβο Γκρέκο, παρά το γεγονός ότι το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε την μονομερή αίτηση της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου για αναστολή εκτέλεσης της ειδοποίησης επιβολής για κατεδάφιση, εντούτοις για την ώρα δεν έχουν αρχίσει οι εργασίες για κατεδάφιση της.

ΔΙΑΒΑΣΤE ΕΔΩ: Έτοιμες οι μπουλντόζες για κατεδάφιση της Μονής στο Κάβο Γκρέκο-Σε εξέλιξη και η πειθαρχική έρευνα του ΕΤΕΚ

Επιπρόσθετα, έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο κατεδάφισης, με τις μπουλντόζες να περιμένουν το πράσινο φως για να αρχίσουν δουλειά, χωρίς για την ώρα να το έχουν λάβει. Και αυτό διότι, θα πρέπει, η αρμόδια Αρχή στην προκειμένη περίπτωση ο ΕΟΑ Αμμοχώστου να αποτεθεί στο δικαστήριο για έκδοση διατάγματος κατεδάφισης.

Υπενθυμίζεται πως, το Δικαστήριο στην απόφαση του κατέληξε πως η Ιερά Μητρόπολη «δεν στοιχειοθέτησε έκδηλη παρανομία ή ανεπανόρθωτη βλάβη» και ως εκ τούτου απέρριψε την προσφυγή, επικυρώνοντας στην ουσία την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για κατεδάφιση.

Παράλληλα, για την υπόθεση της υπό ανέγερσης μονής το Κάβο Γκρέκο, βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτεπάγγελτη έρευνα από το ΕΤΕΚ.

Η έρευνα εστιάζει στους Αρχιτέκτονες οι οποίοι κατονομάστηκαν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν εμπλοκή στην ανέγερση της εν λόγω μονής.

Μέσα από τις καταθέσεις γίνεται προσπάθεια να διαπιστωθεί ποια η εμπλοκή τους και κατά πόσο ήταν εις γνώση τους πως επρόκειτο για κτίσμα χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και σε απαγορευμένο χώρο.

Δειτε Επισης

Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος