Xωρίς συμφωνία οι συνομιλίες για καταύπαση πυρός στη Γάζα, ανησυχία ΓΓ ΟΗΕ
08:08 - 26 Αυγούστου 2024
Οι συνομιλίες με σκοπό την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας τερματίστηκαν χθες Κυριακή το βράδυ χωρίς συμφωνία, καθώς ούτε η Χαμάς, ούτε το Ισραήλ δέχθηκαν τη νέα πρόταση που τους υπέβαλαν οι μεσολαβητές, δήλωσαν πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στα αιγυπτιακά σώματα ασφαλείας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες "ανησυχεί βαθύτατα" για την κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και καλεί τις δύο πλευρές να επανέλθουν αμέσως στην παύση των εχθροπραξιών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.
"Οι ενέργειες αυτές θέτουν σε κίνδυνο τόσο τον λαό του Λιβάνου όσο και τον λαό του Ισραήλ, και απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα", δήλωσε ο εκπρόσωπος σε ανακοίνωση.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Προεδρίας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε χθες Κυριακή ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει στο Κάιρο την διπλωματική προσπάθεια για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Χάλιφαξ, ο κ. Σάλιβαν επισήμανε ότι η Κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με αυτήν του Ισραήλ όσον αφορά τις εξελίξεις με τη Χεζμπολάχ, μετά τη χθεσινή νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο λιβανικό ένοπλο κίνημα και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την προσπάθεια για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε χθες Κυριακή ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει στο Κάιρο την διπλωματική προσπάθεια για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Χάλιφαξ (Νέα Σκοτία, Καναδάς), ο κ. Σάλιβαν επισήμανε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με αυτήν του Ισραήλ όσον αφορά τις εξελίξεις με τη Χεζμπολά, μετά τη χθεσινή νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο λιβανικό ένοπλο κίνημα και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Οργανώσεις υπεράσπισης των δημοσιογράφων καλούν την ΕΕ να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ
Εξήντα διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις και συνδικαλιστικές ενώσεις που υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου ζητούν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναστείλει συμφωνία για το εμπόριο με το Ισραήλ, εν μέσω του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που οδεύει να συμπληρώσει ένδεκα μήνες, που έχει σημαδευτεί από βαριά πλήγματα στην ελευθερία του Τύπου και «άνευ προηγουμένου» αριθμό θανάτων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.
Μετά την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έλαβε σειρά μέτρων «για τον περιορισμό της ελευθερίας των μέσω ενημέρωσης, τα οποία στην πράξη οδήγησαν στην επιβολή καθεστώτος λογοκρισίας», υπογραμμίζουν ΜΚΟ και δημοσιογραφικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) στην επιστολή τους.
Ζητούν από τον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ και τον επίτροπο Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις να προχωρήσουν στην αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης —η οποία αφορά κυρίως τις εμπορικές συναλλαγές— και στην επιβολή «στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος όσων ευθύνονται» για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Από την 7η Οκτωβρίου, έχουν βρει τον θάνατο στον πόλεμο αυτό πάνω από εκατό παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, όπως και δυο ισραηλινοί και τρεις λιβάνιοι συνάδελφοί τους, κάτι που σημαίνει πως αυτή είναι η «πιο φονική περίοδος» για τους εργαζόμενους στον Τύπο εδώ και δεκαετίες. Ορισμένα από τα θύματα έγιναν στόχοι «στοχευμένων» επιθέσεων, καταγγέλλουν οι οργανώσεις.
Οι οργανώσεις υπενθυμίζουν επίσης το γεγονός πως το Ισραήλ έχει ουσιαστικά απαγορεύσει στους ξένους δημοσιογράφους την πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τις «αυθαίρετες συλλήψεις» εργαζομένων στην ενημέρωση — έχουν γίνει τουλάχιστον 49.
«Ο αθροιστικός αντίκτυπος αυτών των παραβιάσεων είναι πως δημιουργούνται οι συνθήκες για κενό ενημέρωσης τη θέση της οποίας παίρνει η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση», επισημαίνουν οι ΜΚΟ που συνυπογράφουν το κείμενο.
Αξιώνουν ακόμη την υπεράσπιση της «ελευθερίας» των ΜΜΕ, «την προστασία της ζωής δημοσιογράφων» και τον «τερματισμό της ατιμωρησίας», ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την 29η Αυγούστου στις Βρυξέλλες.
Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.199 άνθρωποι στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Άλλοι 251 άνθρωποι απήχθησαν εκείνη την ημέρα, από τους οποίους 105 συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι στον παλαιστινιακό θύλακο, πλην όμως 34 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.405 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 93.468 στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς χθες.
Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ