Crash test για τον περιμετρικό η επιστροφή στη ρουτίνα-Τα μέτρα Υπ. Μεταφορών για το κυκλοφοριακό

Το πρώτο μεγάλο test για τον περιμετρικό Λευκωσίας αναμένεται να είναι εντός Σεπτεμβρίου, με την επιστροφή στη ρουτίνα και την καθημερινότητα, όταν η κίνηση στους δρόμους θα είναι αυξημένη, λόγω του ανοίγματος των σχολείων και την επάνοδο των εργαζόμενων στους χώρους εργασίας τους, με το Υπουργείο Μεταφορών να αρχίζει την καταγραφή δεδομένων. Παράλληλα, το Υπουργείο Μεταφορών έχει αποφασίσει όπως εφαρμόσει κάποια άλλα μέτρα, που θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού.

Η επιστροφή στη ρουτίνα, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, συνήθως συνοδεύεται με αυξημένη κίνηση σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πρωτεύουσα, δεδομένου ότι πολλές δουλειές βρίσκονται στη Λευκωσία. Αυτό σημαίνει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι δρόμοι είναι γεμάτοι, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ένα παρατεταμένο κομφούζιο και μεγάλη ενόχληση για τους οδηγούς. Αρνητικός παράγοντας είναι και το γεγονός ότι την ίδια περίοδο επιστρέφουν και οι μαθητές στα θρανία, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ανάγκες για μετακινήσεις εντός οδικού δικτύου.

Προς αυτό το σκοπό, το Υπουργείο Μεταφορών έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στον περιμετρικό αυτοκινητόδρομο, μέρος του οποίου έχει παραδοθεί πριν από λίγες ημέρες, ώστε να υπάρξει μία καλύτερη εξυπηρέτηση μερίδας οδηγών, που αντί να χρειάζονται να διασχίσουν τη Λευκωσία για να συνεχίσουν το ταξίδι σε άλλες επαρχίες, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον περιμετρικό. Σημειώνεται πως προς αυτό το σκοπό χρησιμοποιείτο το οδικό δίκτυο κοντά στο ΓΣΠ, ωστόσο θεωρείται ότι αυτή η διαδρομή θα είναι πιο εύκολη.

Πάντως, αυτό που διαμηνύεται από το Υπουργείο Μεταφορών είναι ότι η πραγματική απόδοση του περιμετρικού θα φανεί με την ολοκλήρωσή του, αφού θα είναι πλήρης η εναλλακτική επιλογή για διακίνηση εντός της Λευκωσίας. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο θα αρχίσει να καταγράφει τα δεδομένα που υπάρχουν, ώστε να είναι σε θέση να τα αξιολογήσει, κατά πόσο είναι αποδοτικός ή όχι ο περιμετρικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην κυκλοφορία η πρώτη φάση του περιμετρικού Λευκωσίας-«Aπρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων»

Βγαίνει η Αστυνομία στους δρόμους, μέτρα και για μεταφορά των μαθητών

Πέραν τούτου, το Υπουργείο Μεταφορών έχει λάβει και άλλα μέτρα, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος και έμφαση δίνεται σε δρόμους με περισσότερη επισκεψιμότητα. Συγκεκριμένα, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, έχουν δοθεί οδηγίες προς την Αστυνομία για αυξημένη επιτήρηση, τουλάχιστον στις πρώτες μέρες επιστροφής στη ρουτίνα, σε δρόμους με κρίσιμες διασταυρώσεις.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Μεταφορών έδωσε έμφαση στα μέτρα για μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, κάτι που διαφάνηκε από το πακέτο στήριξης που ανακοινώθηκε προ ημερών και περιείχε την επιχορήγηση των κόμιστρων για τα λεωφορεία. Αυτή η απόφαση έχει ως στόχο την αύξηση του αριθμού των μαθητών που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει διαθεσιμότητα για 10% στις θέσεις. Σημειώνεται πως την προηγούμενη χρονιά, εξυπηρετούνταν από τα λεωφορεία περίπου 18,000 μαθητές.

Αυτό που τονίζεται είναι ότι αποτελέσματα και αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος θα υπάρξει μόνο όταν εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των μαθητών και προς αυτό το σκοπό, ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, έχει αναπτύξει μία νέα πρόταση που παρουσιάστηκε στους δήμους, για εφαρμογή ενός προγράμματος μεταφοράς μαθητών στις απογευματινές τους δραστηριότητες και φροντιστήρια. Μάλιστα, έχει παρουσιαστεί αυξημένο ενδιαφέρον από αρκετούς δήμους, ενώ κάποιοι εξέφρασαν προβληματισμό και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα και το επόμενο διάστημα. Πάντως, από πλευράς της, η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει αυτή την πρωτοβουλία.

Ο στόχος είναι διττός. Από τη μία, επιδιώκεται να μειωθεί ο αριθμός των αυτοκινήτων στους δρόμους κατά τις απογευματινές ώρες και από την άλλη, επιδιώκεται να δοθεί περισσότερος χρόνος στους γονείς, που δεν θα είναι αναγκασμένοι να περνούν τις ώρες τους μέσα στο όχημά τους όλο το απόγευμα.

Πάντως, θετικό χαρακτηρίζεται και το γεγονός ότι αυξάνονται τα Ολοήμερα Σχολεία, κάτι που σημαίνει ότι δεν αναγκάζονται οι γονείς να κυκλοφορούν την ίδια ώρα (σ.σ. μόλις σχολάσουν τα παιδιά στη 1:05 το μεσημέρι) για να παραλάβουν τους μαθητές.

Ψάχνουν λύση για την έλλειψη οδηγών λεωφορείων

Παράλληλα, το Υπουργείο Μεταφορών θέλει να προωθήσει ως λύση την επιλογή των μέσων μαζικής μεταφοράς, ωστόσο το πρόβλημα που παρατηρείται με τους οδηγούς λεωφορείων τα τελευταία χρόνια, θέτει σημαντικά εμπόδια στο δρόμο του. Ο Αλέξης Βαφεάδης, το προηγούμενο διάστημα είχε επαφές τόσο με τις συντεχνίες εργαζομένων, όσο και με τους εργοδότες, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση, ενώ το επόμενο διάστημα θα έχει συμβουλευτική συνάντηση με τους εμπλεκόμενους, για να θέσουν επί τάπητος όλα τα ζητήματα, για να βρεθεί η χρυσή τομή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι θα αμβλυνθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα-Άνοιξε τα χαρτιά του ο Υπ. Μεταφορών

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου