Μεταρρύθμιση ΤΑ, «κτίΖΩ», χαλλούμι-Οι προτεραιότητες των Επιτροπών μετά τη επιστροφή στη Βουλή

Με γεμάτη την ατζέντα και έτοιμοι να αγγίξουν σημαντικά θέματα, που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, παρουσιάζονται οι βουλευτές, με αρκετές επιτροπές να έχουν ήδη καταρτίσει ένα πρώτο πλάνο, θέτοντας προτεραιότητες και ποια θέματα αναμένεται να τους απασχολήσουν πρώτα. Ανάμεσα σε αυτά τα νομοσχέδια που είχαν φάει πόρτα από τις Επιτροπές, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το σχέδιο «κτίΖΩ».

Η λήξη της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου ήταν επεισοδιακή, καθώς σε πολλές των περιπτώσεων αρκετά θέματα που έθεσε ενώπιον των Επιτροπών η Κυβέρνηση, είτε δεν άνοιξαν καθόλου, είτε συζητήθηκαν ελάχιστα, με αποτέλεσμα να παραπέμπονται προς εξέταση τον Σεπτέμβριο, με την επιστροφή στα έδρανα. Αυτό σημαίνει ότι αρκετές επιτροπές θα έχουν σημαντικό έργο την ερχόμενη κοινοβουλευτική χρονιά, δεδομένου ότι πρέπει να μελετήσουν μείζονος σημασίας νομοθετήματα και προτάσεις νόμου, καθώς επίσης και να ασκήσουν κοινοβουλευτικό έλεγχο σε καίρια θέματα που αφορούν την ευημερία των πολιτών.

Ανάμεσα στα κείμενα που μπήκαν στο συρτάρι, περιλαμβάνονται φυσικά και τα νομοσχέδια τόσο για τη λειτουργία των σχολείων, όσο και για το πλαφόν στο εμφιαλωμένο νερό, ενώ ανοιχτό παραμένει και το κείμενο για την απαγόρευση παρουσίας εμπόρων στις λαϊκές αγορές. Την ίδια ώρα, ενώπιον των βουλευτών αναμένεται να τεθούν διάφορες προτάσεις, όπως είναι η προστασία των «whistleblowers» που καταγγέλλουν οικογενειακή βία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το Σεπτέμβριο το δεύτερο ημίχρονο για σημαντικά νομοσχέδια-Πού άναψε κόκκινο η Βουλή

Επιτροπή Εσωτερικών

Μία από τις Επιτροπές που θα κληθεί να ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο, αμέσως μετά την επιστροφή των μελών της στα έδρανα, είναι η Εσωτερικών, αφού θα πρέπει να θέσει προς συζήτηση τα πρώτα δείγματα γραφής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς επίσης και οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να δώσουν την εικόνα, από τη δική τους οπτική γωνία και κατά πόσο υπήρξαν συγκλίσεις στα προβλήματα που καταγράφηκαν.

Σημειώνεται πως ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών ηγέρθη το ζήτημα με το διάταγμα του υπουργού Εσωτερικών για τις αρμοδιότητες και εξουσίες των προέδρων των ΕΟΑ, που είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει μία μεγάλη, δημόσια συζήτηση επί του θέματος. Μάλιστα, πριν τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, είχε καλέσει τις δύο πλευρές σε διάλογο, ώστε να μελετήσουν το θέμα. Προς αυτό το σκοπό, το Υπουργείο κάλεσε τους πέντε εκλελεγμένους προέδρους των ΕΟΑ για συνάντηση, περί τα τέλη Αυγούστου και τα συμπεράσματα θα κατατεθούν ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να θέσει ενώπιον των βουλευτών και τις κινήσεις ανοίγματος προς τους ΕΟΑ, ώστε να τους δώσει την ευκαιρία να προσλάβουν το δικό τους μόνιμο προσωπικό και να αποδεσμεύσουν τους αποσπασμένους, καθώς και το γεγονός ότι τους προέτρεψε να προκηρύξουν μόνιμες θέσεις εργασίας, ώστε να μην παρατηρηθούν διαφωνίες, όπως το προηγούμενο διάστημα.

Επιτροπή Προσφύγων

Μόνιμος κάτοικος της Βουλής φαίνεται ότι θα γίνει ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, αφού από την μία Επιτροπή, θα μεταβαίνει στην άλλη. Κι αυτό επειδή η Επιτροπή Προσφύγων αναμένεται να θέσει υπό το μικροσκόπιό της τις εξελίξεις στο σχέδιο «κτίΖΩ», που αφορά στις ακατάλληλες προσφυγικές πολυκατοικίες, την κατεδάφιση των είκοσι που κρίθηκαν επικίνδυνες και την ανέγερση νέων κτιρίων. Ένα σχέδιο που είχε αγκαλιαστεί από την πλειοψηφία των δικαιούχων και αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι σε κάποιες περιοχές ήδη έχουν στηθεί τα εργοτάξια και αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα την ανοικοδόμηση.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναμένεται να τεθούν προ των ευθυνών τους και οι δήμοι, που μετά την ανακοίνωση των ακατάλληλων πολυκατοικιών, κλήθηκαν αναλάβουν το βάρος της εκκένωσης των κτιρίων. Μία διαδικασία που δεν έχει ολοκληρωθεί και για τις είκοσι πολυκατοικίες, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η υλοποίηση του σχεδίου, αλλά να μπαίνουν εμπόδια και για τους δικαιούχους, δεδομένου ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για ανέγερση νέας πολυκατοικίας.

Επιτροπή Γεωργίας

Ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας αναμένεται να τεθούν οι εξελίξεις γύρω από τον φάκελο «χαλλούμι-ΠΟΠ», σε μία προσπάθεια να ενημερωθεί η Βουλή, αναφορικά με τις κινήσεις της Κυβέρνησης γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, ειδικά μετά και την απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας να ζητήσει παράταση πέντε χρόνων, για την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας. Η Επιτροπή αναμένεται να καλέσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, για να την ενημερώσουν για τις θέσεις τους και κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι με τις αποφάσεις.

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Γεωργίας θέλει να αγγίξει και το θέμα των φωτοβολταϊκών και της τοποθέτησής του. Αυτό επειδή παρατηρείται μία ανεξέλεγκτη τοποθέτηση, σε όση διαθέσιμη γη υπάρχει, με αποτέλεσμα να δέχονται διάφορα παράπονα οι βουλευτές. Προς αυτό το σκοπό, η Επιτροπή Γεωργίας αναμένεται να καλέσει τους εμπλεκόμενους φορείς για να δώσουν απαντήσεις.

Επιτροπή Εμπορίου

Η Επιτροπή Εμπορίου ήταν η μοναδική που επέστρεψε εκτάκτως στη Βουλή, εντός Αυγούστου, για να συζητήσει τις εξελίξεις που προέκυψαν με το τερματικό Βασιλικού και το διαζύγιο μεταξύ της Κυβέρνησης και της κινεζικής εταιρείας που ανέλαβε την ολοκλήρωση του έργου. Μία συζήτηση που δεν ολοκληρώθηκε, καθώς τα μέλη της Επιτροπής είχαν αποφασίσει να κρατήσουν ανοιχτό το διάλογο και αναμένεται να θέσουν εκ νέου το θέμα στο τραπέζι. Την ίδια ώρα, στο τραπέζι βρίσκεται και το Interconnector, με την Επιτροπή να αναμένεται να ζητήσει νέα ενημέρωση από την Κυβέρνηση, για τη πορεία υλοποίησης του έργου.

Στο μεταξύ, ένα άλλο θέμα που παραμένει ανοιχτό για την Επιτροπή είναι το νομοσχέδιο για πλαφόν στη τιμή πώλησης του νερού, καθώς η ενημέρωση που έλαβαν τα μέλη της Επιτροπής κατά το προηγούμενο διάστημα, φαίνεται ότι δεν τους έπεισε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το θέμα να μείνει στα συρτάρια και να μην προωθηθεί για ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, κάτι που είχε προκαλέσει την έντονη ενόχληση της Κυβέρνησης, δεδομένου ότι στόχος ήταν να υπάρχει νομοθεσία για την μέγιστη τιμή πώλησης του εμφιαλωμένου νερού εντός του καλοκαιριού, που ήταν αυξημένη η παρουσία τουριστών. Σημειώνεται πως η νομοθεσία για πλαφόν στην τιμή πώλησης εμφιαλωμένου αφορά σε σημεία όπως αεροδρόμια, λιμάνια, θέατρα και μουσεία.

Επιτροπή Παιδείας

Η Επιτροπή Παιδείας ήταν η μοναδική που καλείται να μελετήσει δύο νομοσχέδια, για τα οποία άναψε κόκκινο τον Ιούλιο, ενώ ενώπιον της αναμένεται να κατατεθεί ακόμη ένα που αφορά στις ενέργειες του Υπουργείου για καταπολέμηση της βίας και παραβατικότητας. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Παιδείας θα ανοίξει ξανά τη συζήτηση για τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, που κατατέθηκαν εντός Ιουνίου και αφορούν στην απαγόρευση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων κατά τις ώρες λειτουργίας των σχολείων, που δεν συνέχισε λόγω των αντίθετων απόψεων που υπήρξαν. Την ίδια ώρα, τα μέλη της Επιτροπής θα εξετάσουν ξανά την προτεινόμενη νομοθεσία που αφορά στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την κάθοδο ξένων πανεπιστημίων, αφού έβαλαν φρένο στις συζητήσεις, δεδομένου ότι δεν πείστηκαν από τα όσα έθεσε ενώπιον τους το Υπουργείο Παιδείας και μάλιστα έκαναν λόγο για προχειρότητες.

Η κίνηση της Επιτροπής Παιδείας είχε προκαλέσει εκνευρισμό στο Υπουργείο, καθώς από τη μία ήθελαν εντός Σεπτεμβρίου να λειτουργήσουν τα σχολεία με νέους κανονισμούς και από την άλλη υπήρχε έτοιμη στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση και η ψήφιση του νομοσχεδίου θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Παιδείας έχει ετοιμάσει και τη στρατηγική του για το θέμα της βίας και παραβατικότητας στα σχολεία και εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται να προωθήσει ενώπιον της Βουλής σχετικό νομοσχέδιο για το πρόγραμμα που έχει ετοιμαστεί. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός κέντρου, όπου θα αποστέλλονται μαθητές με παραβατική και βίαιη συμπεριφορά και θα παρακολουθούνται από ειδικούς, ενώ θα ακολουθούν και το πρόγραμμα του σχολείου. Σημειώνεται πως σε περίοδο τριών μηνών, οι μαθητές θα επιστρέφουν στο σχολείο τους και θα γίνεται αξιολόγηση της κατάστασης. Αυτό το πρόγραμμα αναμένεται να εφαρμοστεί μόνο στη Λευκωσία από την ερχόμενη χρονιά, καθώς θα είναι σε πιλοτικό στάδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γεμάτη η ατζέντα της Βουλής με την επιστροφή στα έδρανα-Οι προτεραιότητες και τα καυτά θέματα

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών