Αυστηρό μήνυμα Νετανιάχου στη Χεσμπολάχ-«Θα κάνουμε κακό σε όποιον μας κάνει κακό»

Το Ισραήλ κατέστρεψε χιλιάδες ρουκέτες της Χεσμπολάχ σήμερα το πρωί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας σήμερα το πρωί στο αρχηγείο των IDF στο Τελ Αβίβ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο κόκκινο η Μέση Ανατολή-Μπαράζ ισραηλινών επιθέσεων στο Λίβανο, απάντησε με drone η Χεσμπολάχ

«Σήμερα το πρωί εντοπίσαμε τις προετοιμασίες της Χεσμπολάχ να επιτεθεί στο Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Σε συνεννόηση με τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του επιτελείου των IDF, δώσαμε εντολή στις IDF να δράσουν προληπτικά για να αποσοβήσουν την απειλή».

«Οι IDF εργάζονται έκτοτε εντατικά για να αποτρέψουν τις απειλές. Κατέστρεψαν χιλιάδες ρουκέτες που είχαν στόχο το βόρειο τμήμα της χώρας» σημείωσε επιπλέον ο Νετανιάχου, ζητώντας από τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τη χώρα μας και να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους», κατέληξε, συμπληρώνοντας πως το Ισραηλ θα συνεχίσει να ακολουθεί έναν απλό κανόνα: «Θα κάνουμε κακό σε όποιον μας κάνει κακό».

Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι «γύρω στα εκατό» αεροσκάφη του «στοχοθέτησαν και κατέστρεψαν χιλιάδες ράμπες εκτόξευσης ρουκετών της Χεσμπολάχ» στη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσε για να αποτρέψει επίθεση ευρείας κλίμακας του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου στο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι εξαπέλυσε «μεγάλο αριθμό drones» και «πάνω από 320» ρουκέτες Κατιούσα σε 11 στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, σε αντίποινα για τον θάνατο στελέχους του στρατιωτικού της βραχίονα σε ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό στις 30 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι από τα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, στην πόλη Χιάμ στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το λιβανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και πηγή των δυνάμεων ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο, αλλά δεν θα μετάσχει στις διαπραγματεύσεις

Το απόγευμα τοποθετειται ο Νασράλα

Ο ηγέτης της Χεσμπολάχ θα απευθύνει ομιλία σήμερα στις 18:00 τοπική ώρα (και ώρα Κύπρου), μετά την ανακοίνωση του κινήματός του ότι διεξήγαγε επίθεση ευρείας κλίμακας κατά του Ισραήλ, αναφέρει το ίδιο σε ανακοίνωσή του.

Η ομιλία του Χασάν Νασράλα θα αφορά «τις τελευταίες εξελίξεις», διευκρίνισε η Χεσμπολάχ στην ανακοίνωσή της.

Επανήρχισαν οι πτήσεις από και προς το Μπεν Γκουριόν

Ξανάρχισαν σήμερα το πρωί οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε πριν από λίγο η αρχή πολιτικής αεροπορίας του Ισραήλ, μετά την καθυστέρηση απογειώσεων και την εκτροπή προσγειώσεων σε άλλα αεροδρόμια της χώρας, την ώρα που το Ισραήλ δήλωνε ότι προσπαθεί να αποτρέψει επίθεση της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεσμπολάχ.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αρχής πολιτικής αεροπορίας Ρόι Στάινμετζ ανακοίνωσε επανέναρξη της λειτουργίας του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν στις 07:00 τοπική ώρα (και ώρα Κύπρου) συμπεριλαμβανομένων απογειώσεων και προσγειώσεων.

«Τα αεροπλάνα που είχαν εκτραπεί σε άλλα αεροδρόμια θα απογειωθούν ξανά προς το Μπεν Γκουριόν», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο αερομεταφορέας της Ιορδανίας Royal Jordanian ανέστειλε σήμερα τις πτήσεις του στη Βηρυτό «λόγω της τρέχουσας κατάστασης», μετέδωσε το ιορδανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, χωρίς να διευκρινίσει με ακρίβεια το χρονικό πλαίσιο της αναστολής αυτής.

Αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στον ιορδανικό εναέριο χώρο.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες στο Κάιρο

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο επικεφαλής της Μοσάντ-της ισραηλινής κατασκοπείας-Δαυίδ Μπαρνέα θα ηγηθεί ισραηλινής αντιπροσωπείας που θα συνεχίσει σήμερα τις συνομιλίες στο Κάιρο με σκοπό να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, μετέδωσε η ραδιοφωνία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές της.

Δεν διευκρίνισε εάν, όπως χθες Σάββατο, θα πάει στο Κάιρο ο επικεφαλής της Σιν Μπετ, της ισραηλινής αντικατασκοπείας, ο Ρονέν Μπαρ.

Στις χθεσινές συνομιλίες ήταν επίσης παρόντες ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκέρκ, καθώς και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς πήγε στο Κάιρο, χωρίς να αναμένεται να συμμετάσχει στις συνομιλίες· επρόκειτο να συναντηθεί χθες βράδυ με Αιγύπτιους αξιωματούχος, είπε στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Εδώ και μήνες, οι μεσολαβητές προσπαθούν να πείσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές να κηρύξουν ανακωχή, να σταματήσουν έστω για κάποιο διάστημα τον πόλεμο που διανύει την 324η ημέρα του, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η μόνη ανάπαυλα ήταν η κατάπαυση του πυρός μιας εβδομάδας τον Νοέμβριο.

Αιγυπτιακή πηγή ανέφερε χθες πως οι χθεσινές συνομιλίες επρόκειτο να αποτελέσουν «σημείο καμπής», ενώ η Ουάσιγκτον έκανε προχθές Παρασκευή λόγο για «πρόοδο».

Μεταξύ άλλων, αγκάθι στις συνομιλίες είναι το ζήτημα του ελέγχου του λεγόμενου Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, στενής ζώνης κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου που κυρίευσε ο ισραηλινός στρατός τον Μάιο.

Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου δηλώνει αποφασισμένος οι δυνάμεις του να διατηρήσουν τον έλεγχο του «για να εμποδιστεί ο επανεξοπλισμός της Χαμάς που θα της επέτρεπε να διαπράξει εκ νέου τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου», σύμφωνα με το γραφείο του.

Από την πλευρά του το παλαιστινιακό κίνημα απαιτεί αποχώρηση των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων από όλο τον θύλακα, συμπεριλαμβανομένου του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τουλάχιστον 9 νεκροί σε βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα

Δειτε Επισης

Συνελήφθη ο ράπερ Diddy-Κατηγοίες για εκβιασμό, σωματεμπορία και εξαναγκασμό σε πορνεία
Πέραν των 450 τραυματιών και 14 νεκροί από εκρήξεις ασυρμάτων της Χεζμπολάχ
«Αυτός μου έμαθε πώς να ναρκώνω τη γυναίκα μου, τη βιάζαμε μαζί»-Νέες αποκαλύψεις στη δίκη Πελικό
Το Βερολίνο «παγώνει» τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ
Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εκρήξεις των βομβητών στον Λίβανο
Αμαξοστοιχία παραβίασε κόκκινο και καρφώθηκε σε ακινοποιημένο τρένο–Δεκάδες τραυματίες
Το Ισραήλ μετακινεί μονάδες στα σύνορα με τον Λίβανο-«Μπαίνουμε σε νέα φάση του πολέμου»
H λίστα με τους έντεκα νεκρούς από την επίθεση στα προπύργια της Χεζμπολάχ-Ανάμεσά τους δύο παιδιά
Νεκρή τουρίστρια μετά από επίθεση καρχαρία-Έχασε το πόδι της και πέθανε από ανακοπή
Νέος συναγερμός στην Ευρώπη-Φωτιά κοντά στο Τσέρνομπιλ αύξησε τα επίπεδα ραδιενέργειας