Διαμαρτυρήθηκαν για το κτίσιμο οικίας σε κοίτη ποταμού-«Όχι στο βιασμό της φύσης»

Μέλη του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καθώς και άλλοι πολίτες, διαμαρτυρήθηκαν το Σάββατο, στις Πάνω Πλάτρες, μετά τις καταγγελίες για επεμβάσεις στον Κρυό ποταμό από την ανέγερση κατοικίας. Ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Περδίκης, έκανε λόγο για στοιχεία από το ΤΑΥ που καταδεικνύουν παράνομες παρεμβάσεις και για άλλες αναπτύξεις στην περιοχή που επηρεάζουν το περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κτίζουν σπίτι σε κοίτη ποταμού-Φωνές για παράνομη άδεια από Οικολόγους

Οι συγκεντρωθέντες κρατούσαν πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως «Όχι στο βιασμό της φύσης», «Κάτω τα χέρια από τους ποταμούς μας», «Παρανομία άνω ποταμών», «Όχι άλλα περιβαλλοντικά εγκλήματα», «Ο ποταμός δεν είναι οικόπεδο» και « Η φύση ανήκει στη φύση».

Σε δηλώσεις του ο κ.Περδίκης ανέφερε πως ο ίδιος έχει μια πρώτη ενημέρωση από το ΤΑΥ «που επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν κτίσματα μέσα στον ποταμό και θεωρούμε απαράδεκτο ότι δόθηκε άδεια από τις αρμόδιες Αρχές για να κτιστεί αυτό το έκτρωμα».

«Γενικά πιστεύουμε ότι στην περιοχή των Πλατρών γίνονται πολλές αναπτύξεις που επηρεάζουν το περιβάλλον, επηρεάζουν τον ποταμό, το φράγμα στο Πέρα Πεδί και τους καλλιεργητές και πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια γενική παρέμβαση, που να αφορά, όχι μόνο το συγκεκριμένο κτίσμα, αλλά και όλες τις αναπτύξεις που γίνονται στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ευθύνες που προκύπτουν, αν αποδειχθεί ότι έχουν γίνει παράνομα επεμβάσεις στον ποταμό, ο Γιώργος Περδίκης είπε πως, αφενός υπάρχει ευθύνη από πλευράς του αρχιτέκτονα, που είναι και ιδιοκτήτης της οικοδομής και θα έπρεπε να ακολουθεί τους νόμους αλλά και την ηθική και να μην καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, «απλά και μόνο για να κτίσει ένα κτίσμα για τον εαυτό και ν’ απολαμβάνει τη φύση μόνο ο ίδιος». Την ίδια ώρα υπογράμμισε πως είναι απαράδεκτο που δόθηκε Πολεοδομική Άδεια και απέδωσε την κύρια ευθύνη στο Τμήμα Πολεοδομίας και τις Τοπικές Αρχές.

Ευχαρίστησε επίσης όλους όσοι παρευρέθηκαν και τα αδέλφια Σπύρο και Δημήτρη Πασσιά που εντόπισαν και δημοσίευσαν στα ΜΚΔ το συγκεκριμένο θέμα, όταν επιχείρησαν να κολυμπήσουν στην περιοχή, όπως κάνουν τα τελευταία 20 χρόνια.

Όπως ανέφεραν, εξάλλου, τα δυο αδέλφια, από 10 χρονών απολάμβαναν το μπάνιο τους στον Κρυό ποταμό αλλά φέτος διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν, λόγω των οικοδομικών εργασιών στην κατοικία, ενώ κάλεσαν τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν για αποτροπή οποιασδήποτε ενέργειας που θέτει σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον.

Όπως είχε δηλώσει, το Σάββατο, στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λεμεσού, Γιάννης Τσουλόφτας, το θέμα θα διερευνηθεί και αρχές της εβδομάδας θα εκδοθεί διάταγμα αναστολής εργασιών στην οικία, ενώ θα ζητηθεί από το Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο, όπως αποτυπωθεί η θέση του ποταμού και του οικοπέδου για να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι όροι του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ρίχνει την ευθύνη στην ΚΟΠ ο Πρόεδρος-«Τους προειδοποιήσαμε για όλα αυτά, αλλά συνεχίζουν να κρύβονται»
Προτάσεις για τη βία στα γήπεδα κατέθεσε η Ισότητα-«Γλίτωσαν καθαρά από τύχη τα χειρότερα» οι τρεις Αστυνομικοί
Καταδικάζει τα επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Ενστάσεις για την προσωποκράτηση των τεσσάρων-Την Τρίτη η απόφαση
Τον σταμάτησαν για έλεγχο και βρήκαν φάρμακα για άλογα-Πρόστιμο €1.500 στον οδηγό
Εκβιάζουν πολίτες με δήθεν πορνογραφικό βίντεο-Ζητούν χρήματα για να μην το δημοσιεύσουν
Στην Κύπρο Αμερικανοί ειδικοί για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος
Απορρίπτει τα περί στημένης διακοπής η Αστυνομία-«Δεν είναι θέμα αδυναμίας»
Απευθείας επίθεση Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ΚΟΠ-«Να σταματήσει να κρύβεται»